Curierat la grămadă

În 2010 aveam ideea pentru Easybox, care a fst pusă în practică opt ani mai târziu.

Easybox-ul de la Kaufland Hunedoara, înainte de a fi colantat

Pentru cine nu-i din zonă, Easybox este un fel de serviciu de post restant al eMAG. Pentru cine nu știe, eMAG e Amazon-ul românesc (mă gândesc la prietenele mele din alte țări care se uită aici și nu știu ce nume tot înșir eu). Easybox este un sistem de dulapuri metalice montate prin toată țara, în care îți este livrat coletul pe care îl ridici tu, dacă știi că nu poți să te întâlnești cu curierul (cucu, da, am zis cucu). Sunt oameni care lucrează și nu le convine să iasă în oraș la întâlniri cu un curier… mie de exemplu îmi convine să dau 7,50 lei ca să îmi fie lăsat coletul la Easybox decât să plătesc dublu ca să mi-l aducă acasă curierul.

Astăzi vin cu o nouă idee: coletărie la grămadă.

Să zicem că vrei să îți cumperi produse de pe mai multe site-uri. Majoritatea livrează din București. Toate acele colete ar trebui să se întâlnească undeva, într-un hub, așa cum sunt centralizate trimiterile poștale. Știu că e greu de făcut când există mii de vânzători și cinșpe firme de curierat, dar e o variantă mai sustenabilă.

Mi-a venit ideea când am primit două colete prin două firme diferite de curierat. S-a consumat de două ori mai mult combustibil – și nu sunt eu principala vinovată pentru asta, că un colet conținea un cadou.

Mi s-a întâmplat de mai multe ori să comand chestii de pe eMAG și să trebuiască să plătesc livrarea de mai multe ori, că eMAG nu-ți vinde doar produsele lui, ci și ale vânzătorilor care „expun” pe site-ul eMAG. Ar fi frumos că măcar ditamai marketplace-ul să facă posibilă livrarea printr-o singură firmă de curierat, într-o tranșă. Ar fi mai ieftin și pentru ei, și pentru clienți. Am scos de foarte multe ori produse din coșul virtual de cumpărături pentru că ar fi trebuit să plătesc între 15 și 30 de lei pentru fiecare produs care mi-ar fi fost livrat separat.

Vă mai dau un exemplu de „așa nu”: Huawei a avut o ofertă de nerefuzat la brățara Huawei Band 4: o reducere obscenă, de la 200 și ceva de lei la 80 de lei. Am luat repede două, una pentru mine, una pentru Sebi. Problema este că acel cod de reducere putea fi aplicat o singură dată la o cumpărătură, adică a trebuit să plasez două comenzi care au fost livrate separat. Două AWB-uri, două colete, două telefoane date de curier ca să îmi aducă cele două produse. Risipă de resurse. Ca să nu mai spun despre cât e de greu să te loghezi pe site-ul Huawei! Coduri de securitate trimise prin SMS ca să poți cumpăra un produs. Furnizorii de servicii, băncile… te mai iartă, poți să te loghezi cu amprenta sau cu un PIN, dar nu, la Huawei trebuie să le dai și o mostră de ADN. OK, ăsta a fost un gând paralel, nu m-am mai plâns demult pe blog.

Revenind: un hub unde să se adune toate trimiterile și cu ajutorul unor scannere, să fie scanate toate codurile de bare, iar dacă un client are de primit 5 colete de la 5 expeditori diferiți, firmele de curierat să-și dea mâna și să lase pe una singură să facă livrarea. Fraierul de client a plătit de cinci ori, dar voi puteți împărți profitul și faceți o singură expediere. Mai puțină poluare, mai multă eficiență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.