O gaură de 60 de lei

Săptămâna trecută m-am enervat aşa de tare, încât aproape că îmi venea să scriu pe blog despre două exemplare din specia „Dorel”, atât de dragă ştiriştilor de la „televiziunile de ştiri” Realitatea şi Antena3. Între timp, m-am calmat, pentru că un weekend în raiul de la ţară are darul ăsta, de a calma orăşeanul nevrozat.

Dar să vă povestesc ce s-a întâmplat.

După mai mulţi ani de transpirat intens în redacţie, „stăpânirea” şi-a făcut milă şi ne-a pus la dispoziţie suma necesară cumpărării şi instalării unui aparat de aer condiţionat. De cumpărarea lui s-au ocupat colegii mei şi tot ei au negociat şi instalarea, plătită separat unei firme cu numele Wegatech.

Pentru că firma are sediul în Deva, iar noi suntem în Hunedoara, pe lângă cei 320 de lei pentru instalare, ne-au mai cerut 40 de lei pentru deplasare. Ce mai contează că nu s-au deplasat de la Deva la Hunedoara doar pentru noi? Important e că au venit şi erau dispuşi să ne instaleze aparatul, chiar dacă noi îi aşteptam dimineaţa, iar ei au venit pe la ora 15, că au mai avut şi alte instalări de făcut în Hunedoara. Presupun că pentru fiecare dintre ele au încasat câte 40 de lei, că doar benzina-i scumpă şi cei 15 kilometri dintre Deva şi Hunedoara „solicită” zeci de litri de combustibil.

Mi-am închipuit că instalarea unui aparat în exteriorul clădirii şi a celuilalt aparat în interior, pe un perete, nu-i o treabă foarte complicată, mai ales când faci asta zi de zi, că doar de-aia eşti meseriaş. Când colegul meu le-a spus celor doi meseriaşi unde vrea să fie amplasat aparatul în interior, aceştia au început să se scarpine în cap şi să ne explice că nu au cum să-l pună acolo. Evident, căutau calea cea mai simplă, ca să scape de noi cât mai repede şi să-şi încaseze banii. Doar că noi nu am vrut să facem lucrurile cum spuneau ei, pentru că împărţim beneficiile oferite de aparatul cu pricina între două încăperi şi instalarea lui într-una dintre camere ar fi însemnat că în cealaltă nu mai ajunge aerul rece.

După câteva minute, ne-am prins care era problema: cei doi o tot dădeau cu cei trei metri de tub pe care-i aveam incluşi în preţul instalării şi insistau că dacă trecem tubul respectiv prin baie, depăşim cei trei metri. Baia are vreo doi metri pe latura care ne interesa pe noi, deci nu ştiu cum, în mintea meseriaşilor, 2 metri + câţiva centimetri [10, 20, nu mai mulţi] = > 3 metri. Şi toate astea în condiţiile în care în kitul de instalare aveam incluşi cinci metri de tub. Cinci, nu doi, nu trei! Da’ cică e o practică frecventă să plăteşti dacă depăşeşti trei metri. C-aşa-i în tenis!

Şi-a mai intervenit o problemă: „N-avem cum să-l punem aici, că n-aveţi decât o gaură!”, zice unul dintre meseriaşi. „Cum adică, avem o gaură?”, întrebăm noi. „Păi aveţi doar o gaură în preţul instalării!”. Aha. Deci două găuri date în cei doi pereţi erau prea multe pentru ei. Deşi, dacă mă gândesc bine, aveam deja de plătit 375 de lei pentru instalarea agregatului, deci o gaură în plus nu le-ar fi dat o gaură în buget.

Până la urmă, după ce a negociat prin telefon cu şefa celor doi meseriaşi, colegul meu le-a dat undă verde pentru cea de-a doua gaură. Care gaură a costat, aşa cum vedeţi în titlu, 60 de lei. În total, 420 de lei pentru instalarea unui aparat de aer condiţionat. Toată distracţia a durat aproape cinci ore, iar după ce-au plecat meseriaşii, întreaga redacţie arăta ca după război.

Şi eu nu vă recomand serviciile firmei Wegatech, pentru că de la 320 de lei am ajuns la 420 + comentarii, strâmbat din nas şi fiţe.

13 thoughts on “O gaură de 60 de lei”

 1. o a2a gaura data costa intr`adevar, pentru ca deja nu mai este montaj standard
  trebuia sa intrebati inainte in ce consta montajul standard pentru a evita neplacerile..
  ai fi surprinsa sa afli cat te costa si alte dorinte..de ex: multi meseriasi nu se urca pe scara mai mult de o treapta..treptele urmatoare costa..

 2. meseriasii aia cu treapta…fac orice si se ploconesc..p-afaraaa…si aici…nu stiu ce sa mai inventeze ! da…traim in Romania…si ne ocupa tot timpul !

 3. La ultima instalare de AC la care am asistat erau baietii cu un aspirator portabil ceva mai mare ( nu de masina) si statea cu el direct sub zona unde se dadea gaura. In felul asta praful si mizeria erau reduse la minim. Nu mai zic ca la final au cerut un mop sa lase curat in urma lor. Beneficiarul era o matusa de-a mea care ma rugat sa asist in caz ca nu se descurca baietii. Mai mult decat sa-i indop cu apa nu am facut. Din pacate sunt meseriasi si „meseriasi”. Cei cu ghilimele se curata repede dar pana sa faca asta ne mananca noua ficatii.

 4. Si eu am patit la fel cu instalarea: ei doreau sa intaleze aparatul in locul in care era cel mai simplu de montat, nu unde era cel mai eficient (adica voiau sa il instaleze in sufragerie, pe cand daca il puneau in hol se ventila tot apartamentul). Pana la urma l-au pus in hol :D

 5. Si sora mea a avut de instalat 2 aparate la niste apartamente pe care le administreaza (nu sunt proprietate personala, pur si simplu incaseaza chiria si plateste facturile). Vreau sa va zic ca ati scapat ieftin: la acele apartamente pentru fiecare m in plus de cablu a platit cate 15 euro/m, la fel angajatii vroiau sa instaleze unde vroiau ei nu unde era convenabil si eficient pentru proprietari si multe altele.

 6. Eu am montat cu un nene meserias (fara ghilimele). M-am mutat si mi-am luat si aparatul dupa mine. Demontat + remontat + completare freon = 150 Lei.
  Si tot asa: cu aspiratorul sub burghiu pentru limitarea mizeriei, montajul s-a facut unde am dorit eu…
  In orice caz, jos palaria! Si rapid, si curat si ca la carte!

 7. Vin si eu cu o informatie in plus. Am platit 150 lei pentru o reincarcare cu freon. Acum 2 ani. Era sambata, am cautat anunt, cautat feedback dupa numarul de telefon si „Aer Conditionat” sau nume din anunt, chemat om, venit cu masina in 2 ore de la apel, incarcat in 15 minute, testat, ok, platit, multumesc, la revedere! :)

 8. Eu am montat un AC acum 3 sapt l am luat la oferta 699 de lei si instalarea ma costat 800 de lei ?!..ca l am moontat unde am vrut eu…..asa e la noi…

 9. @Denisa și @Moldo: Aparatele de aer condiționat se clasifică după suprafața pe care o pot suporta. Dacă montatorul vede că ai luat aparat de ~20mp, te sfătuiește să nu-l pui pe hol că o să consume în gol. Idem și pentru două încăperi. Dacă totuși iei un aparat industrial, făcut pentru suprafețe mari, atunci se impun niște trasee (vent-uri) pentru asta, ca să ajungă aerul răcit în toate colțurile dorite.
  Acum ăștia au fost foarte nesimțiți că au taxat toate prostiile (sper măcar să fi făcut o treabă bună), dar la amplasare, nu e ca și cum ai pune un frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.