Deveni, I take it back!

Mereu am zis, inclusiv aici, pe blog, că am o părere bună despre deveni și Deva. Pot să o iau înăpoie?

Orașul Deva a fost dintotdeauna locul meu de suflet. Acolo am semi-copilărit și mi-am petrecut adolescența, în Deva sunt singurii copaci în care m-am suit și singurele garduri pe care le-am sărit (de la spitalul județean, dar ce mai contează?). Deva este orașul meu. Și Orăștie este, așa cum și Hunedoara a reușit să ‘grow on me”, cum ar zice italianul.

Dar. Ce dracu’ s-o fi întâmplat cu devenii, de și-au votat un primar aproape pușcăriaș???

OK, nu toți devenii au votat. Și aici e problema: că niște oameni pe care îi bănuiam de inteligență peste medie i-au lăsat pe alții să decidă pentru ei. Au votat cei care gândesc în felul ăsta: da, domnule, o fi furat Mircia în cei șaișpe ani cât ne-a fost primar, dar a și făcut ceva! Asta e cea mai păguboasă gândire a unui alegător.

Cum să te bucuri că ești făcut părtaș la furtul cuiva? Cum să accepți să te fure unul, dacă-ți lasă și ție bani de-o ciorbă? Asta nu înțeleg proștii. Tot ce fură politicienii murdari, fură de la ei, de la noi, de la mine și de la tine, nu de la „cineva” sau de „undeva”, nu se știe exact cine și de unde.

Dacă oamenii ar avea o reprezentare concretă a cifrelor, a sumelor de bani care compun bugetul unui oraș/județ sau al unei țări, dacă ar vedea exact de unde vin și încotro se duc acei bani, poate nu ar mai fi atât de îngăduitori cu hoții care le fură banii.

Până atunci, Deva este pe rușinoasa hartă a orașelor care au ales primari penali. Baia Mare conduce, cu un primar aflat în arestul DNA (dacă am citit cu atenție) și mai sunt și alte orașe…

Poza de sus e de la accidentul în urma căruia fostul – și noul – primar al Devei a fost condamnat la doi ani de închisoare. Mai avea o pedeapsă cu suspendare, acum are șase ani și ceva. Nu vreau neapărat să-l văd în închisoare. Mi-ar fi plăcut, însă, să nu îl fi pupat atâta în fund, în campanie, jurnaliștii plătiți de știu-ei-cine, care i-au făcut o campanie ca la carte.

Dureros de proști, măi.

1 thought on “Deveni, I take it back!”

  1. Denisuca, priveste si partea pozitiva a acestor alegeri: mustaciosul a pierdut scaunul. De noul primar ati auzit ceva de bine sau este doar un nou politruc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.