Am fost în vizită la Fares Orăștie

Încă de la început vreau să menționez că această vizită a venit ca urmare a comentariilor defăimătoare pe care un fost colaborator Fares le-a făcut în mediul online. Explicațiile le găsiți la sfârșitul acestui articol.

Pe scurt: la Fares nu este mizerie. Și să fi fost, le-ar fi luat mai multe luni să o curețe și să aducă halele la stadiul de curățenie de acum.

Pe lung: am văzut plantele în saci, pe paleți, în depozite, le-am văzut într-un loc în care niște angajate le aleg de mână (era în basmele noastre o pedeapsă prin care o fată trebuia să separe grâul de neghină) și este o muncă foarte migăloasă, pentru care acele femei au tot respectul meu. Am văzut cum se ambalează produsele, am fost lăsați să fotografiem tot ce-am vrut, peste tot, fără restricții de tipul „aici nu e voie, că avem secrete de producție”. Am fost duși chiar și în hala unde se produc lichiorurile Lady M, dar din păcate acolo se lucrează doar în schimbul 1 și noi ajunseserăm seara… drumul celorlalte bloggerițe de la București a fost lung și anevoios.

Acesta nu este un articol scurt. Am multe lucruri de spus pentru că am primit o mulțime de informații care, sunt sigură, prezintă interes pentru cine ține la sănătate sau vrea să încerce produse naturale, din plante. Eu am tot cochetat în ultimii ani cu un stil de viață (ceva mai) sănătos și cam de fiecare dată când am ocazia să intru în „bucătăria” unei fabrici, mă îndrăgostesc iremediabil de produsele pe care le cunosc din fașă. Iar de produsele Fares nu ai cum să nu te îndrăgostești, după ce petreci câteva minute în depozitul de plante unde miroase a condimente și, după caz, a lavandă și mentă, după ce îți vezi ceaiul favorit pe bandă, ajungând dintr-o grămadă de plante într-un pliculeț și apoi în cutia pe care o știi de la supermarket.

Oricâte răutăți s-ar publica pe Facebook la adresa acestui brand, eu am fost acolo și am văzut cu ochii mei curățenia. Am văzut că nu intri în halele de producție fără să îți ștergi pantofii pe un covoraș cu dezinfectant, că nu poți pune mâna pe plante dacă nu îți dezinfectezi mâinile, că nu există mizerie – inclusiv în curte sunt plantate diferite flori și plante medicinale pe care fabrica nu le folosește în producție, dar au rol decorativ. „Parceluțele” (parcele mici) aparțin unor angajați care se ocupă de ele. Nici n-au cum să le ignore, pentru că numele lor sunt scrise mare pe panouri metalice și s-ar face de rușine dacă ar fi neîngrijite!

Drumul plantelor: de pe dealuri, în cutia de ceai

Drumul începe de la mica și aparent neînsemnata sămânță care e semănată în câmp. Pe mai bine de 200 de hectare, departe de poluarea citadină, Fares cultivă specii obișnuite cu acest fel de creștere: mușețel, mentă, lavandă, salvie, echinacea sau gălbenele, dar și plante pe care le-au adaptat în cultură: sunătoare, coada șoricelului, pătlagină, măceșe, scai vânăt și chiar soc și tei. Alte specii ce nu se pretează cultivării sunt recoltate din flora spontană de echipe de culegători instruiți conform standardelor Fares.

Momentul recoltării nu este aleatoriu – specialiștii Fares decid momentul propice de recoltare și exact atunci se culege planta, pentru ca ea să conțină maximul de principii active. Apoi, plantele sunt supuse unor controale riguroase, șase la număr. Aceste testări se numesc analize preliminare, iar dacă plantele “cad” fie și doar la o probă a examenului, nu intră mai departe în procesare. Ulterior, în cadrul procesului de producție, se derulează încă 20-25 de analize și verificări succesive, în funcție de complexitatea produsului.

Toate produsele noi care poartă logo-ul Fares iau naștere în laboratoarele de la Orăștie, unde profesioniști cu pregătire în domenii diferite lucrează împreună pentru a pune la punct rețeta optimă. Se apelează atât la tradiția medicinei populare – care a trecut proba timpului, cât și la informații științifice de ultimă oră. Medicul și farmacistul concep rețeta ținând cont de cel puțin trei aspecte:

 1. afecţiunea care se dorește adresată (tratată)
 2. mecanismele și principiile active prin care planta exercită efectele și
 3. modalitatea optimă de administrare (capsule, ceai, sirop, tinctură etc).

Aici intervine și biologul, care cunoaște caracteristicile botanice și activitatea biologică a plantelor. Apoi chimistul trebuie să pună în practică formulele, să stabilească modalitățile de preparare sau extracție optime și să facă legătura între laboratorul de cercetare și linia de fabricație, adică trecere la producția de serie.

Plantele proaspete intră în procesul de uscare în uscătoare speciale, cu capacitate de până la 10 tone, în care temperatura este controlată strict. Fiecare specie de plantă are clar stabilit propriul regim de uscare, așa încât principiile active să rămână intacte.

Urmează apoi ambalarea în baloți compacți și depozitarea în magazii unde temperatura și umiditatea sunt monitorizate, pentru că plantele vor „locui” aici timp de un an, până la viitoarea recoltă. Depozitul de plante medicinale are peste 1.600 de metri pătrați și poate găzdui mai bine de 400 de tone de plante medicinale uscate.

Plantele cu arome puternice, așa cum este cazul mentei, sunt stocate separat. Știți cum miroase acolo? Ni s-au desfundat tuturor căile respiratorii, chiar dacă nu ne știam cu nasurile înfundate! Imaginați-vă că mirosiți un ceai fierbinte de mentă, apoi intensificați mirosul de vreo o mie de ori. Atât de tare miroase acolo. Doamnele care ne-au făcut turul glumeau că acolo sunt închiși angajații care fac prostii. Nici nu știu dacă ar fi o pedeapsă sau un motiv de bucurie!

Prima prelucrare a plantelor este manuală. Încă nu există roboți eficienți, care să poată depăși ochiul uman și mâinile dibace ale angajaților care mânuiesc plantele cum mânuiesc eu tastatura! Vegetalele sunt apoi tocate și trecute prin sită.

Plantele sunt amestecate și dozate în funcție de rețetele în care vor ajunge, apoi sunt distribuite pe liniile de ambalare, ajungând fie ceaiuri în pliculețe ori în pungi, fie capsule, comprimate, siropuri…

Ca o curiozitate: imaginile care apar pe cutiile de ceaiuri din plante la pliculeț (mușețel, mentă, măceșe, lavandă etc..) sunt chiar fotografii ale câmpurilor cultivate de Fares cu aceste plante.

eu intre ceaiuri

Un pic de istorie: Andrei Farago, un vizionar înaintea timpului său

Cred că majoritatea persoanelor care au reușit să construiască afaceri de succes dintr-o idee, mai ales în urmă cu una sau mai multe sute de ani, au fost genii născute pe Pământ înaintea timpului lor. Sună ciudat expresia asta, în engleză e ahead of their time. Unii au avut norocul de a face lucruri mărețe, alții au murit de foame sau în mizerie, iar noi strângem din dinți acum, gândindu-ne la geniul irosit. Tesla este unul dintre acei oameni. Cred, sincer, că a fost cel mai inteligent om care a trăit pe Pământ. Mozart a murit de foame. Ana Aslan a reușit să facă lucruri mărețe, a inventat leacul împotriva îmbătrânirii pielii! Gândul îmi fuge la oamenii care au realizat dicționarele enciclopedice cumpărate de bunicul meu în urmă cu vreo 40-50 de ani, unde pe paginile color cu steagurile tuturor țărilor era menționat că din cauza limitărilor tehnice, este posibil ca nu toate culorile să corespundă realității. Oamenii ăia au tehnoredactat de mână un dicționar și își dădeau seama că se poate mai mult, dar au fost nevoiți să lucreze cu ce aveau. Trist.

Ei bine, eu cred că Andrei Farago a fost unul dintre acești vizionari lăsați pe Pământ prea devreme – dar sunt recunoscătoare că a trăit în orașul în care și eu am crescut și că a ales să pună acolo, și nu altundeva, bazele a ceea ce astăzi este fabrica Fares.

Născut în 1886 la Caransebeș, Andrei Farago s-a mutat în Orăștie pentru că s-a căsătorit aici cu fiica farmacistului Josef Graffius, proprietarul farmaciei „La Leul de Aur”. A studiat farmacia și a fost licențiat la Viena. Pasionat de plante, Farago a creat numeroase rețete de ceaiuri și tratamente folosite și recunoscute în întreaga lume. Astăzi, la Fares se mai fabrică șase produse după rețetele create de el. În anul 1919, Andrei Farago a realizat un studiu intitulat „Plantele medicinale. Cultivarea și exploatarea lor; importanța lor în Transilvania”. Datorită rezultatelor avute în domeniul cercetării, a primit în anul 1934 „Meritul Comercial și Industrial – clasa I” prin decret Regal. (sursa: Wikipedia)

În 10 decembrie 1929, alături de un grup de entuziaști, Andrei Farago a pus bazele cooperativei Digitalis – Prima Cooperativă Română pentru Cultivarea Plantelor Medicinale, Orăştie și astfel, pentru prima dată în România, tradiția a fost pusă sub auspiciile științei. La Digitalis se cultivau plante care apoi prindeau viață sub formă de ceaiuri, siropuri, uleiuri esențiale, iar firma avea uscătorie, extractoare, secții pentru condiționarea plantelor dar și laboratoare pentru analize. Laboratoarele lui Farago au obținut brevete și medalii pentru calitatea produselor încă din 1934.

Persicol, un medicament „pericol”!

Preparatul Persicol este cel mai cunoscut produs al Cooperativei Digitalis, atestat și autorizat de catre Andrei Farago încă din 1927. În compoziția Persicolului intrau numeroase plante medicinale, printre care și frunzele de Digitalis (degețel). Acest preparat și-a câștigat un renume extraordinar în lumea medicală, fiind folosit la tratarea a numeroase afecțiuni, printre care:

 • tuberculoza
 • arterioscleroza
 • sifilisul
 • dizenteria
 • hepatita
 • febra tifoidă etc.

Deosebită între documentele păstrate în arhive este corespondența cu spitale, personalități din lumea medicală și farmaceutică, care își expun punctele de vedere cu privire la preparatul Persicol, precum și observațiile zilnice ale medicilor care și-au tratat pacienții suferinzi de diferite afecțiuni cu acest produs. Persicolul a fost un medicament folosit pe scară largă de Armata română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – datorită proprietăților evidente ale produsului, în anii războiului se cere chiar schimbarea numelui său în Antitoxin. (sursa: Gazeta de agricultură)

Fotografii din fabrica Fares de la Orăștie

Am făcut câte-am vrut, am și filmat. Angajatele erau un pic stinghere, nici mie nu mi-ar plăcea să fiu pozată sau filmată în timp ce muncesc, dar nu s-a strâmbat nimeni la noi. De altfel, prin aproape toate fabricile în care am fost (și am vizitat câteva!), oamenii de la producție sunt obișnuiți cu un ritm al muncii, cu sunetul mașinăriilor lângă care sau cu care lucrează, când, brusc, în încăpere intră un grup de oameni gălăgioși, fluturând telefoanele sau aparatele foto cu care vor să filmeze ori să pozeze ce lucrează ei. Normal că se sperie, chiar dacă au fost anunțați în prealabil de vizită.

La ambalarea de ceaiuri am „prins” chiar ceaiul meu preferat, cel cu ghimbir și lămâi verzi. Ce nu știam eu atunci este că după această vizită am un nou ceai preferat: 1001 de Seri – ceai cu petale de trandafir. Miroase DIVIN acest ceai! DIVIN, vă spun! Sper să îl găsesc în supermarket-urile pe care le frecventez (Auchan, de fapt, că din Kaufland au dispărut ceaiurile Fares de mai bine de un an…), altfel voi fi nevoită să bat toate magazinele naturiste pentru a-l găsi. Ceaiul aceste conține: flori de hibiscus, scorțișoară, rădăcină de cicoare, coji de lămâie, frunze de rooibos, petale de trandafir 5%, vanilie, rizomi de ghimbir, fructe de cardamom, cuișoare, ulei esențial de mandarine, ulei esențial de trandafir 0,3%. Și miroase exact așa cum vă puteți închipui: a parfum de plante, ceva oriental, cu aromă intensă de scorțișoară și trandafiri. Uite o idee: să scoată Fares și niște parfumuri (sau măcar uleiuri esențiale) cu arome combinate, cineva de la ei din fabrică are mână foarte bună la amestecarea lor. Parfumul acestui ceai este pur și simplu din altă lume! Îl găsiți aici, dacă v-am făcut curioși. Din păcate, Fares nu exportă.

Am ales să pun pozele într-un video, pentru că sunt foarte multe și mi-ar fi luat o săptămână să le prelucrez (glumesc, dar nu foarte tare). Sper să nu vă deranjeze.

De la minutul 1:30 începe partea video.

Fares Orăștie, în cifre

 • fabrica asta are o vechime de aproape 87 de ani (îi împlinește în decembrie). Am vrut să încep cu asta, mi se pare incredibil. E cu câteva luni mai „mare” decât bunica mea paternă, care chiar a locuit în Orăștie.
 • aproape 1.000 de tone de ceai sunt produse anual la Orăștie
 • asta înseamnă peste 20.000.000 de cutii de ceai!
 • 200.000 de litri de siropuri ies anual pe poarta fabricii Fares
 • între 9 și 18 luni durează realizarea unui produs nou. Acest proces presupune etape de documentare științifică, probe de laborator, probe pilot (transpunerea de la nivelul micro = laborator la linia de fabricație = nivelul macro), testări și analize diverse (felul și numărul depinde de fiecare produs în parte), elaborarea standardului de calitate al produsului, obținerea avizelor/notificărilor de fabricație în conformitate cu legislația, evaluarea eficienței terapeutice.
 • până la 1 an durează producția, de la planta de pe câmp la ingredient în plicul cu ceai în cutie ambalată sau în flacon cu capsule, sau sirop
 • 51 m lungime x 32 m lățime sunt dimensiunile magaziei de depozitare a plantelor uscate – aceasta este construită pe structura unui hangar de avioane
 • de 85 de ani, la Orăștie se produc ceaiurile de mușețel, de gălbenele, sunătoare, mentă, tei, coada șoricelului, coada calului, păducel, trei frați pătați, urzică și uleiul esențial de mentă. Acestea sunt cele mai longevive produse din portofoliul Fares!
 • siropul de muguri de pin și siropul de măceșe au o vechime de circa 50 de ani
 • siropul Plantusin și ceaiurile Aromfruct se produc aici de 20 de ani. Pun pariu că unii dintre voi sunteți de-o vârstă cu aceste produse!

De ce am fost în vizită acum?

Ca urmare a postării unor imagini din care reieșea că la Fares e mizerie, în apărarea lor, reprezentanții acestei companii din Orăștie (jud. Hunedoara) au ales să invite oameni la fabrică, pentru a vedea fiecare cu ochii din dotare că mizeria din poze nu este în halele unde sunt prelucrate și ambalate produsele Fares, ci în depozite de deșeuri. Da, au fost amendați pentru că s-au adunat mai multe deșeuri într-o anumită perioadă de timp, pentru că ei nu au dreptul (legal) să le elimine și a intervenit o problemă (firma care trebuia să ridice deșeurile le-a lăsat să se adune), și-au plătit amenda și aia a fost toată problema.

Întrucât există o anchetă în curs de desfășurare și tot ce s-a petrecut online în ultima vreme este o campanie de denigrare cauzată de dorința de răzbunare unui fost gestionar Fares ce avea în subordine chiar hangarele în discuție, nu voi intra în detalii. Lăsăm întâi justiția să spună unde e adevărul – eu vă spun doar ce am văzut cu ochii mei (+ochelari).

Drept la replică al societății Fares

Cu privire la articolul publicat de Libertatea în data de 26.06.2016, dorim să avem un drept la replică. Considerăm că informațiile prezentate în acest material despre produsele și societatea Fares sunt tendențioase și incorecte și de aceea aducem următoarele clarificări.

În primul rând, subliniem că toate produsele Fares respectă standardele de producție, sunt testate și sunt conforme din punct de vedere microbiologic, fiind sigure pentru consum. Plantele sunt verificate să corespundă ca proprietăți în momentul în care ajung în fabrică sub formă de materie primă, de asemenea sunt procesate și depozitate în condițiiiigienice.

Marca Fares este una de tradiție și se situează printre cele mai reprezentative mărci de pe piața ceaiurilor din România. A ajuns în aceasta poziție și se menține tocmai datorită calității materiei prime pe care o folosim și o ambalăm, în condiții de maximă siguranță. Până în prezent nu există niciun fel de incidente legate de consumul produselor noastre, ceea ce dovedește calitatea acestora. Îi asigurăm pe consumatori că toate produsele noastre sunt și vor continua să fie supuse unor controale riguroase de calitate. Pentru că siguranța lor reprezintă o prioritate pentru noi, avem un sistem intern de verificare, iar buletinele de analiză generate sunt disponibile pentru a fi consultate de autorități sau de alte părți interesate, în cadrul departamentului nostru de control. Tocmai pentru că noi credem în transparență, nu avem motive să ascundem rezultatele controalelor efectuate de autoritățile competente, în legătură cu modul în care prelucrăm și comercializăm produsele noastre, rezultate care sunt bune, nu au condus niciodată la suspendarea activității noastre sau la alte sancțiuni grave și nu au relevat sub nici o măsură că produsele noastre ar putea dăuna sănătății populației.

În al doilea rând, dorim să atragem atenția asupra sursei principale a acestor acuzații și materiale distribuite în mediul online și în presa scrisă tipărită. Este vorba de un fost angajat Fares, ce a părăsit societatea în urma unor cercetări interne privind un furt de materie primă, care îl incriminau. Cercetările penale sunt în desfășurare și nu deținem mai multe informații. Acțiunile fostului angajat au ca scop defăimarea mărcii Fares, iar nu corecta informare. Este important de precizat faptul că informațiile furnizate de acesta sunt alterate, prezentate în mod trunchiat și, având în vedere intenția, modul și contextul în care au fost dezvăluite, asemenea informații ar trebui considerate de o credibilitate minimă.

Împotriva acestei acțiuni ilicite a fostului angajat Fares, am pornit procese în justișție care sunt în curs de desfășurare. Mai mult, avem motive să credem că totul este o acțiune premeditată a acestei persoane, care în calitate de gestionar, deci chiar persoana responsabilă de întreținerea, curățirea și organizarea spațiilor de depozitare, a regizat locurile unde au fost făcute fotografiile apărute în presă și a răspândit acuzații pentru a dezinforma în mod intenționat opinia publică.

În încheiere, invităm pe toți cei interesați să ne viziteze fabrica pentru a se convinge că spațiile de producție și depozitare sunt la cele mai înalte standarde. De asemenea, le stăm la dispoziție pentru a le oferi mai multe clarificări și informații concrete despre activitățile noastre.  Pentru o corectă informare a opininei publice, vă solicităm publicarea integrală a precizărilor de mai sus.

Dacă doriți și voi să vizitați fabrica Fares:

Putețiț să vizitați fabrica din Orăștie și să vedeți cum procedează pentru ca pe parcursul procesării să se păstreze întreaga putere curativă dăruită de natură plantelor, pe care o regăsiţi apoi, în fiecare produs marca Fares ce ajunge în casele românilor de pretutindeni.

Programările pentru vizitarea fabricii se pot face de luni până vineri, în intervalul orar 11:00 – 16:00. Numere de telefon: 0254 247 574; 0734.669.195; 0730.233.628. Detalii.

80 thoughts on “Am fost în vizită la Fares Orăștie”

 1. Frumos!! Oare noi, ca familie cu 2 copii, cum am putea vizita fabrica? Sau e doar pentru vizite organizate, tip cu scoala, cu gradinita? Ms

   1. @Denisa Bârgău: Denisa, ma bucur foarte mult ca ai avut initiativa asta si ca ne-ai aratat cum e de fapt Fares. Am citit si eu articolul acela denigrator si nu-mi venea sa cred ce acuzatii aducea…Din pacate, sunt multe persoane care se grabesc sa creada reclama negativa si sa judece doar dintr-un punct de vedere si care raman sceptici cand se demonstreaza contrariul. Produsele romanesti sunt tot mai putine pe rafturile magazinelor si asta din cauza unor interese meschine. Incetul cu incetul, sunt atacate marci romanesti care au succes pentru a distruge complet piata locala…a fost la fel si cu fabrica de produse lactate si cu apa minerala, cu cateva luni in urma. Daca voi ocazia, voi vizita si eu fabrica. Te felicit inca o data!

 2. Adica, ei, dupa ce au fost si amendati, cheama lumea sa vada ca e curat? :))
  E cam cusuta cu ata alba… cam cum zic profesorii inregistrati cand bat si injura elevi: „a fost prima data cand am facut asa ceva, niciodata n-am mai ridicat glasul si n-am atins vreun copil”.

   1. @Denisa Bârgău: Pana acum nu te-a deranjat ca am comentat fara „identitate”, acum, brusc, „te doare” acest aspect. :) Eu n-am nimic cu blogerii care fac un ban cu astfel de articole, blogul lor – treaba lor, dar nici nu nu-mi plac exagerarile de genul acesta cu atacuri ieftine doar pentru ca cineva nu e de acord cu opinia scrisa aici. Identitatea mea conteaza? Daca zic ca ma cheama Cutare Cutarescu se schimba ceva?! Tot parerea asta o voi avea.

    Eu zic sa mai asteptam 6-7 luni, si vedem la urmatorul control cine a avut dreptate.

  1. Se organizau vizite si testari produse si inainte. Dar cu farmacisti, clienti de-ai lor, etc. Acum este invitate toata lumea. Tocmai pt ca nu au nimic de ascuns.

  2. @mielu: Stii care e diferenta dintre „produs finit” si „deseu”?

   Iti spun pe limba ta … ca vad ca sa citesti un articol foarte bine scris e cam greu pentru unii:

   Produs Finit = produsul care ajunge pe raftul din magazin si mai apoi in casele cumparatorilor.
   Deseu = resturi in urma procesarii si pre-procesarii ( in cazul acesta migaloasa munca de selectie manuala a plantelor pe care autoarea o descrie foarte frumos + alte procese nedescrise aici dar pe care le poti analiza vizitand locatia ), resturi care se arunca.

   De ce au fost amendati? E simplu: au lasat sa se adune prea multe deseuri IN HAMBARELE DEDICATE DESEURILOR tocmai pentru ca din pdv legal nu au voie sa le distruga singuri ci doar firme autorizate pot face asta ( daca e nevoie dau si link la lege :) )

   Cusuta cu ata alba e povestea din online din ultima perioada fata de care am avut parerea pe care o am si acum: „Haters gonna` hate”

   Sper ca e pe intelesul tau acest comentariu :)

   O zi frumoasa

 3. Pentru Mihai, care nu își asumă comentariile: nu o să îți aprob comentarii în care faci mișto de mine și mă jignești absolut gratuit. Dacă ai lucrat câțiva ani la Fares, trebuia să te adresezi autorităților în momentul când ai văzut că se întâmplă nereguli. N-ai făcut-o, dar ai „prins curaj” acum, că s-a trezit alt deștept. Eu zic să așteptăm finalizarea anchetei și să nu jignim gratuit.
  Cât despre „cât mi-au dat ca să scriu articolul ăsta”, îți doresc să trăiești un an cu exact banii ăia. :)

   1. Vă asigur că nu am primit nici un ban de la Fares sau de la vreo agenție cu care lucrează această companie. Așa cum nu am primit nici de la alte branduri românești (de exemplu, Farmec) pe care le laud de cate ori am ocazia.

  1. @Denisa Bârgău: „Eu zic să așteptăm finalizarea anchetei …” Ca bine zici, sa asteptam… dar vad ca te ai repezit sa infirmi deja tot ce a fost facut public. Nu arunc cu pietre in nimeni, dar nici nu pot sa ingurgitez faptul ca o poza printre stivele alea de ceai ambalat frumos, le anihileaza pe cele jalnice. Si inca ceva… articolul asta nu face decat sa ma faca sa cred si mai mult, ca dezvaluirile fostului angajat, sunt adevarate. Eu deja am renuntat sa le mai cumpar produsele, vara fiind, am posibilitatea sa imi culeg singur plantele si sa le usuc.Sper ca ancheta sa scoata la lumina, adevarul…

   1. Ești liber să faci fix ce vrei tu să faci. M-am „repezit” doar să spun despre lucrurile pe care le-am văzut. Poți alege să crezi sau să nu crezi, să continui să cumperi sau să nu mai cumperi produsele lor. Nu am nimic de pierdut sau de câștigat. Sper că e destul de clar.

 4. beau ceai de menta de la fares de ani de zile :) am parcurs cu placere articolul tau. imi place cand scrii in stil „how it`s made”.

  1. @Diana: Este ceaiul meu preferat de vreo 2 ani de zile. Eu inainte mi-l luam din Cora Lujerului, acum nu l-am mai gasit la ei dar sigur il poti gasi in magazinele cu produse naturiste, eu l-am gasit la primul care mi-a iesit in cale.

 5. buna…frumos articol..o remarca scurta daca se poate
  lucrez intr-o firma care se ocupa de transporturl de marfa
  stii cate din plantele prelucrate la ei sunt romanesti ?
  eu iti pot enumera cateva care sunt aduse de afara (in special germania si polonia)
  printre ele si celebra menta

  atat am avut de zis

  1. Nu știu exact ponderea, dar da, multe plante nu sunt cultivate în România, pentru că nu avem clima necesară. Nici eu nu știam până acum, când am aflat informația asta. Dar pentru că nu mi-am notat detalii/cifre, nu am scris-o în articol.

   Totuși, cred că menta se poate cultiva și la noi – sau apare spontan.

   1. @Denisa Bârgău: Cu tot respectul, daca si menta o importa…menta care apare si spontan si o cresc si eu intr-un ghiveci la geam, atunci ce sa mai spunem de restul…de genul lamailor…si etc, care stim bine ca nu au clima potrivita la noi. Un brand mare…dar degeaba daca in mare parte face importuri de materie prima.

  2. @bogdan: atentie, multe plante desi au fost aclimatizate la noi, ele nu isi au originea aici, de exemplu, menta, despre care se vorbeste, are cu totul un alt gust in Egipt, si in deserturi, de fapt pe campurile de langa, si cu totul o alta eficacitate, si este bine ca aceste plante, cateodata sa fie aduse de unde trebuie..

  3. @bogdan: Buna ziua, voiam sa abordez si eu acest subiect deoarece circula niste legende urbane in care se spune ca multe din produsele Fares sunt importate inclusiv din china, sugerandu-se ca nu ar fi de cea mai buna calitate, ca sa ma exprim elegant, sau mai neelegant spunand ca sunt recoltate din zone poluate. Asa ca as aprecia un raspuns la intrebarile: a) care e procentul importurilor din total productie de ceaiuri Fares? b) care sunt tarile din care se fac importuri in pondere mai mare de 5% din totalul productiei de ceaiuri, cu pondere pe fiecare tara si tip de planta, daca e posibil.

   1. Nu se importă produse, ci materie primă care nu se găsește la noi (plante care nu cresc în România). Despre ponderi și procente ne pot spune doar reprezentanții Fares.

 6. Imi era foarte greu sa cred toate cele prezentate pe Facebook si inversunarea cu care toata lumea dadea share. Inainte de a suna, efectiv, la fabrica, sa ii intreb de ce nu uzeaza de dreptul la replica, am intrat pe Google sa vad daca gasesc ceva. Si am gasit. Felicitari! Totusi, ne pasa.

  1. Altcineva mă întreba într-un comentariu pe care nu l-am aprobat cu cât am fost plătită ca să scriu asta. Cu nimic. Fares era de multă vreme pe lista noastră de firme/fabrici din județ pe care voiam să le vizităm și acum s-a ivit ocazia. E adevărat că ei încearcă să își spele imaginea acum și de asta organizează zilele porților deschise etc., dar imaginea nu a fost murdărită din vina lor. Așa cum am explicat, au fost niște deșeuri depozitate pentru o perioadă prea lungă de timp, fapt pentru care au fost amendați.
   Mie, sincer, mi se pare că toată lumea care distribuie articolul de pe site-ul Libertatea și pozele alea de pe Facebook se bucură, oamenii par să își dorească să fie adevărate zvonurile. Până la urmă, eu nu sunt avocatul nimănui. Am făcut doar să scriu despre ce am văzut acolo, am filmat, am relatat, explic cui mă întreabă că nu am văzut niciunde nici urmă de șobolan sau de mizerie. Și chiar am căutat, m-am uitat după mizerie. Nu este. Și nici nu s-ar fi putut face așa curățenie generală într-o lună. :) Dar cine vrea cu adevărat să creadă că mizeria este acolo, e liber să o facă.

 7. E bine ca s-a scris acest articol,eu numai de la Fares cumpar ceai,dar intreb si eu asa,dupa acele postari pe FB cu acel depozit,de ce nu au dezmintit chiar ei tot pe FB,sa fi explicat ei exact cum stau lucrurile.Ulterior au iesit multi in apararea lor,dar nu prea exista credibilitate.Trebuia sa vina din partea lor o explicatie obiectiva si credibila.Multi fani Fares inca sint circumspecti.

  1. Asta am zis și eu. Ei au vrut să fie cinstiți și să lase justiția să funcționeze, nu pot să dea detalii pentru că este o anchetă în curs de desfășurare. Dar da, trebuia să ia atitudine mai repede!

  2. Ba da, au dezmintit tot pe Facebook, cu postari pe pagina lor . Daca ii urmariti, o sa vedeti postari din primavara (sau cand a inceput scandalul). Insa binenteles ca nu a fost distribuita replica…tipic romanesc….

   1. Le-a luat o săptămână, dacă nu mai mult, până să aibă o primă reacție, iar asta cred că i-a afectat mult. Dar așa e când ești companie mare și ai responsabilități, inclusiv pe cea juridică de a nu divulga informații despre o anchetă în curs de desfășurare.

 8. Intrebarea mea este sunt sau nu reale pozele care au denigrat imaginea societatii Fares din depozitele proprii sau partenere?

  1. Sunt reale, dar din depozitele lor de deșeuri. Au primit amendă (de la garda de mediu, parcă) pentru că firma care trebuia să le ridice nu lea luat pentru o perioadă mai lungă de timp (câteva săptămâni, luni, poate?), dar nu au avut ce face, pentru că nu au dreptul legal să îndepărteze/arunce ei acele deșeuri, doar o firmă specializată. Deci pentru ce au greșit, au plătit. Ce le face acum fostul angajat e deja demn de un scenariu de film!

   1. Aceasta „poveste ” este similara cu cea din gimnastica, unii romani s-au stricat la creier, dupa ce au distrus fabrici de medicamente, dupa ce au terminat TOT , mai ramasese de distrus ceaiurile, un frustrat, un nimic, a dat cu piatra in balta ….. , sper ca restul romanilor ,care mai tin la ce a ramas , sa nu creada toate rautatile scrise pe FB
    @Denisa Bârgău:

   1. @Denisa Bârgău:

    Mozart n-a murit de foame, nici în sărăcie. A murit, potrivit datelor care s-au putut strânge, de un tifos agravat de insuficiență renală cronică (dobândită ca urmare a miilor de ore petrecute în călătorii în trăsuri neîncălzite, în anotimpuri reci, pe vremea când făcea turnee în copilărie alături de părinți).
    Impresia generală este că a murit în sărăcie și biografii au brodat intens pe tema asta, dar adevărul este că i-a lăsat nevestei mulți bani. Că ea i-a tocat și că nici măcar o înmormantare demnă nu a vrut să- facă, e altceva. Dar în ultimii ani ai vieții, câștigurile lui erau – potrivit chitantelor de mana care s-au gasit – de ordinul a mii de ducati de aur.

 9. Am fost in vizita intr o excursie la aceasta fabrica impreuna cu vreo 50 de elevi. Am fost foarte incantati de ce am vazut acolo si am stiut ca voi folosi mereu ceaiurile Fares . Ne au lasat sa vizitam multe sectii, am vazut cum muncitorii selectau plantele adunati in jurul meselor. Totul era foarte curat si nu cred ca acum poate fi altfel. Sper ca aceasta pata sa fie curatata si oamenii sa foloseasca in continuare produsele Fares a caror calitate e mult mai buna decat a firmelor concurente

  1. Inainte de a-mi arunca cutiile cu ceaiuri Fares de acasa, am si eu o intrebare sincera: Daca viata este asa de roz la aceasta fabrica, atunci cum se explica zecile de mii de lei amenda si sutele de tone de plante confiscate pentru distrugere de controlul SANEPID?

   Cred ca articolul in Libertatea poate fi denigrator, cum la fel, dar in sens invers, poate fi si acest articol, dar masurile drastice dispuse de SANEPID spulbera orice nesiguranta (intr-un sens sau altul).

   Sper sa primes un raspuns argumentat.

   Multumesc!

 10. Nu am citit articolul din Libertatea dar eram sigura ca este o razbunare, ceva facut intentionat ca sa zdruncine parerea despre Fares si produsele lor. Prea multa lume incepe sa se indrepte spre plante si producatorilor de medicamente chimice nu le convine asta.

 11. Articolul este foarte lung si imi lasa impresia ca se doreste spalarea cu lapte a imaginii Fares. A face o vizita la oricare producator fie el si de ceaiuri nu este chiar simpla asa cum ati reusit dv., iar acum fabrica deschide cat poate de larg portile pentru a primi mirosul plantelor medicinale in direct.

  Personal, articolul mi se pare mult prea evlavios, cu foarte multe argumente, istorie, detalii. Real si adevarat ar putea sta in picioare si ideea ca nu intreaga fabrica este napadita de sobolani, mizerie si insalubritate. Totodata si imaginile postate cu mizeria sunt reale. Acum toata vina apartine unui singur angajat?
  Pana la proba contrarie cand vom afla verdictul justitiei, am sa cumpar ceaiuri medicinale de la micii producatori din zonele cunoscute ale tarii.

 12. Am apucat si eu sa merg la Fabrica Fares si Dacia Plant (din Bod – Brasov). Ce nu pot sa uit este mirosul de cum intri in hala. Imi aducea aminte de somnul din iarba la umbra unui tei inflorit din copilarie. Chiar m am mirat cand am vazut acele poze, dar fiind postate de o publicatie care nu are prea mare treaba cu adevarul, ci doar cu senzationalul, am trecut foarte repede peste si in continuare am cumparat produsele cu incredere. Oricum, foarte frumos articolul, felicitari!

 13. Sa inteleg ca articolul defaimator este fals , contrastele sunt evidente este posibil ca ceea ce ai vazut tu sa fie fatada acestei afaceri nu sunt singuri de pe piata care isi bat joc de materia prima inainte de a fi ambalata, fotografiile sunt din locuri diferite ceea ce ma face sa cred ca sunt amble adevarate, pana sa ajunga acolo ele trec prin alta locatie iar acea locatie este de toata jena.

 14. Inainte de a-mi arunca cutiile cu ceaiuri Fares de acasa, am si eu o intrebare sincera: Daca viata este asa de roz la aceasta fabrica, atunci cum se explica zecile de mii de lei amenda si sutele de tone de plante confiscate pentru distrugere de controlul SANEPID?

  Cred ca articolul in Libertatea poate fi denigrator, cum la fel, dar in sens invers, poate fi si acest articol, dar masurile drastice dispuse de SANEPID spulbera orice nesiguranta (intr-un sens sau altul).

  Sper sa primes un raspuns argumentat.

  Multumesc!

 15. Si cati bani a dat Fares pentru acest articol? Tu chiar crezi ca oamenii sunt idioti? Suntem destul de multi care stiu cum se construieste o campanie de PR.

 16. Eu am citit ambele articole….si cel contra si cel pro…..Am o intrebare…unde sunt facute pozele acelea cu sacii murdari? Sunt doar curioasa…si eu consum ceai de la Fares….si pana acum am fost multumita :). Multumesc!

  1. Pozele acelea au fost făcute în depozitele de deșeuri ale Fares. Erau așa de multe mizerii pentru că fiema care trebuia să le ridice a întârziat mult și pentru asta cei de la Fares au fost amendați. Ei nu se pot debarasa de acele deșeuri, doar firmele autorizate să o facă.

 17. sincer, mi-ai luat o piatra de pe inima, pentru ca sunt consumatoare de ceaiuri, si Fares era o firma „agreata” . Mi-a cazut greu articolul denigrator ,pe care l-am si distribuit. Sper sa fie adevarat si de durata ce ai vazut, pentru ca nu te joci cu sanatatea populatiei , dar noi inca nu ne asumam responsabilitatea totala , de aici si derapajele periculoase.

 18. Am vazut acele imagini si sincer, mi se strângea sufletul de durere. nu poti arunca cu noroi asa gratuit, nu poti defăima un colos cu o asa istorie. daca esti fost angajat si te-a apucat brusc mila fata de toi semenii tai care consuma produse FARES, de ce nu ai tras semnalul de alarma cand erai acolo. de ce acum? de ce nu ti-ai asumat atunci?
  cât despre vizita care a-ti facut-o si articolul care l-ati scris Doamna, toată stima si mulțumirile mele.
  sunt si rămân bautoare de ceai FARES.

 19. Sincer , ma bucur ca ai dezmintit articolul ( pe care si eu l-am distribuit de groaza) pentru ca sunt mare consumatoare de ceaiuri si Fares era una din firmele mele „agreate”.
  Sper sa fie adevarat si de durata ce ai vazut , indoiala mea se justifica prin lipsa de asumare a responsabilitatilor in jurul nostru.

 20. Da si eu cumpar dar cumpar si de la alte firme.acolo cum o fi..sa se faca o campanie de vizitare de irg in madura la dacia plant.hofigal.favisan.adserv.larix.plantavorel.si altii..asa mai vedem cu cexse papa pkafarul si orod naturiste..in rest nu stiu poate e ceva adevarat dar dc secremediaza ce sa facem…foar ca sunt unele orif scumpe ptr buzunaru romanului…aici??se vor gasi explicatii.sa se verifuce tot si toti..secom.si remedia si plant extraft si tot…nu ar fi rau …transparenta…

 21. Sunt curios ce firma noua vrea sa isi vanda ceaiul pe piata noastra! Sa nu uitam scandalul in urma caruia, ca din neant, a aparut Tnuva! Fares este traditia românească autentica! Acopera toata paleta de ceaiuri! Cine isi doreste defaimarea ei are interese comerciale uriase! Oare unde lucreaza acum acel „domn” care a prezentat pozele cu acele depozite de deseuri? Ar explica multe! Dar vom afla curand!

 22. Propaganda importatorilor de ceai ale marilor producatori straini…. e un scenariu clasic vazut la mai multe categorii de marfuri.Se denigreaza in presa producatori romani fara sa se calculeze efectele…

 23. Romania nu se poate ridica din starea in care este din cauza rautatii oamenilor, a invidiei, a dezinformarii si… a prostiei.
  La fel a fost cu fabrica de lactate Bradet si altele asemeni.
  Si de ce nu, Fares face concurenta industriei farmaceutice, sunt mai putini bolnavi de cand oamenii nu mai iau medicamente de sinteza.

 24. Bravo, Denisa! Salut această inițiativă a ta, ceea ce, în generația mea nu se întâmpla așa ceva. Mă bucur că apărăm cum putem și noi, producția autohtonă și, dacă fiecărui om, care are în localitatea lui, o fabrică cu produse curate i-ar păsa și ar scrie câte un articol, ne-am da seama că NE PASĂ de țara noastră, măcar de a nu fi denigrată munca semenilor noștri români! Am citit cu emoție date pe care nici Formula AS nu le-a scris în articolele sale despre Farago (spre exemplu)… Mă bucur sincer pentru articol și pot să spun că l-am mustrat serios pe cel/cea care a scris cuvinte defăimătoare despre Fabrica Fares. Eu consum multe ceaiuri, de ani buni și știu face diferența între un ceai adevărat și..arome sintetice… Și…ceaiul ăla 101 de seri…să-mi zici și mie unde-l găsești…să beau și eu. Felicitări pentru articol!

 25. Ca o mica atentionare, ai fost mult prea atenta la a spune numai cuvinte frumoase despre firma, nu am nimic personal cu ea….dar sa stii ca intotdeauna adevarul este undeva la mijloc. In comentarii am observat ca ii aperi de parca esti avocata dansilor, intr-o chestie de genul…ar trebui sa fii neutra pentru ca nu ai de unde sa stii exact ce si cum!!
  ps: suna cam aiurea fraza asta: „În anul 10 decembrie 1929, alături de un grup de entuziaști, Andrei Farago a pus bazele cooperativei Digitalis „

 26. Eu de cand a aparut in presa, in celebrul cotidian Libertatea, articolul cu scandalul Fares, m-a dus gandul automat la aceiasi reteta: scandalul cu branza Bradet; scandalul cu dezinfectantii de la Hexit Pharma. Deci reteta este urmatoarea: luat una companie sau fabrica cu renume si traditie din Romania. Bagat in ea Calul Troian, si apoi distrusa din interior. Plus manipularea si distrugerea increderii oamenilor in aceste firme si companii romanesti pe calea mass-media. De ce???? Pai raspunsul este clar. Economia romaneasca trebuie distrusa si pusa pe butuci, iar bietului roman sa i se spele creierul si sa fie indopat numai cu „bunatati de la export”. Aloooooo, DESTEAPTATE ROMANEEEE !!!!!!!
  Denisa, bravooo pt. acest articol. Stiu ce inseamna sa mergi si sa vezi la fata locului munca oamenilor din aceste fabrici si companii romanesti. Aceiasi experienta pe care ai avut-o tu cu Fares, eu am avut-o cu fabrica Timbark de la Valenii de Munte. Am fost in tabara cu copii si am avut ocazia sa vizitam toata fabrica. De atunci si eu si acei copii am capatat mare incredere in produsele lor. Daca toti romanii ar avea macar o experienta de genul acesta, cred ca acei Cai Troieni de care pomeneam mai inainte nu si-ar mai atinge scopul. Trebuie sa invatam sa avem incredere in ce este al nostru, romanesc, si sa nu ne mai luam dupa toate mustele care bazaie si fac scandal.
  Apropo, pentru unii ce comenteaza pe aici, tin sa precizez ca nu am fost platita cu nimic, nici sa scriu ce am scris mai sus, nici sa fac reclama la Fares sau Timbark. O fac in mod gratuit si cu mare placere pentru lucrurile si oamenii de calitate.

 27. Doamna,

  Cateva observatii de om din specialitate paralela, bazate pe filmul dumneavoastra:

  – suprafata podelei de la 1:06 nu poate fi curatata corect – naiba stie ce gresie e acolo
  – masina de ambalat in plicuri e VOPSITA; nu stiu normativele la plante, insa am o banuiala educata ca trebuia sa fie din inox (minutul 2:00)
  – nu vi s-a parut nimic ciudat ca exact in acelasi moment al fabricatiei plicurile sunt apucate ba cu manusa, ba cu mana? (2:14)
  – iar am o banuiala ca plantele nu trebuie sa stea in stiva de circa doi metri inaltime (0:18)
  – la 0:43 aveti o doamna cu nasul in masca si una cu nasul pe afara;
  – manuta de la 0:54 nu stiu ce cauta in articol
  la 1:55 se vade niste inox indoit dupa care e imposibil sa cureti; partile masinii care vin in contact cu plicul nu ma conving
  – iar nu mi-e clar de ce muncitorii care vin in contact cu planta poarta masca iar cei care vin in contact cu plicul nu – doar daca masca e pentru protectia muncitorului, si nu a produsului

  As fi fost interesat de aspectele de baza ale fabricatiei: cum arata uscarea, cum arata transportarea in fabrica, cum arata tocarea, etc. Stiti, procesele in care materialul vine in contact direct cu utilajul.

  Sunt destul de sigur ca apare un grad redus de contaminare incrucisata intre ceaiuri privind cele 2-3 imagini in care se vede produs vegetal. Foarte probabil, e nesemnificativ.

  Una peste alta, un articol interesant, care putea fi mult mai bun. Asa cum e, e doar partial convingator.

  1. Date fiind cunoștințele mele în domeniu (foarte puține, evident), am scris un articol de om obișnuit, care se duce la fabrică și vede cum se face ceaiul. Nu am intrat în detalii pentru că nu le cunosc așa de bine ca dumneavoastră. Dar sunteți liber să mergeți în vizită, dacă doriți vă pot da datele de contact ale unei persoane care vă poate invita/spune când puteți merge în vizită.

 28. Da..se comenteaza.totul pare aiurea.adevar.nu.interese.nu.dar a sapat un sant in suflet..exista ..teama.in doiala.preturi mari.ce sa zic..acum dc am baut soareci morti sau gandaci..ce sa zic..am scapat..la tincturi barem e alcool..in rest Dzeu cu noi..sa nu mai aduca din china..totul e dubios acolo…nu vedeti..mierea..ti e frica sa o mai iei..asa se va distruge tot..discutia cu rosia romaneasca tratata si super lucrata genetic..unde suntem? Nicaieri…este tara lui..in cot ma doare..ce au facut cu firma din ploiesti..Medicer…cam la fel..si ei functioneaza…au renuntat la unele fac doar ceea ce pot! nu stiu ..oare i mai verifica cineva??? Si cu aditivii nesanatosi din siropurile Fares benzoat de sodiu?? Fel de fel de antiaglomeranti…nu ar treebui sa existe…uitati va pe produse pe creme se pun fel de fel de kestii din petrol.esente ptr miros .e graav si noi ne spalam.dam la bebelusi…ce facem oameni buni…nu mai luati produse ce contin conservanti.parabeni.sls.peg.si etc etc..ma tem de tot nu numai de Fares…voi??? Cine ne va scapa de asta? Doar noi…sa nu le mai luam daca sunt dubioase..ex ceaiul de tei nu are nici o savoare…nu mai iau la plic..unele creme care contin lanolina..glicerina..asteas aiureli…restul e si mai grav..asteptam vesti bune..

 29. Sunt mare consumatoare de ceaiuri si, din pacate pentru mine, marea majoritate a ceaiurilor baute au fost Fares. Sunt foarte dezamagita ca n-am gasit in articol nimic care sa conteste declaratiile angajatului. Pe voi v-au dus doar in salile in care tineau ceaiurile impachetate, dar am vazut pe net o poza cu o hala in care un angajat intorcea plantele cu furca si e foarte posibil ca acolo sa fie gandaci si soarici. Mi-as fi dorit macar sa vad o poza cu uscătoarele speciale. Tind sa cred angajatul si asta-mi cam intoarce stomacul pe dos.

 30. Multumesc firmei FARES Orastie pt sponsorizare 3000 euro prin Pro-tv,dansez pt tine,Alexandra Giurgiu din Sibiu,de 20 de ori pe locul 1 in concursurile de dans sportiv,locul 2 international,va astept in echipa mea, inscrie-te gratuit aici,dupa care urmareste cat ai castigat,

  mai jos vezi un film in care iti explica de unde vine castigul

  mai jos vezi cu ce se ocupa firma

 31. Gandaceii, ca gandaceii.. ca nu mor de la ei (poate nici de la soricei.. ca nu cred ca ar fi concentratie prea mare :P), dar beau Protector Hepatic si alte ceaiuri pentru ficat si ma cam revolta gandul ca plantele ar fi putut fi stropite (cu insecticide.. etc, cum sustinea angajatul) si sa-mi fi facut mai mult rau.

 32. Eu tot scriu.dar nu se raspunde.oare daca fares sponsorizeaza ceva asta sterge probl? Sa nu mai dea nimuc dar sa se ocupe di mai si mai arent de probl reale ale fiemei.noi dam bani oe produse de la noi fac sponsorizari.deci..resoect ptr consumat si oreyuri mai muci helloow ..la caosule la tincturi he he e deja mult ca nu vin din state…nu stiu voi fe ziceti..sa nu mai luam sa luam greu ..de murit de soricei nu murim ..ce pun altii in nezeluri credeti ca e ok? Asa ca..dne ajuta…

  1. Stimată doamnă, nu scrieți unde trebuie. Dacă dați reply la mailurile primite automat de la blogul meu, comentariile dvs. nu au cum să apară pe blog, ci îmi vin mie pe mail și le văd doar eu.

 33. Nu stiu cati dintre cei care deschid acest post citesc atata lectura…sincer…cred ca iti atingeai scopul mai bine cu un supliment de fotografii care ilustrau toate spusele tale.Stii expresia…o fotografie face cat 1000 de cuvinte nu?Denigrarea a inceput cu fotografii….de ce nu ai rasturnat tu situatia…cu altele frumoase!?

  1. Pentru că eu mă pricep mai degrabă la scris decât la fotografiat. Dacă e prea lung, poți să „skip” până la secțiunea de comentarii și să îmi spui că e prea lung. Oh, wait. :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.