Mă gat

La noi, în Ardeal, se foloseşte des verbul „a găta”, în special în forma reflexivă – mă gat, te gaţi, ne gătăm. Eu am constatat că-l folosesc atunci când vreau să spun că mă pregătesc pentru ceva, de obicei pentru a pleca undeva. Înainte să ies din casă mă spăl pe dinţi, mă piaptăn, mă îmbrac, îmi umplu geanta cu „strictul necesar”, mă încalţ, îmi caut cheile, nu le găsesc, mă descalţ, le mai caut puţin, le-am găsit, mă încalţ din nou, intru încălţată după ţigări, nu găsesc o brichetă, mai beau o gură de cafea, am găsit bricheta, unde-i telefonul?, uite şi telefonul, lasă, nu mă mai suna, că-i în geantă, mai beau o gură de apă, verific încă o dată dacă am cheile, telefonul, portofelul… epuizant!

Ei, şi pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume, s-a inventat verbul reflexiv a (se) găta. La noi, în Ardeal, verbul „a găta” se foloseşte şi pentru că alte verbe sună aiurea. Cum ar suna întrebarea: „În cât timp te termini?” sau „Te-ai terminat?”. Nici „a (se) pregăti” nu-i pe placul meu; sună aiurea să întrebi pe cineva dacă s-a pregătit ca să iasă din casă.

Aşa că atunci când sunt întrebată dacă-s gata, îmi place să răspund cu „acu’ mă gat”. De cele mai multe ori, mi se răspunde cu: „Gată-te, că nu mai vreau să stau iar după tine!”.

7 thoughts on “Mă gat”

  1. dar „guguli” de la ce vine? eu sunt olteanca in ardeal si am ramas cu gura cascata cand am auzit prima data cuvantul. am aflat pana la urma ce „presupune”…dar la mine se zice „ciuci”. a se ciuci. stiu ca radeti,dar vb serios :P

  2. :D azi ai fost în zi de graţie! pasajul gătatului (gătitului/pregătitului) este absolut genial. Am citit alert, pentru ca apoi să realizez că este vorba despre o relatare ardelenească. Am recitit deci mai pe-ndelete. Am gătat greu.

    1. e un maghiarism, eu l-am auzit la Cluj prina data, cand aveam vreo 25 de ani. Sunt din Ardeal, dar nu din Cluj, am facut acolo scoala si am auzut de „guguli”… Ciuci ştiam şi eu: Stai „ciuci” sau „ciuceşte-te” în jud. Alba ;)

  3. Cunosc si inteleg.Eu ma scol la 6 dimineata ca sa „ma gat” pe indelete si sa ajung la 8 la serviciu.Secretul e sa-ti rezervi timp suficient pentru toate.

  4. A sta „gugulici”, apropo de ce zicea Mihaela se refera la a sta ghemuit cumva, aproape ca si cand faci genoflexiuni. Asta, din cate tin eu minte…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.