Festivalul Filmului European, anul acesta şi la Hunedoara!

În perioada 7 – 31 mai, cinefilii din cinci orașe din România vor avea ocazia să vadă peste 50 de filme, selectate de organizatori împreună cu ambasadele europene și cu institutele culturale de la București. Din fericire şi în mod cu totul şi cu totul surprinzător pentru mine, unul dintre cele cinci oraşe este oraşul meu, Hunedoara. Celelalte sunt: Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Târgu Mureş. 

Cinefilii vor avea ocazia să vadă peste 50 de producţii cinematografice (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie) din 25 de ţări europene.

Eu am multe carenţe la capitolul „filme clasice”, nu am văzut încă multe capodopere, filme de referinţă etc., dar să ştiţi că recuperez. Măcar toată colecţia [care între timp a crescut] de DVD-uri a lui Sebi s-o „bifez” într-un an, doi, şi mă declar mulţumită. Aşa se face că dacă nici clasicele nu le-am văzut încă, nu mă „întind” prea des la filme ne-americane sau în care nu se vorbeşte în limba engleză. Un astfel de film trebuie să vină la pachet cu multe recomandări ca să îi aloc cele două ore.

Şi totuşi, pentru că anul acesta, Festivalul Filmului European poposeşte şi la Hunedoara, nu aveam cum să nu mă interesez de filmele pe care vom avea ocazia să le vedem.

Programul pe oraşe arată aşa:

  • Bucureşti: 7 – 14 mai 2015 [la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Cinema Pro]
  • Craiova:15 – 17 mai 2015 [Centrul istoric şi Teatrul Colibri]
  • Iaşi: 22 – 24 mai 2015 [Casa de Cultură Mihai Ursachi]
  • Târgu Mureş: 22 – 24 mai 2015 [Cinema Arta]
  • Hunedoara: 29 – 31 mai 2015 [Castelul Corvinilor şi Casa de Cultură]

Festivalul include şi o serie de evenimente conexe: concerte, dezbateri, expoziţii, workshop-uri. În ce ne priveşte pe noi, hunedorenii, vom putea vedea următoarele filme: De ce eu? (România) şi Ida (Polonia) – proiectate la Castelul Corvinilor, respectiv: Aferim! (România), Reuniunea (Suedia), Pasolini (Franţa), Între două surori (Germania), Duşmanul meu (Grecia), Gustul coacăzelor (Comunitatea Valonia – Bruxelles), Fisuri în beton (Austria), Sfântul GRA (Italia) – la Casa de Cultură.

Sper să fiu pe aici şi să nu ratez „Aferim!” şi „De ce eu?”. Observaţi tendinţa de a pune câte un semn de punctuaţie la finalul titlurilor de film românesc? Cred că aşa ne place nouă, să ne tot mirăm, întrebăm, revoltăm. Am auzit numai lucruri bune despre ambele filme şi, până când vom avea un cinematograf de doamne-ajută în zonă, ne mulţumim cu festivaluri şi alte ocazii în care se proiectează filme în locuri neconvenţionale, cum ar fi la Castelul Corvinilor.

O descriere a filmului Aferim! zice aşa:

„Aferim!” e nu doar cel mai important film românesc din 2010 încoace, ci și o intervenție hotărâtă în agenda dezbaterilor publice ale momentului. Ce face Radu Jude în acest film este să atace problema rasismului anti-rom din România de azi, dar nu direct, printr-o poveste de actualitate cu efect moralizator, ci relatînd un episod din epoca robiei și trasând implicit o genealogie a raporturilor de oprimare care continuă să se reproducă și astăzi. Trecutul nu-i este suprapus alegoric prezentului; filmul insistă în aceeași măsură asupra distanței și asupra continuităților dintre ele. Recunoscând implicit existența acestei distanțe, Jude scoate la vedere caracterul mediat al accesului său la Țara Românească a anului 1835. (Andrei Gorzo și Veronica Lazăr)

aferim

Pe mine m-a făcut curioasă. Cred că e evident că avem nevoie să ştim anumite lucruri, iar dacă ele nu reprezintă adevărul istoric, măcar să cunoaştem istoria din punctul de vedere al unui regizor. Plus că absolut toate cunoştinţele mele care l-au văzut au devenit „ambasadoare” ale filmului, de parcă le-ar fi plătit cineva să-i facă reclamă! Ei bine, nu, se pare că filmul chiar este atât de bun. Trebuie să îl văd şi eu şi mai bine îl vedeţi şi voi acum, decât să vă bat eu la cap după ce se termină festivalul şi nu mai aveţi unde să-l vedeţi!

Hunedoreni, ne vedem la Castel?

Mai multe detalii despre Festivalul Filmului European puteţi afla de pe site-ul oficial şi de pe pagina de Facebook .

 

3 thoughts on “Festivalul Filmului European, anul acesta şi la Hunedoara!”

  1. Cred ca e intr-adevar bun, am auzit si eu multe cuvinte de lauda la adresa lui, dar inca nu l-am vazut… Sper si eu sa aibe dreptate „ambasadorii” :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.