De ce mai învăţăm latina?

Călin Bicăzan, un tânăr pseudo-jurnalist hunedorean, care s-a remarcat, de-a lungul scurtei sale cariere în presa scrisă, doar cu articole despre una, despre alta, ce n-aveau colegii săi timp să scrie, s-a trezit mare editorialist la publicaţia Servus Hunedoara.

Şi cum editorialele se scriu indiferent dacă ai chef sau nu, indiferent dacă ai inspiraţie sau ba, singurul criteriu fiind „eşti de serviciu pe ziar, e rândul tău să scrii editorialul”, Călin Bicăzan s-a trezit în faţa .doc-ului alb, după o zi de alergat pe teren după subiecte mai mult sau mai puţin interesante. Şi ce să scrii când n-ai nici inspiraţie, nici chef?

Păi, ai putea să scrii despre cât de naşpa este educaţia din România. Sau sistemul sanitar. Astea sunt cele două domenii despre care poţi oricând să scrii generalităţi, lucruri pe care le ştie toată lumea, să umpli o coloană de ziar fără să spui, de fapt, nimic. „Dar stai”, zise ziaristul Bicăzan, „eu scriu despre astea tot timpul. Ar trebui să mai variez subiectele…thinking Buun. Deci azi fut educaţia, dar nu mă mai iau de Adomniţei, nu mai am ce scrie nici despre Bac, futu-i mama mă-sii! E vacanţă, băga-mi-aş!!! Lasă, că tot găsesc eu ceva”.

S-a mai scremut omuleţul puţin şi i-a picat fisa: va scrie despre limba latină. Oricum, toţi elevii o urăsc. Iar gluma aceea cu limba latină, care este moartă, dar trebuie învăţată pentru că profesorii încă mai trăiesc, a fost şi rămâne printre preferatele lui.

Iată ce i-a fătat mintea domnului Bicăzan în editorialul intitulat „De ce mai învăţăm latina?”, publicat în Servus Hunedoara de marţi, 5 august 2008:

De ce mai învăţăm latina?, se întreabă călin bicăzan

De ce mai învăţăm latina?, se întreabă călin bicăzan

Şi acum, analiză „pă tecst”:

Deşi latina este demult o limbă moartă ea trăieşte în continuare în programa şcolară din România şi este studiată cu multă minuţiozitate în licee.

Încă de la prima frază, autorul dă dovadă de prostie crasă. Limba latină este moartă? Atunci de ce o regăseşti inclusiv pe bancnotele americane? De ce pe bancnota de 1 dolar stă scris „E pluribus unum” şi „Novus ordo seclorum”? De ce plantele şi vietăţile au denumiri latineşti, universale? Pentru că-s vechi toate, parcă te şi aud îngăimând. Ştiai că structura vocabularului limbii române cuprinde elemente romanice în proporţie de peste 70 la sută? Dacă nu ştiai, mai citeşte.

E cel puţin ciudat cum de limba rusă a dispărut din orarul elevilor, iar limba latină continuă să stea acolo ca un ghimpe în coasta elevilor.

Dacă erai vreun comunistoid coclit, ţi-aş fi înţeles supărarea vizavi de eliminarea limbii ruse din programa şcolară. Aşa, nu pot decât să presupun că părinţii tăi ţi-au povestit, cu nostalgie, cât de frumoasă era rusa învăţată obligatoriu [apropo, latina nu o studiezi decât dacă alegi un profil umanist la liceu. Pe tine cine te-a obligat să mergi acolo? Cine te-a minţit că dacă „faci” Filologia ajungi ziarist?]

Dar pentru a vă putea formula fiecare dintre dumneavoastră o părere asupra acestui subiect

…pentru că, nu-i aşa, tu eşti ziarist şi ne poţi lumina pe toţi cu vasta-ţi înţelepciune!

…iată o discuţie dintre un elev şi profesorul său de latină la care am asistat întâmplător: „Domnule profesor, de ce învăţ eu latină în liceu? Toţi spun că programa e prea încărcată şi că avem prea multe ore pe zi, dar nimic nu se schimbă. Eu sunt la profilul uman, dar cu toate astea poate vreau să fac mai multă matematică decât latină. De ce să nu fac orice altceva mult mai folositor?”.

Încă un viitor ziarist care a ales profilul uman în speranţa că va face mai multă matematică. Şi s-a trezit că, de fapt, latina îl „face” pe el.

„Dar de ce să nu faci latină? În primul rând, studiul culturii şi civilizaţiei latine ajută, fără îndoială, la dezvoltarea culturii generale şi nu trebuie privit ca un lucru neplăcut. În al doilea rând, deşi este considerată o limbă moartă, ea dăinuie în continuare prin intermediul vorbitorilor de limbi romanice. Părerea mea este că avem chiar prea puţine ore de limbă latină pe săptămână. În final, nu înţeleg de ce consideri că limba latină nu este folositoare. Toată viaţa te vei întâlni cu expresii latine, în special în drept sau medicină”.

De bun simţ observaţiile profesorului. Dar staţi aşa, că vine contraatacul ziaristului care le ştie pe toate:

Dacă nu v-aţi format, încă, o părere despre utilitatea limbii latine în şcoli vă lămureşte Eugen Lovinescu: „Nu învăţăm limba latină pentru a scrie sau vorbi latineşte. N-o învăţăm nici chiar pentru foloasele unei stricte discipline mentale; matematica sau alte limbi moderne ne-ar pune la îndemână un exerciţiu egal al facultăţilor noastre intelectuale. Învăţăm limba latină pentru nevoile noastre spirituale”. Exact de nevoi spirituale ducem lipsă în învăţământul românesc, altceva nu ne lipsea. Mulţumim domnului Lovinescu pentru comentariul său romantic asupra limbii latine, dar orarul din zilele noastre e atât de aglomerat încât, cu toată părerea de rău, latina poate fi considerată o materie în plus.

Amice, eşti idiot! Eşti atât de idiot, încât toate rândurile scrise de mine aici nu vor însemna pentru tine nimic mai mult decât „asta vrea scandal”. Dacă ai trecut prin liceul ăla [ştim noi care] şi tot ce ai înţeles este că latina aglomerează orarul, iar învăţământul românesc şi, prin extensie, societatea noastră „exact de nevoi spirituale duce lipsă”, asta spusă pe un ton ironic, înseamnă că eşti degeaba. Că nu s-a prins de tine nimic şi ţi-ai meritat cu prisosinţă persecuţia la care te-a supus profesorul tău de limba latină, indiferent cine ar fi fost acela. Ai fi meritat să-ţi dea cu manualul de limba latină în cap în timp ce-ţi striga „Per aspera ad astra”.

Totuşi, să sperăm că adevăratul motiv pentru care această limbă moartă continuă să facă parte din programa şcolară este chiar legat de nevoia spirituală şi nu de o scuză prin care anumiţi dascăli ajunşi la titulatura de „babalâci matusalemici” nu trebuie să-şi piardă postul.

Paranoia te-a atins şi pe tine. Vezi că umblă vorba prin sat că profesorii de latină se gândesc tot mai serios să plece din Învăţământ şi să devină ziarişti. Şi ştii ce-i ironic? Dacă s-ar întâmpla aşa, ai fi primul care ar zbura…

Mediocrule!

P.S.: Aşa cum mă aşteptam, jurnalistul revine cu un comentariu pe site-ul ziarului la care lucrez, ziar în care am scris, joia trecută, despre editorialul său. Am fost blândă cu el, pentru că e vorba, totuşi, de un ziar. Iată comentariul:

Comentariu scris de: Calin Bicazan [Vizitator] Email
Domnita Bangau… pardon Bargau (imi cer scuze ca v-am pocit numele) dati-mi voie sa va spun o expresie latina care mie imi place tare mult „magarus es tactus”. De asemenea, imi pare rau sa va anunt ca diploma mea de bacalaureat e completata cu pixul, dar am asa un vag sentiment ca a dumneavoastra e completata cu marker-ul (care s-a uscat la fel de greu, nu? ca doar avem aceeasi varsta aproape). Doar pentru ca nivelul dumitale de cultura se rezuma la gramatica asta nu inseamna ca ai dreptul sa scrii jigniri prin ziare. Daca eu te-as face … (pentru ca asa si esti) in ziarul nostru, nu cred ca ti-ar face placere. Dar eu sunt domn si nu-ti spun asta in ziar ci atunci cand o sa ne vedem aici pe hol, ca doar suntem vecini de redactie.
11-08-2008 @ 13:34

Exact cum mă aşteptam: tot ce a înţeles el din articolul meu este că „vreau scandal”. Argumente? N-are, dar îmi poceşte numele [apropo, băiatu’, numele ăsta l-am „luat” de curând de la cel care mi-a devenit soţ şi care va avea o problemă cu faptul că te-ai legat de el!]. În plus, aruncă o semi jignire de forma „eşti…, dar nu zic ce!” şi mă anunţă că-mi va spune „pe hol” ce-l doare. Abia aştept!

Pfff, oare vrea să mă bată? grin

P.P.S.: Surprinzător, de când am scris despre Călin Bicăzan, a început şi spam-ul. Cât de idiot să fii încât să crezi că voi aproba comentarii în care foloseşti numele meu şi adresele mele de e-mail? IP-ul 217.148.84.179 e deja banat. Mai încerci cu altele?
Apropo… şi eu ştiu să caut:

19 aprilie 2008 14:01 – Bicazan Calin
Mesaj:

Domnule Oancea, vreau sa va felicit pentru activitatea pe care o desfasurati la Primaria Deva. Pe langa asta, vreau sa va mai spun ca sunteti unul din oamenii cei mai placuti pe care i-am cunoscut in activitatea mea de jurnalist. Sunt sigur ca acum, daca ar fi sa reiau paginile cu cartierele din Deva pe care le faceam la Cuvantul Liber, as avea multe lucruri bune de scris. Multa sanatate va doresc, ani multi si fericiti alaturi de familia dvs si sa ramaneti in continuare acelasi OM. Doamne ajuta!

Calin BICAZAN
Servus Hunedoara

77 thoughts on “De ce mai învăţăm latina?”

 1. Da incult e „ziaristul” asta doamne…..oare cate limbi straine vorbeste (L-am jignit cumva?), ca sa-si dea seama la ce e folositoare latina. Pana si-n America esti considerat destept daca ai cunostinte de latina (asta in randul intelectualilor americani) si necititul ala o compara cu limba rusa. Esti meserias frate, de taceai (si nu scriai) filosof erai……..
  Latina este limba comuna, de legatura, pentru toti medicii, biologii si botanistii din lumea asta. Si in industria farmaceutica se foloseste tot latina.
  Un sfat prietenesc pt. Calin Bicazan: data viitoare cand mai ai idei „geniale”ca asta, foloseste dracu` un pseudonim, ca sa nu poata sa-ti zica toata lumea care te cunoste cat de prost esti………asa…..pe fata…

 2. In primul rand ma simt mahnita ca nu pot sa scriu aceste randuri unei persoane care ma va intelege, pentru ca, precum vad, ai niste opinii si niste conceptii de viata total eronate. Asa cum ar trebui sa le datorezi respect parintilor tai si sa-i iubesti pentru ca dincolo de toate e poate unul din sentimentele cele mai firesti, asa ar trebui sa pretuiesti limba latina, pentru ca e mama limbii romane, limba pe care o vorbesti, este dovada de necontestat a faptului ca tara in care traiesti, Romania, este tara noastra si numai a noastra, si ca nici un alt popor (si stim noi despre cine e vorba) nu are drepturi asupra ei (Transilvania in special)
  Un ziarist adevarat trebuie sa posede un vocabular elevat si vast pe care i-l da in primul rand cunoasterea limbii latine. Cuvintele obisnuite pe care le foloseste orice vorbitor de limba romana se trag intr-o proportie covarsitoare din limba latina. Ea produce si acum o serie de neologisme care sunt necesare societatii romanesti actuale, datorita dezvoltarii ei in diferite domenii. Nu e o limba moarta si va trai atat cat traieste poporul roman (regret ca am pierdut un roman-asta esti tu) dar asta e viata. Sunt foarte multe avantajele studierii limbii latine, dar eu ti le-am enumerat doar pe cele mai importante.
  Ce e mai dureros deci, nu este faptul ca m-ai jignit in calitate de profesora de latina, ci in calitate de romanca, care-si iubeste tara si neamul desi nu mai locuieste in Romania.
  Adreseaza-te unui profesor de limba latina care sa-ti demonstreze in ce procent cuvintele pe care le folosesti zi de zi sunt de origine latina.Te-ar uimi.
  Asa ca lasa rusa in pace (nu avem nimic de a face cu ea) si da o sansa limbii latine care te va ajuta si in studierea altor limbi straine, daca de a ta nu esti mandru (franceza, spaniola, italiana, portugheza, etc.). Si mai studiaza si istoria noastra. O sa gasesti raspunsuri si acolo.
  As incheia spunandu-ti ca esti un nesimtit, cuvant care bineinteles provine tot din limba latina.

 3. Noa asta-i buna! Ce aveti cu bietul om. Are interzis la politicieni-stim noi de ce- si trebuia sa scrie despre ceva. Lui i s-a parut ca a gasi cuiul lu` Pepelea din invatamantul romanesc. Data viitoare o sa se ia de disciplina Religie ca tot e la moda. ( Nu il sfatuiesc)
  Sunt de acord cu toate argumentele scrise mai sus, dupa ce vreo trei ani am facut greaca si latina in faculta. Ideea este ca programele foarte incarcate trebuie „aerisite” bine. Pe de alta parte plictisul elevului care risca sa-si prajeasca toti neuronii daca invata , cum ar trebui. Nu, dragul meu coleg, nu Latina este problema invatamantului romanesc ci teoretizarea excesiva in dauna practicii.
  Elevii, in marea majoritate, habar n-au ce inseamna in practica principiile din Fizica sau Chimie desi multe din ele ne lumineaza sau ne imbraca . Despre E-uri care sunt produse chimice si pe care le papam, ca de- sarea, zaharul si grasimile ne fac rau, nu mai zice nimeni nimic. Culmea este ca Latina, o aud si o simt si p`asta zilnic da` nu stiu ca-i ea. Si atunci este explicabil gestul de a nu pricepe.
  Concluzia: produs al unei scoli falimentare care nu a reusit sa-l faca sa priceapa rostul fiecarei discipline. Si el se intreba acu`: Ce rost are „chestia” aia?
  Tare imi este teama ca asta e doar inceputul unei generatii de jurnalisti care vor scrie anapoda.

 4. am facut latina in liceu. si mi-a folosit la multe si imi foloseste. mi se pare normal sa se studieze latina ca in fond e limba noastra materna

 5. Comment pentru ceilalti
  Trebuie sa incep, cum nu se face, cu „deci”
  Deci dragul meu scriitoras, tu nu meriti atata valva, pentru ca nu meriti citit!
  Munca (si nervi) celorlalti, care incearca sa te educe, sa iti deschida ochii – macar acum, desi cred ca e cam tarziu – merita.
  Si revin, cu „deci”
  Deci nu va osteniti nervii, ca nu se merita. Asemenea insiratori de cuvinte umplu spatiul in publicatii, pentru ca uneori e nevoie si de asa ceva, chiar si in publicatiile mari si prestigioase – lucrez de cativa zeci de ani ca sa va asigur ca se eczista si asa ceva. Deci un spatiu trebuia umplut si deci cineva trebuia sa il umple. Este adevarat ca se putea umple spatiul cu o prezentare de carte sau film, cu o manifestare sportiva sau culturala, cu faptele bune facute de catre cineva (daca mai exista fapte bune, dar eu sunt convins ca mai exista si asa ceva). Dar, din graba, in redactie s-a hotarat sa intre acest material rezerva, sau de sertar.
  Presupun ca insiratorul de cuvinte e convins de parerile sale. Nu putem sa ii contestam parerile – e dreptul lui de a se exprima, chiar daca exprima… o parere ingusta sau cum sa mai zic… Ma gandesc totusi ca n’are rost sa il mai jignesc – sunt atatia care mi-au incantat ochii, in comentariile lor, cu ceea ce as fi spus si eu, desi am un lexic underground mult mai bogat, sa ma iertati, 7 ani de armata sunt de vina…
  Sunt insa convins ca respectivul nu a inteles din scoala un element foarte important: in scoala trebuie sa inveti CUM sa inveti! Ce inveti sau cu ce ramai… urma alege. Ca si in cazul de fata, uneori nu cu mare lucru. Ideea e cat de tare te mandresti cu ce nu ai!!!

 6. Problema cu editorialele si materialele de opinie este un adevarat cosmar pentru multi ziaristi din presa. La subiectul de fata trebuie sa subliniez superficialitatea lui. Nu e vina autorului ci a celor care i-au cerut sa faca asta.

 7. Cretin! Si asta o spune un om care la recensamant s-a declarat dac si care nu accepta sub nici o forma ideea de formare a limbii romane din latina! Dar, trebuie sa fii idiot sa te trezesti ca proasta in targ strigand ca nu mai avem nevoie de latina in scoala!
  Oricum de vina nu e el, sunt cei care ii dau dreptul sa scrie!
  Bai fratilor, parca nu era destul de plina gradina presei din jud Hunedoara, pe asta de unde l-ati mai gasit?

 8. Latina e facuta doar de cei care au filologia. Eu nu am facut nici o ora de latina in liceu, in schimb aveam vreo 7 ore de informatica ( multe dintre ele degeaba)…

  Si toti spun ca latina e o limba moarta. Aici e o faza. Nu e o limba vorbita de vreo natiune, dar e folosita de toate natiunile ( aproape) intr-un domeniu sau altul.

 9. Da Denisa, ai dreptate in tot ce zici. Armata de gainari care s-au trezit peste noapte ziaristi in fituica tzeparului Popescu, trebuia sa aibe si un astfel de specimen. Asta cu siguranta si-a anexat la cererea de angajare si un „SI VI ” si nici decum un Curicullum Vitae asa cum se zice corect. Saracul de el, daca i se permit astfel de bazaconii, ce vina are? Latina trebuie invatata macar si numai pentru notiunile de la baza oricarei culturi generale si asta o spune un anti – romanist convins. Din pacate, iata ca mi-am pierdut vremea bagand in seama un personaj pentru care semidoctismul este un tzel inca greu de atins. Numa bine Denisuco si da la geoale oricarui mocofan, ca bine faci.

 10. „Mulţumim domnului Lovinescu pentru comentariul său romantic asupra limbii latine” – tre sa posezi o nesimtire crasa ca sa-l iei pe Lovinescu la misto. nici eu n-am fost o mare fana a latinei, dar am invatat-o vand-nevrand si recunosc ca denumirile in latina ale florilor cu care lucrez de ceva vreme incoace au fost mult mai usor de inteles…

 11. si eu am facut latina in liceu. are un folos, inveti ceva gramatica si totusi, desi nu o folosesti este interesanta pentru ca inca folosim numeroase dictoane latinesti si e trist daca cineva crede ca „alea iacta est” inseamna „alea iaca, sunt la est” sau ceva de genul.
  jurnalizdul ala ar trebui sa se ascunda intr`o scorbura si sa`i fie rusine. bine ca te`ai luat de el!

 12. Mai, frumoasa desfintare a individului respectiv.
  Insa am cateva obiectii la articol si la celelalte commentarii:
  1. Latina este considerata o limba moarta pentru ca nu sunt vorbitori care o folosesc in context de zi cu zi.Insa din cate stiu Vaticanul e o natiune si o are ca limba oficiala.
  2. Rusa e o limba frumoasa dar nah,pentru ca e limba lui Stalin si a lui Lenin, pe langa cea a lui Dostoievski,Lermontov,Cekhov o tirim in noroi pentru ca e asociata cu comunismul.
  3. Am vazut ca se aduce argumentul in favoarea studierii acestei limbi pentru ca este folosita in diverse domenii stiintifice.
  Nimic de zis aici,doar ca propun sa se invete si greaca.Sa mai stie si aia tineri de la ce vine hipodrom sau antropofag si exemple pot fi.Greaca e folosita la fel de mult ca latina in domeniul stiintific. :)

 13. acu’ daca ai dat mass am venit si am cetit. ai dreptate in mare parte, mai putin unde o dai in bara cu procentajele: actuala limba romana are in fondul lexical cam 12% cuvinte de provenienta latina. nu 70%. asta este si motivul pentru care trecerea la actuala grafie a limbii romane avind ca argument latinitatea limbii a fost votata in academie doar de ingineri, nu are si girul celor de formatie umanista.

 14. Vă mulţumesc tuturor pentru comentarii. Din păcate, omu’ nu cred că a ajuns şi pe blog. A lăsat, în schimb, un comentariu stupid – de fapt, de ce mă mir? – pe site-ul ziarului la care lucrez şi unde am scris, săptămâna trecută, despre editorialul lui. Am editat postul şi la sfârşitul articolului veţi găsi atât comentariul individului cât şi link-ul către articolul din ziar unde am mai scris despre el.
  Tot ce a putut face a fost să-mi pocească numele şi… dar mai bine citiţi.

 15. Cica acest domn mai zice si ca nivelul de cultura al verisoarei mele se rezuma la gramatica(sa inteleg ca doar la gramatica?). Acum chiar m-a enervat, ca doar se leaga de familia mea pe care sunt convinsa ca o stiu mai bine decat el.Nu esti un domn si ma tem ca tot un Nesimtit ai ramas. Daca in Romania e mult mai greu ca in alte tari sa-ti gasesti de lucru oare cum ajung tot felul de oameni sa fie bagati in seama?Credeam ca nu au loc de cei care se pricep.O!tempora, o mores!

 16. Am facut liceul la profil real, mate-fizica, si am studiat latina. Probabil o sa sariti toti cu gura, dar trebuie sa spun ca latina nu mi-a folosit la nimic de la terminarea liceului si pana acum. Denumirile derivate din cuvinte latinesti le-am invatat atunci cand a fost nevoie, si stiu ce inseamna pentru ca de obicei dupa asa ceva scrie „din latinescul ……. care inseamna …….”. Comparatia cu limba greaca e excelenta, ba chiar ar fi mai util sa se studieze greaca in scoli in loc de latina. Acum cativa ani am fost in Grecia si am stiut sa descifrez unele inscriptii datorita – ati ghicit – profilului mate-fizica. Din aceste 2 materii stiu de lambda (L), sigma (S), omega (O), etc. Asa ca imi pare rau, dar chiar nu vad utilitatea invatarii unei limbi, adica vocabular + gramatica, doar pentru a putea spune cu mandrie ca stiu ce scrie pe bancnota de 1$ si stiu ca floarea aia care iese primavara din zapada se cheama Galanthus Nivalis.

 17. Limba LATINA nu va muri niciodata! De ce ? Trebe sa fii tare prost si incult daca nu’ti dai seama. Ia un dictionar de botanica, biologie sau anatomie si o sa intelegi.

  Nu cred ca exista organism biologic in lumea asta care sa nu aiba o denumire INTERNATIONALA scrisa in limba LATINA.

  Asadar se vede clar, ca daca ai ales o specializare in ramuri d-ale biologiei, o sa ai nevoie de latina toata viata.

 18. imi esti simpatica. iti dau cuvantul meu de onoare. mai ales ca faci niste poze super.
  ceea ce m-a … amuzat este urmatoarea secventa :
  „Încă de la prima frază, autorul dă dovadă de prostie crasă. Limba latină este moartă? Atunci de ce o regăseşti inclusiv pe bancnotele americane? ”

  si nu mai pun nici un comentariu pe tema asta. mi-ar parea rau sa intru in vreun conflict cu tine mai ales ca este al treilea comentariu acid pe acest blog.

 19. Mă bucur că te amuz. Mă bucur că vii pe blogul meu şi mă faci, indirect, incultă. Da’-s fată bună, că fac poze faine?
  Şi mie mi-ar părea rău să mai intru în conflict cu cineva azi, iar lista de IP-uri banate de-abia aşteaptă s-o completez. Dar mai bine mă întorc la treburile mele. Deocamdată.

 20. poti sa ma banezi. nu e ceva nou pentru mine sa fiu banat. :) ultimul ban l-am luat de la ciutacu. deci, nu ma deranjeaza. :) chiar gasesc o oarecare justificare unui ban.:) si crede-ma ca nu o caut cu lumanarea. pur si simplu se intampla.:)

 21. Latina este folositoare, chiar dacă (cică) e moartă, chiar dacă eu, fost elev la liceu profil real, am reţinut numai câteva proverbe, vorbe de duh în câteva cuvinte. Este utilă nu numai în profesiile înşirate de ceilalţi comentatori, face parte, chiar dacă în mică măsură, la lărgirea culturii generale, la background-ul fiecăruia. Şi mie mi s-a părut la acel moment grea de învăţat şi inutilă, dar… nu e chiar aşa.

 22. Limba latina, asa cum spune Lovinescu, poate ajuta la cimentarea valorilor morale ale individului macar prin multe proverbe care in latina suna expresiv precum si prin aruncarea unei priviri catre stramosii romani. Ce au facut romanii acum 2000 ani este impresionant oricum, chiar nestiind multa latina. In acelasi timp toata lumea zice ca programa este incarcata. Cine spune asa ceva este un iresponsabil. Inainte de revolutie se studiau mai multe materii, 6 zile pe saptamana nu 5 si scoala se facea cu constiinta unui viitor mai bun. Azi, elevii termina cu mari chinuri un paduchios de liceu in care ajung sa bata profesori, sa faca sex oral prin wc, sa copieze pe rupte, sa faca schimb de ID-uri de hi5 sau similar. Dupa acest supliciu, cumpara in doi-trei ani o bucata de hirtie (a se citi diploma) si se mira ca nu ii angajeaza marile companii la care „aplica” cu inconstienta impostorului. Se vede dupa hemoragia de avocati, economisti si specialiti agramati in comunicare care pretind sute de euro salariu fara o minima pregatire.
  Ca sa ii raspund lui Calin Bicazan, chiar de nevoie spirituala duce lipsa invatamantul. Pe bancile scolii se formeaza personalitatea viitorului cetatean. Fara valori morale sanatoase vom fi o adunatura de vite peste ani. Multumita articolelor de acest fel puturosii vor tipa mai tare si eventual ar trebui sa se treaca clasa doar trecand prin fata gardului scolii.
  Sau sa introducem materii optionale, adica sa substituim limba romana cu concursuri de injuraturi in ordine alfabetica, matematica cu cumparaturile la mall, educatia fizica cu discoteca samd ?? Nu propavaduiesc sistemul „multilateral dezvoltat” pe modelul comunist ci construirea unui esafodaj minimal de cultura fara de care un adolescent nu va avea discernamant ca adult. Mai bine scriai ce ar trebui sa se faca la scoala in plus fata de putinul aproape inexistent care se face acum.
  Ca sa fiu in ton :) ERRARE HUMANUM EST SED PERSEVERARE DIABOLICUM

 23. Iarta-ma ca ti-am scris comentariul ala azi. Recunosc ca m-ai suparat putin. Nu bat in nicio retragere, dar imi dau seama ca oricate rautati ai fi scris despre mine nu trebuia sa-ti raspund cu aceeasi moneda. Poate ca daca m-ai cunoaste mai bine ti-ai schimba parerea despre mine (in bine), chiar asa „incult, prost si nesimtit cum sunt”. Din partea mea te asigur ca nu exista niciun fel de resentimente pentru toate rautatile pe care le-ai scris despre mine. Eu mi-am facut datoria mea si mi-am prezentat scuzele, e problema ta daca o sa le accepti sau nu.

  P.S.: Sincer, iti urez „casa de piatra” (eu nu am stiut ca te-ai maritat), iar colegilor de presa care si-au dat aici cu parerea si nu numai le doresc multa sanatate. Sa fiti iubiti!!!

 24. Calin Bicazan asta are numai liceu sau a facut si vre-o facultate (100% ca nu )? Interesant este fapul ca se considera egalul lui Lovinescu si-si permite chiar sa-l contrazica. Rusine mai baietica, mai lasa fumurile si fi mai modest. Invata mai ales regulile demersului critic si obiectiv si du-te la scoala (latina ti-ar prinde bine).
  Psihosociolog Rolly M.

 25. Constat cu surprindere că aberaţiile pe care le debitează Denisa sunt băgate în seamă şi au făcut atâta vâlvă. Faptul că Denisa are altă opinie faţă de cele scrise de Bicăzan în materialul cu pricina nu o îndreptăţeşte cu nimic să îl considere pe acesta un idiot sau un măgar. Nu înţeleg de unde atâta dragoste şi aplecare spre limba latină din partea celor care au postat comentariile, dar nu este problema mea. Nu ştiam că nivelul de cultură al unei persoane este dat de cunoaşterea unor citate din latină. Sunt sigur că domnul Nicu, care postează acel comentariu, atunci când trece prin momente grele în viaţă îşi spune în gând citatele din limba latină, reţinute cu mare greutate după cum afirmă, în perioada când învăţa pe brânci la această materie iar viaţa i se pare mai uşora şi faţa i se luminează. Îmi pare rău despre faptul că Dana Zagrai este mâhnită, dar nu credeam că limba latină poate să provoace atâta debusolare şi mâhnire într-un suflet probabil extrem de fragil. Cât despre aberaţiile legate despre importanţa limbii latine şi demagogia ieftină pe care aceasta o afişează cu atâta patimă, dragostea de ţară şi patriotismul pe care îl emană din toată fiinţa ei atunci când scrie o asemenea prelegere mă lasă rece. De fapt toată această pledoarie nu reflectă altceva decât că aceasta este ruptă complet de realitate, iar faptul că şi-a dat seama că elevilor cărora le predă această materie, nu îi mai interesează această limbă, nu fac din ea decât o persoană refulată care şi-a dat seama de inutilitatea ei. Referitor la atacul vehement din partea Denisei, la persoana lui Bicăzan, acesta dovedeşte faptul că Denisa încă mai este bântuită de complexe de care se pare că nu va putea scăpa niciodată. Modul în care aceasta îl ameninţă pe Bicăzan cu muşchii soţului său nu fac altceva decât să reflecte nivelul de cultură al acesteia. Deci Denisa dacă vroiai ca lumea să afle că te-ai măritat nu trebuia să faci din Bicăzan o victimă. Puteai să pui afişe prin oraş sau să apari la un post de televiziune în care să ne explici cât eşti tu de frumoasă şi mai ales cât eşti de deşteaptă. Îmi pare rău pentru tine că lumea nu a aflat încă acest lucru, dar trebuie să îţi dau o veste proastă: Nu interesează pe nimeni.
  PS. Sper ca acest comentariu să nu provoace din nou „animalul” din tine.

 26. Constat cu surprindere că aberaţiile pe care le debitează Denisa sunt băgate în seamă şi au făcut atâta vâlvă. Faptul că Denisa are altă opinie faţă de cele scrise de Bicăzan în materialul cu pricina nu o îndreptăţeşte cu nimic să îl considere pe acesta un idiot sau un măgar. Nu înţeleg de unde atâta dragoste şi aplecare spre limba latină din partea celor care au postat comentariile, dar nu este problema mea. Nu ştiam că nivelul de cultură al unei persoane este dat de cunoaşterea unor citate din latină. Sunt sigur că domnul Nicu, care postează acel comentariu, atunci când trece prin momente grele în viaţă îşi spune în gând citatele din limba latină, reţinute cu mare greutate după cum afirmă, în perioada când învăţa pe brânci la această materie iar viaţa i se pare mai uşora şi faţa i se luminează. Îmi pare rău despre faptul că Dana Zagrai este mâhnită, dar nu credeam că limba latină poate să provoace atâta debusolare şi mâhnire într-un suflet probabil extrem de fragil. Cât despre aberaţiile legate despre importanţa limbii latine şi demagogia ieftină pe care aceasta o afişează cu atâta patimă, dragostea de ţară şi patriotismul pe care îl emană din toată fiinţa ei atunci când scrie o asemenea prelegere mă lasă rece. De fapt toată această pledoarie nu reflectă altceva decât că aceasta este ruptă complet de realitate, iar faptul că şi-a dat seama că elevilor cărora le predă această materie, nu îi mai interesează această limbă, nu fac din ea decât o persoană refulată care şi-a dat seama de inutilitatea ei. Referitor la atacul vehement din partea Denisei, la persoana lui Bicăzan, acesta dovedeşte faptul că Denisa încă mai este bântuită de complexe de care se pare că nu va putea scăpa niciodată. Modul în care aceasta îl ameninţă pe Bicăzan cu muşchii soţului său nu fac altceva decât să reflecte nivelul de cultură al acesteia. Deci Denisa dacă vroiai ca lumea să afle că te-ai măritat nu trebuia să faci din Bicăzan o victimă. Puteai să pui afişe prin oraş sau să apari la un post de televiziune în care să ne explici cât eşti tu de frumoasă şi mai ales cât eşti de deşteaptă. Îmi pare rău pentru tine că lumea nu a aflat încă acest lucru, dar trebuie să îţi dau o veste proastă: Nu interesează pe nimeni.
  PS. Sper ca acest comentariu să nu provoace din nou „animalul” din tine

 27. Domnule Iulian, era suficient să laşi o singură dată comentariul. Dacă te uitai cu atenţie, ai fi observat că lângă el scrie „Comentariu în moderare, puţintică răbdare”.
  Voi reveni cu un comentariu în care îţi voi răspunde, punctual, nedumeririlor şi afirmaţiilor. Încă puţintică răbdare, pentru că eu mai trebuie să şi lucrez.

 28. pfff… pai ce sa mai scriu shi eu… ma simt in plus, fratzica!!!
  basca e cald, si am asa o lene de gandireeeeeee…
  (@Denisa: pe cand un visurat mai mic, ashea?? :D )

 29. pff…
  @iulian: ti-a mai spus cineva in ultimele 5 minute: „amice… esti idiot???”
  @Denisa: ai scos cumva editul in 5 minute dupa post?? :|

 30. Faptul că Denisa are altă opinie faţă de cele scrise de Bicăzan în materialul cu pricina nu o îndreptăţeşte cu nimic să îl considere pe acesta un idiot sau un măgar.

  Arată-mi, te rog, unde am scris eu că Bicăzan este măgar. Şi poate îmi traduci tu „magarus es tactus”. Tu cum ai reacţiona dacă ar scrie cineva de tatăl tău că este măgar? Sincer, nu ţi-ar veni să-l gratulezi cu vreo doi pumni pe emiţătorul unei astfel de afirmaţii? Fii sincer măcar cu tine, nu e nevoie să răspunzi aici.

  Nu înţeleg de unde atâta dragoste şi aplecare spre limba latină din partea celor care au postat comentariile, dar nu este problema mea.

  Unii dintre noi înţeleg importanţa acestei limbi. Dacă pe tine te lasă rece, este problema ta. Dar, ca ziarist, e grav să faci astfel de afirmaţii. Părerea mea.

  Îmi pare rău despre faptul că Dana Zagrai este mâhnită, dar nu credeam că limba latină poate să provoace atâta debusolare şi mâhnire într-un suflet probabil extrem de fragil.

  Ei, uite că poate. Nu e vorba neapărat de un suflet „extrem de fragil”, cât de o minte foarte deschisă. O minte care a reuşit să înţeleagă importanţa limbii latine, spre deosebire de altele.

  Cât despre aberaţiile legate despre importanţa limbii latine şi demagogia ieftină pe care aceasta o afişează cu atâta patimă, dragostea de ţară şi patriotismul pe care îl emană din toată fiinţa ei atunci când scrie o asemenea prelegere mă lasă rece.

  Vezi cum te contrazici singur? Dacă patosul ei [patos înseamnă patimă, apropo] te-ar fi lăsat rece, nu ai fi comentat atât de mult pe marginea acestui subiect. Sau, ca să fim înţeleşi, atunci când spui despre ceva că te lasă rece, înseamnă că nu îţi trezeşte nici un sentiment. Adică rămâi indiferent. Cam aşa ceva.

  Referitor la atacul vehement din partea Denisei, la persoana lui Bicăzan, acesta dovedeşte faptul că Denisa încă mai este bântuită de complexe de care se pare că nu va putea scăpa niciodată.

  Ce-au complexele cu prefectura? Nu l-am atacat pe Bicăzan, am atacat editorialul său. Am combătut, cu argumente, ideea lui.

  Modul în care aceasta îl ameninţă pe Bicăzan cu muşchii soţului său nu fac altceva decât să reflecte nivelul de cultură al acesteia.

  Dacă eu ţi-aş poci ţie numele de familie, nu te-ai supăra, aşa-i? Am câteva versiuni amuzante ale numelui tău, dar nu fac uz de ele. Pentru că nu sunt chiar atât de nesimţită cum mă crezi tu. Sau poate că sunt… Nivelul meu de cultură îmi permite cel puţin să scriu 1.000 de caractere fără să am nevoie de corectură. Nivelul tău de cultură îţi permite doar să numeşti pe cineva „complexat” şi „incult”, mai ales atunci când nimeni nu ţi-a cerut părerea. Care dintre noi este mai cult, oare?

  Deci Denisa dacă vroiai ca lumea să afle că te-ai măritat nu trebuia să faci din Bicăzan o victimă.

  Din nou, ce-are asta cu prefectura? Întâmplător, în momentul în care m-am măritat, am luat numele soţului meu. Nume pe care Bicăzan l-a pocit intenţionat. În ritmul ăsta, n-ajungem nicăieri. Bicăzan a fost victima propriei scriituri. A propriilor idei, pe care le-a lansat într-un cotidian. Încă mai ai nevoie de explicaţii?

  Puteai să pui afişe prin oraş sau să apari la un post de televiziune în care să ne explici cât eşti tu de frumoasă şi mai ales cât eşti de deşteaptă.

  Puteam.

  Îmi pare rău pentru tine că lumea nu a aflat încă acest lucru, dar trebuie să îţi dau o veste proastă: Nu interesează pe nimeni.

  Văd. Nici pe tine, nu?

  PS. Sper ca acest comentariu să nu provoace din nou „animalul” din tine

  Nu, animalul se păstrează pentru mai târziu. Prietenii şi – mai ales – neprietenii ştiu de ce. ;) Sau ştie de ce, ca să înţelegi şi tu.

 31. „Călin Bicăzan, un tânăr pseudo-jurnalist hunedorean, care s-a remarcat, de-a lungul scurtei sale cariere în presa scrisă…..S-a mai scremut omuleţul puţin şi i-a picat fisa…..Încă de la prima frază, autorul dă dovadă de prostie crasă….Amice, eşti idiot……Paranoia te-a atins şi pe tine. Vezi că umblă vorba prin sat că profesorii de latină se gândesc tot mai serios să plece din Învăţământ şi să devină ziarişti. Şi ştii ce-i ironic? Dacă s-ar întâmpla aşa, ai fi primul care ar zbura…..Mediocrule!”
  Îmi place felul în care gândeşti atunci când este vorba de persoanele care într-un fel s-au altul se află prin preajma ta. Mai mult decât atât faptul că îţi permiţi să bălăcăreşti în zoaile care îţi înundă cutia craniană pe cei care îşi dau cu părearea despre o problemă care oricum nu interesa pe nimeni, scoate în evidenţă caracterul tău. După cum am spus, mă lasă rece trăirile intense pe care Dana le are atunci când îşi expune emanţiile despre poporul român şi dragostea faţă de ţară, dar nu aceast fapt m-a determinat să scriu. Faptul că nu reuşeşti să găseşti un răspuns, priviind legătura între complexele tale şi modul în care te exprimi referitor la o părere expusă întru-un cotidian de unul dintre colegi, este problema ta. Te-am citat la începutul comentariului meu şi poate dacă vei citi din nou acele fraze vei reuşi să înţelegi( deşi mă îndoiesc), răutatea care răzbate din cele scrise de tine. Referitor la nivelul tău de cultură pe care tu ţi-l evaluezi cu atâta dărnicie şi pe care îl raportezi la simplul fapt de a scrie, îmi arată de fapt la cât se reduce acesta. Denisa, cum tu ai dreptul la opinie şi Bicăzan are, indiferent care ar fi aceea. Faptul că părerile voastre referitoare la un subiect, nu converg în acelaşi punct nu-ţi dă dreptul să te crezi mai deşteaptă decât el. Dacă tu nu vei reuşi să rezolvi o problemă de chimie sau nu deţii cunoştiinţe elementare despre această ştiinţă nimic nu îmi dă dreptul să cred despre tine că eşti idioată……. Dar modul în care te exprimi referitor la un coleg cu care te întâlneşti în fiecare zi îmi dă dreptul să cred …

 32. „Dragă” Iulian, se spune „zoaiele”, nu „zoaile”. A fost ultima dată când ţi-am permis să murdăreşti acest blog cu zoaiele dintre urechile tale. Gata, acu’ mă întorc la muncă, am lucruri mai importante de făcut decât să-mi pierd timpul explicându-ţi lucruri pe care oricum nu ai capacitatea să le înţelegi.
  Te salută „animalul” din mine. Tot cântă „ne vedem joi”, dar nu ştiu ce vrea să zică. :D

 33. Dupa mintea unora s-ar scoate multe materii din programa scolara. Mie personal mi se pare o mare prostie ca se pun unele obiecte de studiu care pe termen lung nu te ajuta cu foarte mult. S-au redus orele de mate si romana dar in schimb in clasele a 9-a si a 10-a se studiaza muzica si desen (dupa 8 ani de studiu). Unii spun ca e ok, iei note mari (teoretic) si nu sunt obiecte stresante (din nou teoretic). Mie sincer mi-ar fi placut sa am ore de latina in liceu pentru ca am facut un singur an in gimnaziu si a fost interesant.

 34. În viziunea domnului Bicăzan, limba latină este o „limbă moartă”. Bicăzane eşti un idiot aşa cum preaînţeleapta Denisa, în nemărginita ei valoare a remarcat fără să clipească. Mai mult decât atât Bicăzan care este un necioplit şi un omuleţ fără nici o treabă în această lume, nu remarcă faptul că Denisa doveşte un spirit vizionar şi gândeşte cu o claritate care l-ar face invidios şi pe maestrul Lovinescu, pe care măgarul de Bicăzan are tupeul să îl citeze şi mai mult decât atât să îl contrazică. Bicăzane când te întâlneşti cu Denisa pe holurile clădirii, lasă tată capul jos că faci de râs naţia română. M-ie ruşine că astfel de oameni ca Bicăzan, nu înţeleg cât de importantă este limba latină şi au tupeul să influenţeze într-un mod josnic, care aminteşte de practicile comuniste, pe cei care nu ştiau cât de importantă este limba latină. Tu chiar nu înţelegi( mă refer la boul de Bicăzan), cât de mult are de lucru această vizionară a presei din judeţ(mă refer la Denisa) şi te apuci să scrii tot felul de măgării?. Faptul că Denisa a fost nevoită să aloce o parte din timpul său preţios, acestui măgar, nu face altceva decât să demonstreze încă o dată(deşi nu cred că mai era nevoie) cătă responsabilitae şi cât devotament „respiră prin toţi porii fiinţei ei”. Dar poate şi mai grav este că acest Bicăzan a reuşit să tulbure mintea tinerilor care acum, derutaţi fiind, stau şi cugetă(în limba latină bineînţeles), la aberaţiile scrise de acest ziarist.
  DENISA, SPER DIN TOT SUFLETUL CA ACEST BICĂZAN SĂ DISPARĂ DE PE FAŢA PĂMÂNTULUI……………..DAR TE ROG UN SINGUR LUCRU NU-MI LUA SINGURA BUCURIE A VIEŢII DE A AVEA ONOAREA SĂ SCRIU PE blog-ul TĂU, (CARE PÂNĂ ACUM DOUĂ ZILE NICI NU ŞTIAM CĂ EXISTĂ)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.