Bei lapte? Ai încercat laptele vegetal?

Aproximativ 68% din populația lumii are intoleranță la lactoză. Nu este natural să bem laptele altor animale. Nu suntem viței, iar laptele de vacă le este destinat vițeilor, așa cum laptele uman este destinat puiului de om. Dar eu știu că voi sunteți intelienți și dacă aveți nevoie de informații suplimentare, știți unde să le căutați.

Eu nu mai beau lapte de aproximativ doi ani. A existat o perioadă, destul de lungă, în care cumpăram constant pastile de lactază, pentru a putea tolera alimentele ce conțin lactoză. În special brânza, pentru că… brânza e delicioasă, dar dacă ai intoleranță la lactoză, nu o poți digera și se întâmplă nasoale: balonare, crampe, diaree. Multă vreme am crezut că sunt eu ghinionistă pentru că am intoleranță la lactoză, nu m-am gândit nici o clipă că poate nu e normal să consum lapte și alte produse lactate. Ca să pot bea lapte sau ca să pot mânca brânzeturi, luam deci pastile de lactază. Lactaza este enzima care transformă lactoza în glucoză și galactoză. Eu nu mai puteam procesa lactoza.

Când am început programul Reset, una dintre condiții era să nu beau cafeaua cu lapte. Mă rog, nu condiții, era un sfat de care a trebuit să țin cont, pentru că mi-am dorit să respect întru totul recomandările nutriționistului. Așa că mi-am zis: dacă nu mai pot să beau cafeaua cu lapte, nu mai beau cafea. Am rezistat fără probleme timp de 2 sau 3 luni fără cafea, după care am reînceput să beau „licoarea vieții”.

Numai că acum nu mai beau cafeaua cu lapte de vacă. Nici cu lapte fără lactoză. Am ales laptele vegetal, pentru că, din fericire, acum există variante accesibile. Poți să îți faci tu laptele vegetal sau poți să îl cumperi. Prețurile variază între 5 și 15 lei, în funcție de marcă și de magazinul din care cumperi laptele vegetal.

Pe mine o cutie de un litru de lapte de ovăz (ăsta-mi place cel mai mult) mă ține în jur de 2 săptămâni. Îl țin la rece și în fiecare dimineață pun în cafea o cantitate de aprox. 50 de mililitri. Poate mai mult, poate mai puțin, nu măsor, doar torn în cana de cafea. Folosesc un mixer mic de mână, pentru frappe, cu care spumez laptele ca să nu beau cafea cu lapte ci aproape cappuccino.

Mă bucur să văd că tot mai multe branduri de lapte vegetal sunt disponibile pe piață. Iar unul dintre brandurile vegane și cool, Naturli’, a intrat pe piața românească și mi-a oferit spre testare două cutii de lapte vegetal: de ovăz cu 0 zahăr și de soia cu vanilie.

Mărturisesc că prima impresie, cea olfactivă, nu a fost grozavă. La fel ca toate produsele specifice dietei pe bază de plante, laptele de soia este ceea ce în engleză se numește an acquired taste. Adică îți ia ceva să te obișnuiești cu gustul, dar odată ce te-ai obișnuit, îți place și nu te mai vezi trăind fără el. La fel am pățit și cu tofu și cu broccoli etc.

Despre laptele vegetal Naturli’ vă spun că mi-a plăcut. Am tras de cele două cutii timp de mai bine de o lună – și asta luând în considerare și smoothie-urile pe care le-am făcut și pe care le puteți vedea în clipul de mai sus.

Bea plante

Știai că emisiile de CO2 sunt cu până la 80% mai mici dacă alegi băuturile vegetale în loc de laptele de vacă?

Naturli’ Oat Zero este o băutură vegetală organică din ovăz cu 0 zahăr, pentru prima dată în România. Naturli’ este un brand Orkla din 1988, fiind unul dintre primele branduri Plant Based din lume cunoscut la nivel internațional ca un lider în produsele pe bază de plante. Având în vedere atenția sporită din ultimul timp a consumatorilor, referitor la mediul înconjurător, produsele Naturli’ au rolul de a îndeplini nevoile acestora, datorită gustului deosebit și diferit. Pentru Naturli’ gustul e o prioritate și poate de aceea este un brand atât de iubit în toată lumea.

Tu ai încercat vreun lapte vegetal? Ți-a plăcut? Dacă da, pe care? Dacă nu, de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.