Cum mai economisim în 2022?

Nu știu cum e la voi în feed, dar la mine, de când a început „criza energetică”, atât pe Facebook cât și pe Instagram și YouTube dau zilnic peste postări cu sfaturi pentru a reduce consumul de energie ori de alte resurse (financiare sau de alt tip).

Unii oameni sunt dispuși să ofere sfaturi, alții cer sfaturile comunităților pentru a găsi idei noi, iar brandurile, ca de fiecare dată, profită de oportunitate ca să-și mai facă un picuț de reclamă. Greenwashing, se aude șoptit din spate.

Greenwashing este procesul de transmitere a unei impresii false sau de furnizare de informații înșelătoare despre modul în care produsele unei companii sunt mai ecologice. Greenwashing este considerată o afirmație neîntemeiată pentru a înșela consumatorii făcându-le să creadă că produsele unei companii sunt ecologice.

Mai multe branduri oferă premii constând în produse „economicoase” ori „sustenabile” în schimbul sfaturilor de reducere a consumului de energie pe care consumatorii la lasă în comentariile postărilor. Nu e un lucru rău, păcat că a trebuit să avem o criză ca să ne dăm seama cât de multe resurse neregenerabile consumăm, de fapt.

Eu am adunat câteva idei pe care le aplic în viața de zi cu zi și le-am presărat cu altele pe care le-am găsit utile citind comentariile despre care vă vorbeam. Sper să vă fie și vouă de folos și, bineînțeles, dacă aveți altele, le așteptăm în comentarii!

Cineva a întrebat într-un grup ce produse mai ieftine folosim în locul celor cu care eram obișnuiți, iar eu am profitat de ocazie ca să împărtășesc câteva sfaturi din vasta-mi înțelepciune:

Haine numai de la SH (dacă aveți Humana în oraș, sunteți norocoși!), am fost recent în mall și când am văzut 140 de lei un hanorac, m-a pufnit râsul.

Alimentația plant based costă mult mai PUȚIN decât carne + lactate + brânzeturi + ouă etc. Deci din start nu mai dau banii pe carne = cheltuiesc mai puțin pe alimente. Oricât de scumpe ar fi legumele, chiar și bio (dar nu prea cumpăr bio, că-s destul de zgârcită), ies mai ieftin decât dacă aș cumpăra carne de orice fel. Dar mai cumpăr carne – pentru cățel și familie și văd cât de mult s-a scumpit.

”Vânez” reducerile de la Kaufland, au mai multe locuri în care găsiți reduceri: un coș pentru cele ambalate (cafea, dulciuri etc.), două lăzi la mezeluri/carne, o ladă la brânzeturi și lactate, un sertar în congelator unde se găsesc chestii cu eticheta roșie, care urmează să expire și au prețurile reduse cu până la 80-90 la sută, dacă aveți noroc să le găsiți așa.

Urmăresc mereu reducerile: Lidl, Kaufland, Penny (mai rar, că nu mi-e în drum) și când prind ceva la un preț bun, fac stocuri. Nu înțeleg de ce ai plăti full price pentru ceva care poate fi cumpărat la super reducere, dacă ai un pic de răbdare și îți dedici timp.

Beneficiez din plin de ofertele gen: reciclezi PET-uri și doze și ai 10% reducere la te-miri-ce sau reciclezi ambalaje de produse de curățenie/cosmetice și ai 50% reducere la te-miri-ce-alt-produs din Kaufland. Apropo, luna asta e gama de creme Elmiplant, tot ce trebuie să faci e să duci 3 recipiente goale de săpun lichid sau detergent, de exemplu.

Altcineva a recomandat detergentul „vrac” de pe Farmacia de detergent, care are un preț destul de bun: 169 de lei pentru 10 litri. Nu știu cât de bun este detergentul, dacă l-ați folosit, mă interesează, că 17 lei pe litru nu e chiar un preț mic.

Foarte mulți dintre cei care au răspuns la comentariile postării au recomandat mâncarea de la Lidl. Într-adevăr, dacă ești pe fază și urmărești ofertele, poți să mănânci foarte ieftin de la Lidl, deși în ultima perioadă s-au scumpit destul de mult și produsele lor, care oricum sunt majoritatea marcă proprie. Recomand conservele – alea au cele mai bune prețuri de pe piață, fiind constant în oferta magazinului. Kaufland, în schimb, are o varietate mai mare de produse și mai multe oferte „spontane”, de pe o zi pe alta, cu care poți să îți faci mici stocuri de alimente. Dacă ești în căutare de conserve ieftine, Lidl este locul în care trebuie să te duci. Năut, fasole, compoturi, linte, toate sunt mai ieftine la Lidl decât în oricare alt supermarket.

Pentru detergenți și produse de curățenie, cineva recomanda importdirect.ro. Au în multe cazuri prețuri mai OK decât în magazin (doar că trebuie comandă minima de 200 de lei ca să ai transportul gratuit). Eu am descoperit (deocamdată doar online) magazinul Supermercato, care are produse de curățenie (și nu doar) din Italia la prețuri mai bune decât în Kaufland, de exemplu. Doar că magazinul cel mai apropiat de mine este în Deva, iar ca să ajung în Deva ar trebui să plătesc 22 de lei transportul, deci… s-a dus naibii economia. Până una-alta, rămâne ideea de a vâna reducerile și de a cumpăra nu când ai nevoie, ci atunci când găsești produsul – pe care știi că îl vei folosi! – la preț redus.

Este foarte important să ai controlul asupra facturilor. Recomand să vă instalați aplicațiile furnizorilor, să transmiteți citirea (indexul contorului) la timp, în perioada în care aceasta se poate transmite și să nu consumați mai mult curent, gaz sau apă decât aveți nevoie! Or să ne rupă facturile iarna asta…

Eu, ca să stau liniștită, am ales să îmi activez convenția de consum pentru gaz, astfel încât să spun eu ce cantitate de gaz metan voi folosi în fiecare lună și să plătesc sume egale în toate lunile anului. Iarna, când pornim centrala ca să încălzim cele patru camere și doi părinți friguroși, facturile se ridicau până la 300 și ceva de lei, aproape 400. E destul de dureros, așa că am decis să achit în fiecare lună a anului 77 de metri cubi, adică 186 de lei. Asta este media de consum pe care am avut-o anul trecut, conform statisticilor disponibile în aplicația EON. Voi plăti în lunile de vară mai mult decât de obicei (până acum, vara aveam facturi neglijabile, de câteva zeci de lei), dar bugetul meu nu va mai avea de suferit în lunile de iarnă, când plăteam mult și era dureros.

În final, nu pot să nu revin asupra unei idei mai vechi: un produs care „stă” să expire poate fi la fel de bun ca unul proaspăt. Dacă ai nevoie de el și știi că îl vei consuma, cumpără-l. Altfel, nu faci decât să muți risipa din cârca magazinului în a ta, plătești ca să arunci tu produsul… Dar dacă ai nevoie sau dacă nu este perisabil, dar e la super reducere pentru că are ambalajul deteriorat, go for it. Cine te judecă pentru alegerile astea nu merită să îți fie prieten, iar pe tine nu ar trebui să te intereseze ce păreri au alții despre felul în care îți cheltui tu banii!

1 thought on “Cum mai economisim în 2022?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.