De văzut: seria „Humans”

Humans este un serial foarte tare, despre care am aflat absolut întâmplător, în timp ce citeam despre Elon Musk și cum cea mai mare temere a lui este legată de viitorul inteligenței artificiale, de felul în care roboții inteligenți ne vor depăși atât ca număr, cât și dpdv intelectual. 

Ca și senzaționala seria Black Mirror, și Humans este realizat tot de postul britanic de televiziune Channel 4. Sunt cei care au făcut și comedia (sau dramedie, dramă+comedie?) The Romanians Are Coming. :)

M-au marcat destul de mult poveștile din Black Mirror, așa că am urmărit pe nerăsuflate Humans. Spre deosebire de Black Mirror, povestea în Humans e una singură, a unei familii care își cumpără un robot cu aspect uman, numit Synth (de la syntethic), într-o lume paralelă în care e OK să ai în casă un robot care să te ajute la toate treburile casnice.

De aici e cu spoilere:

Foto: Human robot, de la Shutterstock

Robotul nu e chiar robot, în sensul că omul de știință care l-a creat i-a dat și conștiință, sentimente, simț tactil, tot „tacâmul”. Și nu e un singur robot care simte: sunt cinci, plus fiul său, care a murit în adolescență și pe care omul de știință l-a reanimat, făcându-l jumătate om, jumătate robot. Și ca să nu se plictisească, i-a creat și niște prieteni, după care s-a sinucis.

Acum, câțiva dintre roboții semi-umani au fost capturați și transformați în Synths, apoi vânduți către diverse familii. Și fiecare trebuie să își găsească drumul spre prietenul lor jumătate om, ca împreună să ruleze un fișier executabil ce îi poate ajuta pe toți roboții să aibă sentimente, conștiință etc.

Dacă ar fi să recitesc ce am scris mai sus, sigur nu m-aș uita nici eu la seria asta, dar vă asigur că merită timpul vostru. Sunt doar opt episoade a câte 45 de minute, deci un total de șase ore pe care nu le veți irosi. Mai ales dacă vă pasionează teoriile despre viitorul omenirii și ce-o să se aleagă de noi după momentul în care inteligența artificială ne va surpasa.

Toate episoadele pot fi urmărite pe site-ul Channel 4, ceea ce mi se pare foarte tare.

1 thought on “De văzut: seria „Humans””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.