Lumea din reclame vs. lumea reală

happy-family-grassy-fieldScopul reclamelor este să ne „vândă” o lume ideală. De fapt, ne fac să ne imaginăm că suntem în decorurile frumoase din reclame şi ne sugerează, subtil, că dacă vom cumpăra produsele cărora li se face reclamă, vom fi la fel de fericiţi ca şi actorii din reclame. Şi cine nu şi-ar dori să locuiască într-un apartament luminos sau într-o casă spaţioasă, cu gazon tăiat la milimetru în faţa uşii, cu mobilă nouă, înconjurat de o familie zâmbitoare, sănătoasă, de copii liniştiţi şi ascultători, cu vecini care îţi aduc cafea fierbinte şi prăjituri?!

Realitatea din casele româneşti este, de cele mai multe ori, departe de ceea ce vedem în reclame.

În reclame, cea mai mare problemă a gospodinelor se rezolvă când fluieră după ajutor şi Mr. Proper le curăţă gresia pusă perfect cât ai zice „Mai curat şi mai uşor cu aşa un ajutor!”. În realitate, gresia mai e şi ciobită sau prost pusă şi rosturile dintre plăcile de gresie sunt înnegrite, îngălbenite sau „coapte”. 

În reclame, mama care este îngrijorată pentru sănătatea „puiului” ei e tânără, frumoasă, machiată impecabil şi îmbrăcată în haine drăguţe. În realitate, mamele nu sunt întotdeauna perfect machiate, mai au şi cearcăne care nu pot fi ascunse, iar pe bluzele lor – arătaţi-mi voi o mamă care stă în casă îmbrăcată într-o cămaşă albă! – sunt pete de mâncare, urme de mucişori sau de vomică.

În reclame nu apar doamne cu rădăcinile părului nevopsite, singura problemă „atinsă” atunci când ţi se prezintă o vopsea pentru păr este acoperirea firelor albe, nu rădăcinile crescute. În reclame, părul este întotdeauna perfect aranjat, în realitate dacă bate vântul, coafura nu rezistă nici cu Taft.

În reclame nu apar niciodată oameni urâţi, copii supraponderali, pacienţi necăjiţi, oameni murdari sau trişti. În reclame nu sunt prezentate probleme reale care pot fi rezolvate cu ajutorul produselor care ne sunt „vândute”, întotdeauna problemele sunt „romanţate”. Şi „lichidul” cu care sunt îmbibate tampoanele sau absorbantele este albastru, ca să nu ne oripilăm. La naiba, până şi urina din scutece e tot albastră.

La urma urmei, ăsta-i scopul publicităţii şi sunt sigură că toate chestiile pe care le-am scris eu se regăsesc, explicate detaliat, în cărţile din care învaţă publicitarii. Reclamele care şochează nu vând. Dar reclamele în care totul e curat şi plăcut uscat sunt atât de departe de realitatea românească!

foto

17 thoughts on “Lumea din reclame vs. lumea reală”

 1. in reclame femeia scoate din faianta un periscop si se uita in vasul de toaleta dupa bacterii.

  exista si bai imputite in reclame, de obicei inainte de vizita soacrei dar dupa ce gospodina il sumoneaza pe mr.muscolo si ala vine si trage mizeria din jur ca un autocolant, totul e din nou stralucitor si ca nou.

  in reclame se duc 2 tipe la spectacol si una scoate relaxata un bidon de 1l de lenor dintr`o poseta minuscula.

  in reclame oamenii stau o ora si mai mult pe WC si nici n`au carti sau ipad`uri in zona.

  in reclame bacteriile au 2 ochi si dinti ascutiti, eventual sprancene stufoase si malefice.

 2. aberati maxim! Cam cum ati vrea sa fie reclamele: ai probleme cu ficatul? da-te in puii mei, daca ai baut ca porcul, nu-ti dau nici un essentiale, crapi!

  1. @Ramona: Nu mi se pare aberatie, pur si simplu ceea ce vedem in reclame este total deconectat de viata reala. Aia nu inseamna ca trebuie sa ni se livreze fresce mizerabiliste, ci doar ca mesajul merita sa fie ceva mai bine rumegat, incat sa nu para de-a dreptul stupid. De ce femeile sunt mereu gata sa scoata din geanta detergenti, sau balsamuri pentru rufe? Asa este in realitate? Mie mi se pare nu doar absurd, ci de-a dreptul imbecil. Piata de publicitate din Romania, dar nu numai, este dramatic lipsita de creativitate.

 3. si majoritatea posterelor sunt cu straini, batrani de 70 ani imbracati impecabil, cu dintii pusi, doamnele cu pulovarase trendy si margele :). exact asa arata si pensionarii nostri.

 4. Toata lumea tanjeste dupa o viata ca in reclame si incearca sa isi imbunatateasca traiul cumparand acele prostii promovate de reclame. Alegerea tine ce cumparator…daca se lasa mintit sau nu!

 5. Din pacate, se pare ca si misoginismul vinde foarte bine. Sau…sa fie asta doar parerea publicitarilor? Cred ca ar avea o surpriza foarte mare sa vada ca cu ceva mai multa creativitate pot face reclame foarte eficiente si care sa nu jigneasca pe nimeni.

 6. Din pacate lumea in care traim e atat de departe de cea a reclamelor, eu m-as multumi si cu un stil de viata mai occidental, nu neaparat exact ca in reclame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.