Cum să scriem corect pentru print [şi online]

Pentru că, din 15 august, Ciprian Iancu intră în concediu, rămân eu cu toate textele scrise pentru ziarul la care lucrez. O să editez la ele de-or să-mi sară capacele, aşa că m-am gândit să preîntâmpin problema scriind acest foarte mic ghid pentru colegii mei. Sigur, aş fi putut să li-l trimit pe mail, dar de ce să nu beneficieze şi alţii de ştiinţa mea? Nu, azi nu am modestia la mine, pentru că am corectat şi editat destule texte încât să-mi permit să fac observaţiile astea.

Dragi colegi, vă rog să respectaţi ce-am scris eu mai jos, în caz contrar ne supărăm. Şi-i mai bine să nu-l superi pe Chioru’ Corectoru’.

 • virgulă, punct, semnul întrebării, semnul exclamării: nu lăsaţi niciodată spaţiu înaintea acestor semne. Spaţiu lăsăm întotdeauna după semnele astea.
 • Greşit: Ana are mere,pere ,portocale .Ana va face dulceaţă !
  Corect: Ana are mere, pere, portocale. Ana va face dulceaţă!

 • virgula înainte de paranteză nu se pune! Punem întotdeauna virgula după paranteză, fără spaţiu între ) şi ,.
  Greşit: Ana are câteva fructe, (mere, pere, portocale) iar din ele va face dulceaţă.
  Corect: Ana are câteva fructe (mere, pere, portocale), iar din ele va face dulceaţă.

 • paranteze: spaţiu înainte de a deschide paranteza, spaţiu după ce închidem paranteza. Nu lăsăm spaţiu nici după ce am deschis paranteza, nici înainte de a o închide.
 • Greşit: Ana are câteva fructe( mere, pere, portocale )din care va face dulceaţă.
  Corect: Ana are câteva fructe (mere, pere, portocale) din care va face dulceaţă.

 • spaţii. Niciodată nu lăsăm mai mult de un spaţiu. Poate vă imaginaţi că dacă în Word textul este aranjat bine, o să arate la fel şi în pagină. QuarkXpress nu este Word, iar noi nu facem ziarul în Word! Nu încercaţi să despărţiţi cuvintele în silabe, nu lăsaţi câte două, trei sau chiar 10 spaţii pentru că vi se pare că textul arată mai bine aşa!
 • Enter. Vă rog frumos să nu mai folosiţi Enterul din dreapta, de pe tastatura numerică, atunci când scrieţi pentru print (tipar). Şi nici combinaţia de taste Shift plus Enter. În Quark, acestea au şi alte funcţii: enterul din dreapta-mi mută textul care urmează după el pe următoarea coloană, iar Shift plus Enter îmi lasă textul de după Enter în acelaşi paragraf. Aţi terminat paragraful? Folosiţi cu încredere tasta Enter „normală”.
 • Chiar dacă de obicei nu scrieţi „nicio”, „niciun”, nu folosiţi „â”, ci „î”, vă rog ca în articolele pentru ziar să le utilizaţi cu încredere. Nici mie nu-mi plac „nicio” şi „niciun”, dar la ziar respecăm nişte reguli.
 • ghilimele. Dacă avem un citat în text, folosim ghilimelele normale. Dacă avem un citat în cadrul citatului (dar nu numai atunci!), folosim ghilimelele speciale « şi ». Cum se obţin ghilimelele astea? În nici un caz apăsând de două ori tastele < şi > (rezultatul fiind un urât <<, respectiv >>), ci prin combinaţia de taste Alt 0171, respectiv Alt 0187. Ţineţi apăsată tasta Alt din stânga, iar pe tastatura numerică (aia din dreapta, cu cifre!), apăsaţi, pe rând, tastele: 0, 1, 7 şi 1, respectiv 0, 1, 8 şi 7. Dacă eu am putut ţine minte combinaţiile astea, puteţi s-o faceţi şi voi.

  Nu mai înlocuiţi ghilimelele normale cu câte două virgule sau două apostrofuri. Acelea nu sunt ghilimele! Ştiu şi ce problemă aveţi: în momentul în care schimbaţi tastatura din engleză (EN) în română (RO), tastele y şi z se inversează (nu şi dacă aveţi Windows 7), iar pe tasta cu ghilimele aveţi ţ şi Ţ. Ghilimelele nu au dispărut, le găsiţi pe tasta 2 de pe tastatura normală, trebuie doar să ţineţi apăsată tasta Shift. Astfel, cu Shift plus 2 aveţi şi ghilimelele pe care le credeaţi pierdute. Nu mai vreau să văd ,, şi ” în loc de ” şi nici <<>> în loc de «»!

 • Greşit: Ana spune: ,,Vreau să fac dulceaţă, dar am pierdut reţeta bunicii, << Dulceaţă fefe dulce >>”.
  Corect: Ana spune: „Vreau să fac dulceaţă, dar am pierdut reţeta bunicii, «Dulceaţă fefe dulce»”.

 • semnele de punctuaţie după ghilimele. Şi aici am întâlnit tot felul de probleme. Nu punem punctul sau virgula înainte de a închide ghilimelele, ci după. Punem, în schimb, semnul întrebării sau al exclamării înainte de închiderea ghilimelelor, dar punem şi punct – sau, după caz, virgulă – după ce le închidem.
 • Greşit: „Cine mi-a ascuns reţeta”? se întreabă Ana.
  Ana e foarte supărată pentru că nu găseşte reţeta „Dulceaţă fefe dulce!”
  Corect: „Cine mi-a ascuns reţeta?”, se întreabă Ana.
  Ana e foarte supărată pentru că nu găseşte reţeta „Dulceaţă fefe dulce”!

 • titlurile. Nu foarte lungi, în care să spui tot ce ai de spus, nici foarte scurte. Nu mai vreau să văd titluri fără subiect („A murit în accident”, „Au murit asfixiaţi”, „Au făcut o dulceaţă de fructe”, „Au făcut o alianţă”), nici titluri care să spună tot ce spune articolul.
 • intertitluri. Un articol poate să aibă sau nu şapou. Ar fi de preferat să aibă, dar dacă nu puteţi concepe un scurt text introductiv, nu-i bai. Cu sau fără şapou, vă rog să puneţi intertitluri în text. Dexonline n-are o definiţie pentru astea, unii le zic subtitluri, noi le spunem intertitluri pentru că sunt titluri scurte care „sparg” textul.
 • explicaţii foto. Inutil să precizez că toate articolele trebuie ilustrate cu poze; nu vă bazaţi pe faptul că „găseşte tehnoredactorul o poză pe Google”, că poate tehnoredactorul mai are şi alte treburi de făcut. Şi dacă-mi daţi o poză cu numele DSC0749.JPG, o să mă cam enervez. Folosiţi cu încredere tasta F2 pentru a redenumi fişierul cu un nume relevant, sau dacă nu, scrieţi la sfârşitul articolului numele pozei pentru care daţi explicaţia. Şi nu uitaţi să daţi explicaţii la poze, pentru că voi ştiţi cel mai bine cine sau ce-i în pozele alea!

  Şi nu, capturile din materiale filmate nu sunt OK. Ies distorsionate, arată urât, iar ziarul are, totuşi, un fotoreporter care asta face: poze! Ori luaţi fotoreporterul cu voi, ori vă faceţi rost de un aparat foto cu care să pozaţi subiectul.

 • diacriticele. Un text din care lipsesc diacriticele este, cel mai probabil, luat de pe net. Şi dacă nu-i luat de pe net, înseamnă că a fost scris în grabă şi nu a fost recitit. Nu-i datoria mea să vă fac să daţi bine în print, aşa că dacă voi vă bateţi joc de articolele voastre, îmi rezerv dreptul de a face şi eu acelaşi lucru.

Şi un exemplu „cules” din ziarul de azi:
Greşit: Vom susţine un concert în cadrul, (atenţie, din nou surpriză!) manifestării “Zile şi Nopţi Albe de Cultură la Paşcani” eveniment cultural ajuns la ediţia a doua.
Corect: Vom susţine un concert în cadrul (atenţie, din nou surpriză!) manifestării “Zile şi Nopţi Albe de Cultură la Paşcani”, eveniment cultural ajuns la cea de-a doua ediţie.

Dacă am uitat ceva, voi completa pe parcurs. Am la dispoziţie două săptămâni pentru asta. ;)

28 thoughts on “Cum să scriem corect pentru print [şi online]”

 1. Foarte foarte mulțumesc!
  Mă ajută foarte mult la blog și la cartea pe care o scriu. O super colecție pe care toți ar trebui să o băgăm la păstrare sus la mansardă, scriitori sau nu.

 2. Bravo Denisa :) Ai menționat cam tot ce ține de o tehnoredactare ca la carte. Însă, ai omis cel mai important lucru: Cel ce redactează articolele trebuie să fie AS în limba română. Nu contest cunoștințele tale, să nu înțelegi greșit, eu doar generalizam :)

 3. Foarte fain articolul. Nu stiam faza cu <>, dar eu nu am tastatura numerica in dreapta, ca am laptop, ai idee cum pot sa reproduc <> in format dragut? Cu tastele „clasice” nu merge.

 4. O,Quark-ul! Cand termini treaba si iti iese ceva misto, esti incantat si ti se pare cel mai scump pe lume, iar cand refuza sa iti faca indentarea bine ori pune spatiile urat si nu stii ce sa-i faci, iti smulgi parul din cap. :))
  Iti inteleg mica revolta, pentru ca-s chestii elementare. Si tocmai pentru ca-s lucruri de baza, te enervezi si contrariezi rau cand observi ca altii au probleme cu ele. Nu stiu, eu pun mare pret pe chestiile astea, ba chiar tind sa judec oamenii dupa punctuatie. E grav? :))

 5. Tudor, eu mai folosesc Alt 0150 ca să obţin liniuţa mai lungă. Pentru alte shortcuturi, Start » Run » Charmap şi de acolo te descurci. De acolo poţi lua codurile caracterelor speciale.
  Dani, e posibil.
  Oana, ai tastele care în combinaţie cu Fn fac treaba unei tastaturi numerice. Şi eu am scris articolul ăsta de pe laptop şi aşa am făcut rost de ghilimelele speciale.
  Georgiana, şi eu judec oamenii după felul în care scriu. Nu ştiu dacă e grav sau nu, dar pentru mine e un lucru esenţial: nu ştii să scrii corect, eşti varză. :D

 6. Chestiile astea, adica regulile de mai sus, nu se invata prin scoala generala? Nu mai tin minte. Sau macar daca citesti mult, tot ti se incastreaza in creier.
  Recunosc totusi ca nu stiam regula cu sagetele in cadrul parantezei. Cand am avut nevoie, am folosit liniuta in locul sagetelelor, sa demarce un fel de paranteza in paranteza.
  Articolul asta chiar ar trebui raspandit prin blogosfera si nu numai, vad o gramada de texte care nu respecta nici una din regulile de mai sus. Si zau ca zgarie retina :)

 7. Pingback: Giolly » Link-urile saptamanii (mele)
 8. Eu ma intrebam daca nu se invata in scoala generala in sensul in care le-a prezentat Denisa. Adica sigur, inveti ca virgula se foloseste la enumerari, dar se si specifica sa nu lasi spatiu inainte de virgula ci dupa? Doar eram curioasa, nu malitioasa :)

  1. @Laura: Tu nu citeşti presa? :)) Nu ai văzut nici măcar un articol care să conţină oricare trei dintre greşelile de mai sus? Nu ştiu de unde vii tu, da’ la mine în judeţ e plin de astfel de ziare cu greşeli la tot pasul.

 9. Sant presedinta Partidului x,intra pe internet la google,si ma gasesti pe mine si programul.Vreau sa candidez la presedentie,am nevoie de sustinere si semnaturi.Vreau sa candidez ca sa mai schimbam scena politica.Sant din Bucuresti.

 10. Partidul x,este un partid apreciat de cei care au aflat de el.Eu ca presedinta scriu ,propunerile oamenilor de imbunatatire a unor situatii din tara.Oamenii cu care am stat de vorba s-au aratat incantati de ideea mea de a conduce si realiza programul acestui partid.Fosti elevi de ai mei m-au felicitat cand le-am aratat cum sa ma gaseasca pe mine ,pozele ,posterul .Daca scrieti la google pe internet Partidul x ,o sa gasiti articole ,programul.propuneri de la oameni cu care am stat de vorba.Presedinta Partidului x,Marioara Radu

 11. Vreti o reteta?Sweet kisscocktail.Ingrediente.300ml suc de portocale rosii,gheata,menta pentru arnat,200ml suc portocale.Gheata se piseaza si se pune in pahar.Turnam ambele sucuri si amestecam.Decoram cu putina menta.Drink up!

 12. Foarte bun articolul!
  In tipografie, desi cei mai multi care scriu carti sau articole stiu sa scrie, exista un corector care, dupa ce era scris articolul, corecta eventualele greseli de ortografie si chiar de exprimare.
  Era o dubla verificare pentru ca cel care scria articolul era preocupat mai mult de creatie decat de ortografie. De aceea era o meserie in sine cea de corector.
  Ca atare, atunci cand citeai carti sau brosuri , reviste, cataloage erai 99.99% sigur ca gramatica era corecta datorita acestor corectori care stapaneau la perfectie gramatica limbii romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.