Care-i faza cu cărțile din birouri?

Am fost în câteva birouri la viața mea și am văzut pe net poze cu și mai multe birouri. Multe din agenții. Și în filme am văzut birouri. Cam în toate, mai ales în agențiile de publicitate, unde oamenii lucrează cu deadline-uri și sunt mereu presați de timp, există câte o bibliotecuță – sau o bibliotecă mare – cu cărți de specialitate. 

În general, e vorba despre cărți scumpe, pe care șefii le cumpără pentru că lucrează în domeniu și dă bine să ai un pic de literarură de specialitate on display. Întrebarea mea este: le citește cineva, vreodată, sau sunt puse acolo doar pentru că dau bine?

În redacția în care am lucrat eu erau câteva cărți, de obicei primite de ziariști la lansări și nu suficient de importante încât să fie duse de aceștia acasă. Dar nu am văzut niciodată, niciodată!, un ziarist care să se oprească din ce făcea și să citească o carte sau să stea după program ca să citească un capitol.

office books shutterstock_281623937

Foto: Office books, de la Shutterstock

Dacă intră șeful la tine în birou ca să îți ceară un raport, tu îi vei spune să aștepte, că tocmai ești la jumătatea unei cărți foarte captivante și nu te poți opri? Nu cumva cărțile din birouri au rol pur decorativ?

Pe Facebook, oamenii mi-au răspuns așa:

 • Gabriel Oana Eu cumpar carti si colegii mei le citesc cand au timp liber. Sau le iau acasa.
 • Raul Nicolae Malea La avocați și contabili sigur nu… 
 • Loredana Maria Pricopie daca sunt pe masa din hol, nu. eu dar nici in general, eu cand vad o carte o iau si-o rasfioiesc. smile emoticon si daca mi se pare interesanta, o cer ca s-o citesc.
 • Daniel Guta cred ca sunt ok, dar, bineinteles, atunci cand intra seful peste tine si iti cere un raport e politicos sa te opresti din jucat carti si sa ii indici locul de unde ul poate lua, sau macar sa il inviti si pe el la o carte…
 • Madalina Crainic Eu am vazut in birouri doar carti de specialitate, n’am fost in nici un birou in care cineva sa aiba pe raft trilogia Stapanul Inelelor.
 • Dorina Ene Depinde de persoana, sunt persoane care isi cauta inspiratia uneori..eu, de exemplu, cand n-am inspiratie, deschid o carte la o pagina oarecare si vad ce cuvant as putea folosi

Voi ce părere aveți? Dacă aveți cărți la birou, de ce vi le-ați dus acolo? În speranța că veți avea timp să le citiți? Sunt mai bine puse în valoare într-un cubicle decât în biblioteca de IKEA de acasă? Sunt colorate și frumoase și titlurile au legătură cu domeniul vostru de activitate? Sunt tare curioasă!

5 thoughts on “Care-i faza cu cărțile din birouri?”

 1. Eu le zic tuturor, ca 100 de carti de pe raft nu-s ca o carte citita… am rude, prieteni, amici, cunostinte care au carti in biblioteca, carti tinute vidate de cand le-au cumparat… niciodata n-am inteles ideea.

 2. În firmele de avocatura și cele de consultanta fiscala existenta unei biblioteci de specialitate care sa acopere o problematica cat mai diversa este vitala. Sunt probleme extrem de controversate în interpretarea cărora vrei sa știi și opinia doctrinei (și aici nu e suficient un singur autor, ci cat mai multi și de preferință din centre universitare diferite). Pe scurt, pentru avocați și fiscalisti sigur nu e un moft :)

 3. Multe firme expun aceste rafturi cu carti dintr-un considerent strict „estetic” sau pentru a umple timpul vizitatorilor cu ceva, atata timp cat sunt in asteptare. In rest, nu stiu cine si-ar putea permite un astfel de lux. sau mai exact, eu nu am cunostinta de asa ceva.

 4. La noi (agentie) firma cumpara titluri noi, de specialitate. De multe ori cand striga unul dintre noi prin birou ca face comanda la Amazon, mai luam si o carte din banii companiei. Ajunge in biblioteca si oricine o poate lua acasa sa o citeasca, conditia fiind sa o returneze.

  Eu din cand in cand imi iau cartea pe care o citesc la birou, daca am ajuns intr-un punct palpitant/interesant al cartii. Citesc in pauza de pranz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.