Distracţia cu poprirea pe conturi continuă

„Distracţia” a început în 6 iulie, când m-am trezit la Băile 1 Mai cu 730 de lei lipsă din contul de ING. Şi cu cardul de salariu blocat. Noroc că mai aveam şi alţi bani, că altfel rămâneam boschet pe acolo, din cauza Administraţiei Finanţelor Publice a Municipiului Hunedoara şi a celor de la ING, care m-au anunţat că am poprire pe cont la o oră după ce i-am întrebat eu ce s-a întâmplat cu banii mei. Despre BRD nu mai spun nimic, ei în continuare îmi iau o treime din salariu. Dar să le luăm pe rând…

Datoria o aveam de anul trecut; era a mea, o aveam, ştiam de ea, deci nu comentez. Urma să o plătesc pe 1 iulie, doar că banii care trebuia să-mi intre pe 1 au intrat după vreo săptămână. Adică exact în perioada în care AFP şi-a făcut de cap şi şi-a băgat nasul în conturile mele.

Cum funcţionează poprirea pe conturi

Am aflat acum, de la o angajată BRD, cum funcţionează poprirea: cei de la Finanţe trimit o notificare la toate băncile [BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română, CEC Bank, Banca Transilvania şi ING Bank] şi la angajator. Băncile blochează suma cu care cei de la Finanţe vor se se îndestuleze, dar şi angajatorul este obligat să vireze doar două treimi din salariu angajatului care are poprire. Angajatorul meu mi-a făcut un favor şi mi-a virat salariul întreg. Băncile sunt acum obligate prin lege să blocheze suma de bani necesară acoperirii datoriei boului care are cont la ei clientului lor către Finanţe. 

Clientul nostru, dobitocul

Cea mai săritoare bancă, BRD, mi-a blocat cardul fără drept de apel. Ştiind că nimeni nu are dreptul să-mi ia mai mult de o treime din venit, m-am prezentat în cele din urmă la un ghişeu al băncii şi, cu buletinul în mână şi zâmbetul pe buze – cum altfel? -, mi-am ridicat două treimi din salariu. ING, în schimb, a blocat doar 730 de lei, adică suma care, împreună cu o treime din salariul intrat în contul BRD, făcea totalul pe care eu îl datoram la Finanţe. Am putut, astfel, să merg la un bancomat ING şi să-mi retrag toţi banii din conturi – adică ce mai rămăsese după ce a trecut potopul numit poprire de la Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Hunedoara.

ING m-a lăsat în pace de atunci, au mai intrat şi alţi bani în cont, dar pentru că poprirea era pentru suma de 730 de lei, după ce mi-au blocat suma respectivă m-au lăsat să-mi văd de viaţa mea. Cei de la BRD vor să fie mai catolici decât Papa, aşa că în continuare îmi opresc o treime din salariu; avans, lichidare, nu contează, ei nu se vor opri până când nu se va ajunge la suma comunicată de Finanţe. Sau până când le voi duce eu o hârtie care să ateste că s-a sistat poprirea.

Sistarea popririi

Sistarea popririi, în cazul comunistei bănci BRD – Groupe Societe Generale, se face în momentul în care tu, clientul lor, le duci o hârtie de la Finanţe. Nu le-o trimit cei de la Finanţe, ei ştiu doar să ceară, deblocarea contului este deja problema ta, contribuabil leneş şi bun de plată!

Cei de la ING nu mi-au cerut nici o hârtie, ei au blocat suma comunicată de Finanţe şi după asta m-au lăsat să-mi văd de ale mele. BRD, în schimb, m-a anunţat astăzi că va continua să-mi ţină cardul blocat până când se va ajunge la suma pe care cei de la Finanţe au solicitat-o. Că aşa-i legea. Curios cum legea nu-i aceeaşi pentru toate băncile, unele sunt mai deschise în relaţia cu clientul, în timp ce altele sunt mai deschise în relaţia cu instituţiile statului. Fiecare cu ce-i place!

În concluzie, tot trebuie să mă duc la Finanţe, să mă căciulesc şi să obţin, probabil după ce voi sta la mai multe cozi de la mai multe ghişee, hârtia eliberatoare.

tranzactie 22 iulie

Partea amuzantă – căci nu avea cum să nu existe şi o parte amuzantă în toată tărăşenia asta – este că deşi pe contul de la ING cei de la Finanţe mi-au pus poprire în data de 6 iulie, banii au plecat din cont abia ieri, 22 iulie, către contul de Trezorerie al Adiminstraţiei Finanţelor Publice. Va să zică, s-au grăbit ca fata mare la măritat să-mi blocheze contul, dar nu au luat banii decât peste aproape trei săptămâni. E foarte probabil că voi plăti penalizări pentru cele şaisprezece zile scurse de la blocarea contului şi până la retragerea efectivă a banilor.

Vă ţin la curent cu telenovela.

36 thoughts on “Distracţia cu poprirea pe conturi continuă”

 1. de acord cu tine dar am o mica intrebare:
  de ce zici ca „vor se se îndestuleze”? suma aia nu reprezinta o datorie catre stat (taxe/impozite?)

  1. @un muc: E termenul preferat de ei.

   Şi se îndestulează pentru că iau suma pe care le-o datorez o dată de la angajator, apoi DE FIECARE DATĂ de la fiecare bancă unde am cont. Deci de trei ori. După care, când se văd ei cu sacii în căruţă, mi se deblochează şi mie conturile, cu condiţia să mă duc la ei şi să solicit hârtia eliberatoare.

   Nu-i aşa că-i distractiv?

   1. @Denisa Bârgău: Exact asta vroiam sa spun si eu ce …bullshit. Am patit-o si eu cu contul de pe firma. Iar daca am 600 ron datorie la stat si 6 conturi in care am bani, imi iau din toate …banii!
    Si da, pt „executarea” de pe cont platesti evident, penalizari ca vai Doamne, au avut hartii de facut si i-ai stresat. Pai cum? In loc sa bea cafele si sa faca hartogarii inutile peste care nu se va uita nimeni in veci, au stat ei sa faca click la imprimanta si sa semneze 3 hartii si o instiintare ca sa-ti puna tie proprire pe cont :)

 2. Cred ca plata la timp a datoriei te scapa de toate durerile astea de cap, nu-i asa?
  Nici eu nu-s cel mai „dedicat” platitor de impozite, platesc odata la 2 ani, cred. Dar inca n-am patit sa-mi blocheze conturile :D

 3. Nu ma pricep la d’astea, dar eu cand am o datorie, ma dau peste cap s-o platesc si sa nu mi se ia banii cu forta. Si nu, nu e corect sa platesc atatea impozite si taxe din moment ce am un singur salariu..si ala mic.

 4. Invatatura de minte: datoriile se platesc in timp util altfel se lasa cu consecinte !
  Si nu e nici posta, nici anaf-ul,nici banca de vina.
  Daca angajatorul ti-ar vira salariul cu un an intarziere tu cum te-ai simti ?
  Ce bine ar fi sa avem numai drepturi si nicio datorie.

   1. Sa stii ca si pe mine ma uimeste nonsalanta cu care declari ca ai intarziat aproape un an cu plata impozitelor. Ne plangem cu totii ca traim intr-o tara de hoti si totusi atatia dintre noi nu respecta cele mai elementare reguli ale unei societati civilizate.

   2. Daca as face un calcul, ai fi surprinsa sa vezi cate sute de lei s-au platit impozite la contractele pe care le-am avut in ultimele 12 luni. Sigur ca te revolti cand platesti impozite cu carul si ei ti-o trag pentru un singur contract la care ai intarziat cu plata impozitului.
    Dar nu astept intelegere din partea tuturor cititorilor, nu am scris articolele astea pentru mila voastra sau ceva.

  1. Eu am patit o chestie mai interesanta… Aveam impozite de platit la 2 masini, stiam de ele si intr-un final am platit toata datoria. Ei bine, dupa vreo 2 saptamani de la plata datoriei, ma trezesc cu contul blocat pentru impozite. Sun la banca ( handicapatii de la BCR ), imi spun sa iau o hartie de la administratie si sa ma duc la orice sucursala sa o depun si in 30 de zile imi deblocheaza contul. Ma duc la administratie, aia intradevar recunosc ca am platit si ca vor trimite ei notificare la banca ( mie n-au vrut sa-mi dea nici o hartie ) si mi s-a spus ca intr-o zi sau 2 mi se vor restitui banii. Vreau sa va spun ca nici acum dupa o saptamana de la tot taraboiul nu mi s-a deblocat contul. O sa ma mai duc luni la anaf sa vad ce mai mint aia pe acolo, sunt tare curios.

 5. treziti-va fratilor nu vorbitul pe la colturi ne va salva de pleava asta aici trebuie actiune in justitie incercati varianta de incalcare a constitutiei avem drepturi dar cati dintre voi le cunoaste ?nu mai plangeti si nu va trebuie av. internetul va va invata sa luptati contra lor

 6. Nu ai dreptate. Nu ți-a luat banii imediat pentru că ți-a dat termen să plătești pentru a evita poprirea. Și eu am avut poprire de la executorii judecătorești, și mi s-au blocat conturile în 20 august și banca mi-a dat hârtie din care rezultă blocarea conturilor, și acolo scria că dacă până pe 10. septembrie nu plătesc suma, atuncea mi se vor lua bani din cont până la concurența sumei. Diferența este că executorii au mai mult bun simț și trimit ei hârtie la bănci pentru deblocarea conturilor, dar poate dura cam 2-3 săptămâni până din momentul confirmării plății până la deblocarea conturilor. Dacă le vrei deblocate imediat, poți cere hârtie de la executori, te duci cu ea la bancă și conturile se deblochează în câteva minute.

 7. Denisa am citit cu mare drag ce ai scris , si sunt cam in aceeasi postura spre deosebire de tine am 2 amenzi neplatite la RAT in cuatum de 412lei vechi de 5 ani (eram elev naiv si fara bani), acum
  cum m-au descoperit cu card, hopa miau tras intreg salariu si de o luna muncesc pe gratis,
  ca banii miau luat in intregime la ghisee am fost alungat , acum astept sa mi se acopere toata suma poate ma lasa in pace sau trebuie tot eu sa le demonstrez ca nu mai am poprire

 8. taxele si inpozitele sint biruri si nu datorii,datoriile sint atunci cind cineva iti da ceva ,si tu trebuie s-ai inapoiezi acel ceva ,i-ar taxele si inpozitele,sint biruri date de guvernanti,sa traiasca iei si gloata lor de la putere,.si tot asa cum au pus taxele ,tot asa ,fac abuz siti cauta prin conturi ,prin casa ,etc….si atunci ne intrebam ,sintem noi liberi,democrati,nici constitutia nu se respecta,atunci cind platim o taxa trebuie sa stim cu ce ne-a ajutat statul pentru ea(acea taxa).asta este DICTATURA SI NU DEMOCTATIE!!

 9. Ce sa zic…eu am platit la timp ,doar ca „din greseala” banii mei in loc sa ajunga in cont de microantreprindere au ajuns in cont de impozit pe profit(si nu din vina mea). Si m-am trezit dupa patru luni ca sunt somat precum ca nu am achitat impozitul (marea suma de 260 lei) A doua zi m-am dus la finante cu dovada platii si mi-au spus sa fac o cerere sa mute banii dintr-un cont in altul.m-au asigurat ca totul e ok . La cateva zile cand am verificat contul banii imi fusesara luati din cont ,practic a doua oara plus comisionul bancii … Cineva ulterior a avut grija sa ma linisteasva ca peste trei luni ma voi regla cu urmatorul impozit…. Deci dupa cum vedeti sunt multe cazuri…si cate or mai fi…

 10. Este incredibil. am avut niste amenzi platite in perioada 2008-2010, in ianuarie (2014) cand am vrut sa imi platesc impozitul au zis ca nu pot pana nu platesc amenzile in valoare de 600 de RON (dublate, eu le-am platit in 48 de ore deci la jumate). Am fost la primarie cu chitantele, au zis ca e ok sa nu imi fac griji ca este in regula, impozitul in schimb tot nu l-am putut plati. Acum am poprire pe 754 de RON fara nici o instintare, notificare, si ghici ce: si pe contul de economii si pe cel de salariu. practic au blocat 1508 RON.

  Cred ca si bancile sunt prea aservite, iar fiscul.. o gasca de mediocri, needucati, rau intentionati, flamanzi si nu mai am cuvinte.

 11. Am o rata in valoare de 5000 lei din 2008 , timp de 1 -2 ani am platit rata de 160 lei lunar ,suma din care nu mi s a scazut nimic din cei 5000 lei , reprezentand doar dobanda , de care eu nu am stiut , din aceasta cauza nu am mai platit pentru ca am fost furata de catre o firma nonbancara .
  Angajata din somaj in data de 5 noiembrie la fabrica din botosani , primind salariul corect , stimata banca cu renume la care noi primim salariul s au pus de acord sa mi transfere tot salariul in contul unui birou executoresc , nu 1/3 cat este in lege , fara ca eu sa fiu instiintata ca mi se va retrage tot salariul .
  Locuiesc in chirie , am drepul fundamental de a ma hrani si de avea unde locui , macar pentru munca depusa in 3 schimburi.
  As dori sa stiu cum trebuie sa procedez in aceasta situatie.Va rog sa ma ajutati !!!
  Mentionez ca reprezentatii bancii si ai biroului executoresc dau vina unii pe ceilalti pentru acest transfer ilegal.
  Va multumesc anticipat !!!

  1. @Alexandra: Pai ar cam trebui sa platesti!
   Cand ai semnat contractul, ai semnat si pt dobanzi!
   asta se intampla cand nu citesti ce semnezi si te gandesti doar ca o sa iei niste bani.
   Angajeaza un avocat si formuleaza o contestatie la executare, in acelasi timp cere si suspendarea in timpul procesului dar formuleaza si o actiune de intoarcere a executarii (daca se intampla sa castigi .. sa iit iei banii inapoi).
   Pana atunci, du-te cu o declaratie in dinti la executor prin care spui cat ti s-a retras si sa faci si o cerere pentru returnarea sumei retinute nefondat.

   1. @andreea: PS: Procedural vorbind, instiintarea debitorului cum ca i s-au blocat conturile este transmisa ulterior acestei proceduri. Tocmai sa nu se duca omu`sa lichideze contul iar eu ca executor sa raman cu banii cheltuiti aiurea pe hartie ca nu mai sunt bani in conturi:)

 12. Salut, eu am patit ceva asemanator cu cei de la banca transilvania, pentru o amenda la CNADNR, am fost executat direct fara instiintare prealabila de catre BEJ tiberiu ganea si mihail ion, iar banca transilvania nu m-a anuntat in nici-un fel despre intentie, si nici in cazul in care am fost la ghiseu sa depun ceva banii pt o plate online nu au comunicat. Acasa cand am ajuns am constatat poprirea sumei, iar comisioanele bancii au fost in valoare de 61 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.