Cum se schimbă moda şi ceea ce ieri era ciudat astăzi e normă

Să fi trecut vreo 15, dacă nu chiar 20 de ani de când mă uitam la o comedie difuzată de PRO TV, în care personaj principal era actriţa din „Maddie şi David”. Noroc cu Google, că aşa mi-am amintit că serialul se numea Moonlighting, iar pe actriţă o cheamă Cybill Shepherd. Probabil că serialul pe care-l urmăream era Cybill, dar n-aş băga mâna în foc. 

Ei bine, într-un episod, fiica lui Cybill îi spune mamei sale că se plictiseşte, aşa că s-a gândit să îşi schimbe manichiura: să-şi facă nouă unghii cu ojă roşie, iar una cu ojă neagră. Audienţa a râs, am râs şi eu şi m-a marcat faza asta, dacă am ţinut-o minte după atâţia ani. Cum să-ţi faci unghiile aşa, aiurea? Noi abia ieşiserăm din comunism, unde toţi oamenii trebuiau să fie îmbrăcaţi la fel, încălţaţi la fel, ba să mai şi gândească la fel, iar fata asta venea cu idei creţe de genul celei expuse mai sus.

Douăzeci de ani mai târziu, aproape că nu există poză pe net cu manichiuri făcute din gel în care unghia degetului inelar să nu fie diferită de celelalte. Urmăresc fenomenul de ceva timp, am şi un board măricel pe Pinterest. Mai ales pe Facebook, la fetele care se laudă cu manichiurile „lor” [de cele mai multe ori făcute de altcineva, din gel], întotdeauna unghia unuia sau ambelor degete inelare este diferită. De ce? Cine o fi lansat moda asta?

Nu ştiu, eu doar remarcam diferenţa dintre gândirea – inclusiv a americanilor – de acum 20 de ani, când era ceva de tot râsul să-ţi vopseşti o singură unghie într-o altă culoare, şi astăzi, când să-ţi vopseşti unghiile în culori diferite e aproape o normă. Dacă-s toate la fel, parcă sunt plictisitoare.

Foto: Manicure, de pe Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.