Am primit cardul de sănătate

După ce un prieten care stă la câteva blocuri distanţă mi-a spus că el şi familia lui au primit cardurile de sănătate, mă aşteptam să-mi vină şi mie cardul prin poştă. Nu m-am înşelat: săptămâna asta am primit, toată familia – de fapt, toată scara! -, cardurile de sănătate. 

Este o bucată de plastic, arată ca un card bancar şi are cip. Pe hârtia împreună cu care a venit cardul de sănătate scrie că trebuie să-l duc la medicul de familie pentru activare. Mai precis:

Cardul naţional de sănătate reprezintă modalitatea princ are dumneavoastră veţi putea fi identificat(ă) ca asigurat(ă) în sistemul naţional al asigurărilor sociale de sănătate. Acest card vă asigură dreptul la servicii medicale. De asemenea, prin utilizarea acestui card, dumneavoastră veţi confirma primirea acestor servicii.

Vă rugăm ca, la următoarea vizită la medic, să vă prezentaţi cu această scrisoare şi cu cardul pe care l-aţi primit. Pe card sunt deja inscripţionate datele dumneavoastră de identificare. Pentru a deveni funcţional, el trebuie să fie activat. Pentru aceasta, medicul vă va solicita personalizarea pinului (codului) de acces format din 4 cifre. Vă rugăm să reţineţi acest cod şi să nu îl divulgaţi. Veţi tasta personal acest cod ori de câte ori veţi solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente.

Medicul este singurul care poate inscripţiona cardul dumneavoastră de sănătate cu date medicale, în baza acordului exprimat în scris de dumneavoastră sau, după caz, de aparţinătorul legal/împuternicitul legal.

Vă rugăm să vă asiguraţi că aţi înţeles exact semnificaţia şi importanţa datelor care vor fi înregistrate pe card, înainte de exprimarea acordului. Îi puteţi solicita medicului de familie orice informaţie suplimentară legată de cardul de sănătate şi de modul lui de funcţionare.

Pe verso este un mic formular/tabel al lucrurilor pentru a căror inscripţionare pe cardul de sănătate ne dăm sau nu acordul:

  • grupa sanguină şi Rh-ul   da/nu
  • bolile cu risc vital de care suferiţi   da/nu
  • bolile cronice de care suferiţi   da/nu
  • sunteţi sau doriţi să deveniţi donator de organe?   da/nu

Odată exprimat în scris acordul dumneavoastră, aceste date vor continua să fie actualizate de către medicul de familie, de fiecare dată când îl vizitaţi. Dacă doriţi să schimbaţi oricare dintre opţiunile exprimate mai sus, va trebui să vă adresaţi medicului dumneavoastră de familie.

Este obligatoriu ca de fiecare dată când mergeţi la un medic din sistemul public de sănătate să aveţi la dumneavoastră Cardul Naţional de Sănătate. În caz contrar, nu puteţi primi serviici medicale plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale!

Se recomandă să aveţi permanent asupra dumneavoastră Cardul Naţional de Sănătate în special pentru cazuri de urgenţă medicală.

Cam asta ar fi. Aşteptăm cu interes cartea de identitate cu aceleaşi dimensiuni micuţe, ca să nu mai trebuiască să ne cumpărăm portofele mari special pentru „buletine”.

Un prieten medic i-a spus lui Sebi că e bine să le păstrăm, că vor fi bune la iarnă, la dezgheţat parbrizul. Eu aş vrea să cred că odată ce toată populaţia va fi primit aceste carduri de sănătate, nu voi mai fi nevoită să duc, la fiecare vizită la medic, câte o adeverinţă şi copie după chitanţa care să ateste că firma la care sunt angajată a plătit dările către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate [CNAS]. Sper că va veni o zi când vom merge la medic doar cu cardul şi el va avea acces la tot istoricul nostru medical.

Mă gândesc că, la un moment dat, va veni o vreme când şi noi vom avea acces la aceste informaţii, pe Internet. Ar trebui să fie simplu, ştiu, dar şi să ne plătim online impozitele către administraţia locală şi taxele către ANAF, dar încă nu se poate.

Am intrat pe site-ul CNAS.ro şi am fost surprinsă să constat că datele de pe cardul de sănătate pot fi accesate şi de către pacienţi. Teoretic, că practic am dat peste mesajul ăsta: „SSL connection error”. Cât de românesc!

 

4 thoughts on “Am primit cardul de sănătate”

  1. Si eu am primit cardul,nu stiu exact daca a fost in aceeasi zi… Eu am o nelamurire in legatura cu el:cand am fost la medic,a spus asistenta ca trebuie sa asteptam,pentru ce nu stiu,dar trebuie sa asteptam. Voi l-ati activat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.