Cel mai bun screensaver – butonul de oprire a monitorului

Cristi Manafu m-a făcut să-mi amintesc de „apetenţa” pe care o aveam în urmă cu câţiva ani pentru screensavere. În 1998 am avut primul computer şi atunci micuţul hard de 4 GB avea un Windows 95, multe poze – majoritatea luate de pe net şi adunate meticulos într-o colecţie, un folder numit Kit cu care nu aveam nici o treabă, folderul Jocuri, cel cu muzică şi un altul numit Screensavers. Restul erau neinteresante.

Până prin 2005 mă conectam la Internet prin dial-up şi ajunsesem să plătesc la Romtelecom facturi uriaşe. Nu aveam Flickr, WordPress, YouTube, Trilulilu, torrente, filme. Colecţia mea de melodii era destul de limitată şi provenea de pe CD-urile mele originale, CD-urile împrumutate de la alţii şi „ripuite”, CD-uri cu mp3 sau luate de pe net. Filme vedeam la TV sau de pe DVD-urile pe care le mai găseam prin reviste. Un DVD original cu un film nou apărut era mult prea scump pentru posibilităţile mele. La fel, îmi amintesc cum mă uitam cu jind, în Media Galaxy din Cluj, la un set de CD-uri Bon Jovi [100,000,000 Bon Jovi Fans Can’t Be Wrong]. Costa un milion jumate. Între timp, am „făcut rost” de albumul ăla care se întindea pe patru CD-uri; nu cred că l-am ascultat de două ori.

Dar să revenim… acum am harduri de peste 400 GB, Internet de la RDS, filme câte vreau, muzică la fel, cât despre poze, prefer să fie făcute de mine şi să nu mai colecţionez pozele altora, luate de pe net. Citesc sute de bloguri, site-uri de ştiri, scriu pe blogurile mele, mă uit la filmuleţe pe YouTube [mai rar], în loc să joc GTA, Ignition, Holiday sau alte jocuri. Ultima dată când am avut un screensaver a fost când mi-am reinstalat sistemul de operare şi m-a interesat pentru un minut, cât mi-a luat să-l dezactivez.

Lucrurile se schimbă, obiceiurile noastre la fel. Acum câţiva ani colecţionam screensavere, acum mi se par la fel de „old-fashioned” ca şi Solitaire sau Minesweeper. Cine-şi mai pierde timpul cu ele? De ce să activezi un screensaver când poţi să opreşti monitorul şi să reduci consumul de energie? Pe laptop e altă treabă, dar pe desktop chiar nu le văd utilitatea.

10 thoughts on “Cel mai bun screensaver – butonul de oprire a monitorului”

  1. ehe..ca bine zici..
    asa eram toti, colectionam tot felul de tampenii pe care oricum nu le foloseam decat de vreo 2-3 ori si apoi erau uitate intr`un colt al hardului..
    fiecare mb era foarte important..

  2. pai la laptop il inclini la 45 grade si se inchide monitorul, nu? cel putin asa era la power macul meu din 1995… adica tot inchis e cel mai bine, ca si acolo tot energie consuma si o sa multumesti ca ai facut asa cand se ia curentul din senin si asa mai ai facut rost de 3 ore de photoshopat ceva pana sa duci la print.

  3. Call me old-timer! Io inca joc Minesweeper cand tre’ sa-mi mut gandul pentru cateva minute de la ceva stresant. Sau cand vorbesc la telefon. Sunt fericit ca Win 7 n-a renuntat la el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.