Cum ar fi dacă Internetul n-ar mai fi

Ar fi greu.

Într-adevăr, Internetul tâmpeşte şi recunosc că aş saluta limitarea accesului la reţea şi conectarea în funcţie de IQ [nu ai peste 80, n-ai ce căuta online], dar mie mi-ar fi foarte greu dacă într-o bună zi Internetul „s-ar termina”.

De 10 ani, dintre care primii cinci cu acces prin dial-up, iar următorii cinci cu net „la găleată”, sunt online. Îmi contactez prietenii de departe pe messenger, scriu despre ce am mai făcut şi ce locuri am mai vizitat sau ce mi s-a mai întâmplat pe blog, îmi urc pozele pe Ipernity şi apoi mă laud cu ele pe fotoblog, citesc presa, citesc bloguri, aflu orice cu ajutorul lui Google. Nu dau zeci de telefoane ca să aflu ceva, întreb pe Twitter sau pe blog, dacă Google nu ştie răspunsul la întrebarea mea. Nu am mai deschis dicţionarul de un an, pentru că am la dispoziţie site-ul dexonline.ro. Nu mai stau zeci de minute ca să pun diacritice câte unui text, pentru că există diacritice.com. Nu stau cu urechea lipită de aparatul de radio, aşteptând difuzarea unei melodii anume, pentru că am YouTube, unde găsesc orice melodie, oricând – ba şi cu videoclip.

Am găsit în Internet nu doar un loc în care sunt adunate toate informaţiile Pământului, ci şi locul unde „stau” prietenii mei, locul în care „se acundea” cel care avea să-mi devină soţ, un loc numai bun pentru câştigat nişte bani de citric pe lângă salariul pe care-l câştig offline, dar tot muncind pe calculator. Dacă n-ar fi fost Internetul, viaţa mea ar fi fost mai tristă, mai seacă, mai lipsită de fun. Dacă n-ar fi fost Internetul, n-aş fi cunoscut o bună parte dintre cei pe care acum îi consider prieteni, nu aş fi aflat toate lucrurile pe care le ştiu… şi poate că nu m-aş fi măritat niciodată [am eu o glumiţă pe care nu pot s-o zic pe blog, cel mult pot spune că nu mi-ar fi trebuit un bărbat din judeţul Hunedoara şi pe o rază de 200 de kilometri].

Cel mai mult îmi place să călătoresc virtual cu ajutorul unor site-uri ca Flickr, Norc, Google [Streetview] şi Panoramio, să admir talentul fotografic al miilor de „pozari de ocazi2, să aflu lucruri interesante de pe Wikipedia, să citesc blogurile oamenilor pe care i-am cunoscut şi în lumea reală.

Ştiu că am pus multe link-uri în articolul ăsta, dar aşa este şi viaţa mea: cu multe link-uri. Şi pentru că textul ăsta este răspunsul la o leapşă, iată şi linkul către Nebuloasa, cea care se întreabă cum ar fi viaţa mea fără Internet.

8 thoughts on “Cum ar fi dacă Internetul n-ar mai fi”

  1. cam asa si in cazul meu; inainte de a avea internet acasa pe dial up umblam in cluburi de net, care erau pline tot timpul, asa am cunoscut o gramada de oameni cu care sunt in relatii si acuma, dupa atatia ani.
    tin minte cand aveam dial up ma conectam pe la 10:30 ca la 11 intra tariful ieftin si apoi era ocupata linia pana dupa ora 1 noaptea. si mai tin minte oroarea mamei la vederea notei telefonice si cand venea pe la 2 in camera zicand „mai culca`te si tu, uite cat e ceasul!”.

  2. Eu imi amintesc viata inainte de net, si era foarte frumoasa. Daca vroiam sa ma informez ii intrebam pe cei care stiau mai mult ca mine, ma uitam la televizor si aflam, sau deschideam un larousse. Lumea se poate informa si fara net daca au putina vointa, sa fim seriosi. Si acum, imi place ca atunci cand plec in vacanta, sa ma debarasez de laptop si implicit net, telefon mobil si tot ce inseamna tehnologie. Si ma pot distra si fara el. Chiar foarte tare. Netul te ajuta sa fi mai informat, total de acord cu asta, dar fara el se poate. Asa cum s-a putut si fara telefon mobil (si era mai bine) si fara microunde si fara radio, etc.

  3. Din pacate si eu am avut ocazia de cateva ori anul asta sa stau fara net cate o zi. Si tare rau a fost! Stiu ca sunt addicted, dar asta e. Imi place! Uneori chiar imi place. Era enervat in zilele alea ca nu puteam da niciun mail. Era frustrant sa nu imi pot verifica mailul. Nu imi era atat de altceva, ca muzica aveam, filme la fel.. poze de prelucrat destule.. dar mailuuuuul! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.