Mamelor din Romania

Mamelor din Romania,
Eu va dau un singur sfat:
Nu mai ramaneti gravide
Ca sa luati bani de la stat!

In Spania, de exemplu, o proaspata mamica are liber trei luni dupa ce naste. Dupa aceea, o costa minimum 300 de euro pe luna sa-si trimita copilul la cresa. Si nu-mi amintesc sa fi vazut vreo spanioloaica protestand in fata Guvernului.

Cand m-am nascut eu, statul nu i-a dat mamei nici un leu sa ma creasca, pe-atunci era ceva normal sa-ti cresti copilul pe banii tai, nu sa astepti mocangeala de la bugetul de stat.

Vreti sa faceti copii? Si eu vreau, dar nu ma astept sa primesc pentru asta un salariu lunar. De-aia m-am maritat, ca sa nu astept mila nimanui – cand o sa vina copilul, are cine sa ne intretina.

Si sa nu-mi spuneti ca ati turnat doi copii, unul dupa celalalt, pentru ca maternitatea e un lucru sublim si inaltator. Refuz sa cred ca exista femei a caror aspiratie suprema este schimbatul scutecelor. Plus ca, dupa patru ani de schimbat scutece, asa cum cum spunea Criserb, va intoarceti in campul muncii si nu mai stiti sa faceti nimic.

Am spus patru ani pentru ca si eu cunosc destule femei care dupa prima sarcina, se gandeau foarte serios sa mai faca un copil – primeau niste bani ca sa stea acasa [in total] patru ani.

Si-ar mai fi ceva: timp de patru ani stati linistite acasa, iar apoi va intoarceti la munca si va loveste cruda realitate: copiii trebuie crescuti in continuare, au si dupa doi sau patru ani nevoie de haine, jucarii, mancare. Sa vedeti ce distractiv o sa fie cand ajung la adolescenta! Atunci de la cine o sa mai cereti bani/pomana?

Vrei sa faceti copii? Atunci asigurati-va dinainte ca va permiteti sa-i faceti!

Update: Citiți și “Reformă serviți? Da, cum să nu…” și “Întoarcerea la muncă după maternitate”

136 thoughts on “Mamelor din Romania”

 1. Supermoose, imi asum greselile gramaticale si ne-gramaticale, mai putin folosirea cuvantului “locatie”, in acel context.

  “LOCÁȚIE, locații, s. f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. ◊ Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.; în sintagma) Contract de locațiune = Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. 3. Un loc anume, precis determinat. [Var.: locațiúne s. f.]” – Din fr. location, lat. locatio, -onis, engl. location.
  Vezi punctul 3.

  Ai raspuns ofensiv la mesajul meu ofensiv, si nu ma pot lega de asta. In acxeeasi maniera, tin sa iti aduc la cunostiinta ca al doilea tau mesaj este plin de greseli de punctuatie. Banuiesc ca din cauza ca te-ai grabit, precum am facut-o eu cand scris primul post.

  Tu ai spus ca “se taie” beneficiile (adica nu se mai dau), nu ca se “ingheata”. Mi-am dat seama ca te refereai la “Child Benefit”, de aceea te-am corectat. Dupa cum vei vedea din citatul de mai jos, se “taie” unele parti constituitoare ale acestui ajutor social, iar unele se “ingheata”, in principal in cazul familiilor ale caror venit depasesc un anumit prag. Deci, cei care fac copii dar nu au o slujba, nu vor fi/ fii (recunosc ca nu mai retin si nu am timp sa caut! Ajutor, te rog, Denisa!)afectati prea mult.Cea mai greu lovita va fi clasa de mijloc.

  “From April 2011 families with a household income of more than £40,000 will see their eligibility for child tax credits reduced. “This means that support will be better targeted at low-income families with children, and this budget will have no measurable impact on child poverty in the next two years,” Osborne said.

  He also announced that the baby element of child tax credit would be abolished from the beginning of the next tax year. This is paid, in addition to the family element, to each family that includes at least one eligible child under the age of one. The baby element is paid up until the youngest child’s first birthday.” (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Z0fjX4jKajAJ:www.guardian.co.uk/uk/2010/jun/22/2010-budget-child-tax-credits-cut+child+benefit+second+child+changes&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=uk)

  Ma bucur ca esti de mult timp in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei DE NORD, si iti doresc sa iti mearga “de la bine in sus”!

 2. Denisa, daca nu te-as cunoaste personal, as fi foarte dezamagita de tine, dupa acest post. Stiu insa ce fel de caracter ai si stiu ca nu esti o persoana rea la inima. Inteleg de unde porneste ideea ta, insa anumite afirmatii sunt dureroase si, intr-adevar, consider ca denota o anumita lipsa de experienta ca mama, dar nu vreau sa vorbesc prea mult despre asta. Stiu ca vei fi o mama minunata. Sunt poate persoane care fac copii din motivul pomenit de tine, insa pentru multi a avea grija de propriul copil acasa pana cand merge la scoala chiar este sublim si inaltator, din motive pomenite in unele dintre comentariile de mai sus. Un copil nu inseamna doar scutece si plansete, asta e una dintre partile minore ale cresterii unui copil. Un copil nu este o necunoscuta intr-o ecuatie pe care o poti invartii cum vrei tu. Nu este un bun, pe care il lasi in grija cuiva, parte a unui plan bine determinat. Un copil e un ingeras, un sufletel, o mica minune. Iar atata timp cat o mama cotizeaza la bugetul asigurarilor sociale, de ce nu ar avea dreptul sa aiba o oarecare siguranta financiara in cei mai importanti ani din dezvoltarea unui copil? Vei intelege toate astea cand vei avea propriul copil. Pana atunci, toate cele bune, si mi-ar face placere sa discutam mai pe larg in particular.

 3. În interviul acordat televiziunii pu­blice miercuri seara, preşedintele Traian Băsescu, exprimându-şi sus­ţinerea pentru decizia Guvernului privind concediul maternal, a dat exemplul soţiei sale, care, a susţinut preşedintele, s-a întors la serviciu după 3 luni de la naşterea copilului, în ambele cazuri. „Soţia mea a fost neintegrată în câmpul muncii trei luni, la ambii copii”, a spus preşedintele la TVR.

  Băsescu a mai spus că statul nu este în totalitate responsabil pentru copil şi că şi mama are partea ei de responsabilităţi. „Responsabilitatea este împărţită. Până la urmă, nu este statul responsabil total pentru copil. Şi mama are responsabilităţile ei şi în acelaşi timp rămâne şi cu responsabilităţi sociale importante, acelea de a se întoarce în câmpul muncii (…) În orice caz, în ultima vreme am observat că România nu mai are femei, are mămici. Şi nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţara asta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi. Sunt femei care trebuie să aibă şansa reintegrării sociale după naştere şi veţi vedea că varianta dinamică va fi mult mai căutată de femei decât cea stati­că”, a mai spus preşedintele.

  Declaraţia făcută de Traian Băsescu în privinţa reîntoarcerii soţiei sale în câmpul muncii la trei luni după naştere vine însă în totală contradicţie cu ceea ce afirma chiar Maria Băsescu, într-un interviu acordat în 1995 ziaristei Irina Corduneanu pentru revista „Ochiul soacrei”, interviu care a fost preluat acum câţiva ani în Libertatea. Vorbind despre familia sa, Maria Băsescu spunea că este casnică de 15 ani şi că, după naşterea fiicei sale, a ales să stea acasă căci copilul era mereu bolnav şi nu a putut să-l dea la creşă. „De 15 ani sunt casnică. Nu am fost aşa dintotdeauna.

  Când m-a cunoscut soţul meu lucram în tu­rism, pe Litoral. Şi îmi plăcea foarte mult, pentru că totdeauna mi-a plăcut societatea, oamenii. Să fie mulţi oameni în jurul meu. Mai târziu am ajuns închisă între patru pereţi. Am stat foarte mult singură. E adevărat, la început am încercat să dau fetiţa la creşă, dar nu se adapta. Era mereu bolnavă şi nu mânca. Aşa că am rămas acasă. Singură”, povestea Maria Băsescu în interviul respectiv. Soţia preşedintelui mai vorbeşte şi despre „mentalitatea” care există în familia sa, potrivit căreia „femeia trebuie să stea la bucătărie”. Cum interviul a fost în 1995, în toamnă, rezultă că fiica la care se re­f­e­­rea Maria Băsescu era Elena Bă­ses­cu, care s-a născut pe data de 4 aprilie 1980. Soţia preşedintelui con­tra­zice astfel afirmaţiile făcute miercu­ri seara de preşedinte la televiziunea publică.

  Informaţia privind reîntoarcerea soţiei sale la serviciu după 3 luni de la naşterea copilului nu este însă sin­gu­ra afirmaţie a preşedintelui pe care soţia sa, Maria Băsescu, o contrazi­ce. Într-un alt interviu, acordat de data aceasta în anul 2004 revistei „To­nica”, Maria Băsescu spune că, în perioada în care s-au născut fiicele sale, perioada de concediu maternal (pos­tnatal) era de doar două luni. Prin urmare, Maria Băsescu nu ar fi avut cum să se întoarcă la muncă după 3 luni, aşa cum a susţinut pre­şe­dintele, din moment ce legea îi per­mi­tea să stea cu copilul acasă doar două luni. „După ce am născut am de­cis să mă dedic fetelor. Pe vremea aceea era destul de greu, postnatalul în­semna doar două luni şi nu am avut ini­ma să le trimit de la doar câteva lu­ni la creşă. Am renunţat la serviciu şi de atunci m-am dedicat întru-to­tul familiei”, mărturiseşte Maria Bă­sescu. „Nu am motive să am multe re­grete în viaţă. Poate acum când sunt mai mult singură mi-ar fi prins bine o carieră profesională”, mai spu­nea în anul 2004 soţia lui Traian Băsescu.

  articolul l-am luat din jurnalul national.

 4. @ Ayandari..subscriu totalmente. Si sincer cred ca nu mai are rost sa ne “batem” capul cu nevasta de cosmar.:) Cand va avea copii va fi “mama de cosmar”.Pacat, pacat, pacat…

 5. Cuib de viespi in toata puterea cuvantului. Nu inteleg de ce va legati de Denisa ca nu are copii. Ati citit si parerile cuia care are copii si are aceeasi opinie ca Denisa. Lor ce le mai spuneti?

 6. @laurentiucat acei bani pe care mi i-a dat statul i- am folosit in interesul copilului meu
  intai cauta pe internet despre hipospadias, calculeaza cat costa cele 3 operatii necesare. dupa aceea calculeaza cat mi-a dat mie statul, primind 800 ron/ luna .
  chiar crezi ca am acceptat sa stau 2 ani acasa si apoi sa renunt momentan la munca dintr-un moft?
  pentru cea care mi- a zis de pensionara/vecina : daca stai in Titan sau Berceni iti fac cunostinta ce cel putin 10 batranele dispuse sa aiba grija de un copil pentru cateva ore pe sume modice.

 7. Idee e cam asta: multe mame educate – deci cu ceva facultati nu fac copii (decat dupa 35 de ani) de teama ca n-au cu ce-l creste. Scuze, dar cu o alocatie de la stat, oricat ar fi ea, nu prea poti sa-i oferi totul. Deci nu le ramane decat sa puna deoparte in speranta viitorului mai roz. Nasol e ca de cand cu criza asta nu prea mai au ce sa puna… :(

 8. Wow ! Asta da subiect ! Dar ce-i asa de complicat ?
  Avem un principiu enuntat de catre Denisuca si de inca cateva distinse doamne: daca nu-ti permiti sa-i faci si sa-ti cresti copiii, pai nu-i mai face.
  Da, la prima vedere, este de bun simt, insa problema este pusa gresit. De ce in epoca noastra, in tara noastra, se poate pune aceasta problema ? Nu vi se pare normal ca orcine sa aiba posibilitatea sa nasca si sa-si creasca copiii ? Normalitate, intr-o lume “normala”, este ca toate femeile sa-si permita sa-si creasca copiii, evident, fara a face din asta o afacere. A cui o fi problema de a descoperi pe cei/cele care fac din asta o afacere ? Evident, nu a mea sau a noastra. Pai este problema statului, cu “organele abilitate” (ce-mi place expresia asta). Sa-ti permiti sa-ti cresti copiii, dupa parerea mea, este un lucru mai mult decat noramal. Nu credeti ? Nu trebuie sa confundam lucrurile. Nu sunt de acord cu tigancile cu zeci de plozi, care traiesc din ajutorul de la stat. Nu stiu cat de bine traiesc din acest ajutor, dar ma gandesc ca le doare-n pasarica de proprii plozi, asa ca poate ele traiesc bine, mamele magraoance.
  Oricum, mergand pe logica Denisucai si a statului nostru, trebuie sa restrangem niste facilitati normale, pentru oameni onesti, din cauza unei minoritati profitoare. Nu, nu trebuie sa ne facem datoria si sa-i desoperim pe profitori, pentru ca este greu si noua ne este lene. Mai bine-i pedepsim pe toti. Pe aceeasi logica, as propune sa desfiintam blogurile, ba chiar internetul, in totatlitate. Ba chiar si presa, de ce nu ? De ce ? Pentru ca multi scriu tampenii. Ma doare-n fundulet de ce scriu ceilalti, dar daca sunt si unii care scriu ce nu-mi convine, pai sa-i desfiintam pe toti, ca sa scapam de probleme.

 9. @Andreea

  E putin mai complicat, pentru ca cei care nu au o slujba pe terment lung vor fi loviti si de alte chestii- scaderea JSA dupa un an de somaj, propusa obligativitate a muncii voluntare etc. Scopul este foarte evident- guvernul Cameron ca si multe altele incearca sa reduca natalitatea- ceea ce nu e o idee proasta din motivele aratate mai sus. Alte masuri luate se refera la reducerea celor care primesc incapacity benefit, de care chiar se abuzeaza. Sunt oameni care primesc incapacity benefit ani de zile pentru ca sunt prea grasi… lol chestii de soiul asta. Si cand zic prea grasi nu zic 200 de kile. Era in Metro cazul uneil familii ai carei toti cinci membri aveau 17-18 stone- 118 -114 kg, si toti erau pe incapacity.

  Eu n-am nici o problema cu familiile middle class care-si pierd tax crediturile. Inclusiv in Londra, 40k gbp pe an e un venit comfortabil. In afara Londrei, e o avere.

  Cat sunt eu de suarec comunist, am o problema cu a da beneficii de la stat celor care au deja suficient.

  Un alt aspect de care nu se agata nimeni este ca un concediu de maternitate lung- ca sa revenim la Romania ( incidental, de cand le zice la rromi romany, pe mine ma cam apuca sfiala , si in loc sa folosesc termenul Romania, zic ” unde se balega/paste Miorita”. Sintagma se adapteaza si la alte locuri: eu de exemplu locuiesc la coada calului lui Simon de Montfort( si incerc sa-mi dau seama care dintre ei, ca astia din neamu’ lu’ Munte Tare aveau obiceiul prost sa-i boteze pe alde fi-su numai Simon vreme de neste sute de ani, ceea ce duce la niste incurcaturi amuzante cand incerci sa-ti dai seama daca e vorba de Simon de Montfort care l-a tapuit pe John Lackland cu Magna Carta sau de ala implicat in conflictele dintre regina Izabela si barba’su), un concediu de maternitate prea lung dauneaza carierei.

 10. Eu zic ca totul se rezuma astfel: cotizezi atatia ani la stat pentru servicii pentru care nu nu beneficiezi nimic (nu comparam cu alte state din europa, ca nu e cazul). Din banii MEI, munciti de mine, unui nenorocit care violeaza, sau omoara i se asigura un trai bun, la caldurica. Si copilului meu, nevinovat, i se taie ajutorul primit 2 ani!!! Un puscarias poate sta in inchisoare 20 de ani! Vi se pare corect?!
  Toti cei care habar n-aveti si va place sa dati cu impresii (ne)interesante aici, de ce dati in mamele care muncesc cinstit, care cotizeaza mii de lei lunar la stat, pentru ca au DREPTUL sa beneficieze de 2 amarati ani de concediu? Da, am dreptul! De cand m-am angajat, nu am beneficiat de 1 leu de la stat, in nici o situatie. Si nici nu voi mai beneficia vreodata, pana la pensie ne putem trezi ca nici n-o mai primim. Asa ca nu puneti in aceeasi oala tigancile pline de puradei cu mamele care muncesc luna de luna, si tot ele platesc aceasti bani.

 11. Eh, ca nu repet ce au zis tooti ceilalti, sau ma rog majoritatea, sunt impotriva a ceea ce ai scris! Eu nu ti urmaresc blogul, dar trebuie sa sustin mamele (din categoria carora fac parte) si iti transmit ca nu ar trebui sa comentezi o situatie prin care nu ai trecut! Nu ai cum sa intelegi aceste lucruri! Eu iti propun, daca tot faci referire la cum ai crescut tu sa folosesti scutece din bumbac asa cum aveam noi si sa iti cresti copilul ca in acele vremuri si pe urma cred ca nu vei mai avea nimic de comentat!

 12. Sunt mama, am doi copii si il astept pe al treilea. O sa zici ce alienata, ce handicapata. A turnat doi copii unul dupa altul ca idioata crezand ca maternitatea e un lucru inaltator. Da, draga mea (desi in loc de draga mea as scrie altceva) chiar e inaltator. Lucru pe care sper sa il simti si tu candva si atunci sa iti musti limba si sa iti dai pumni in cap la amintirea aberatiilor pe care le-ai scris.

  Si draga mea, imi pare rau ca trebuie sa iti demontez ideile preconcepute, dar nu m-am alienat deloc. Am facut un executive MBA, cel mai bun din tara asta. asta in timp ce eram insarcinata. si l-am terminat anul asta. Si iti doresc sa ajungi sa faci si tu. asa, ca sa te mai destepti si sa iti dai seama ca lucrurile pe care le scrii chiar raman scrise. si ca un copil nu te tampeste. nici doi, nici trei.

  schimbatul scutecelor nu este aspiratia suprema a nimanui. e nevoia fiziologica normala a unui copil. la fel cum tu te stergi la fund in fiecare zi. si daca mintea ta reduce esenta unui copil la atata, nu pot decat sa spun ca imi este mila de tine. dar nu-i asa te doare undeva de mila mea. ca oricum te doare undeva de tot si de toate. ca altfel nu ti-ai permite sa improsti in halul asta cu noroi.

  cu postul asta ai dovedit ca nu esti doar ignoranta ci complet lipsita de orice rest de bun simt. si de respect. mie mi-ar crapa obrazul de rusine in fata omului de langa mine daca as spune: “Vreti sa faceti copii? Si eu vreau, dar nu ma astept sa primesc pentru asta un salariu lunar. De-aia m-am maritat, ca sa nu astept mila nimanui – cand o sa vina copilul, are cine sa ne intretina.”

  Ah, dar am uitat, eu nu sunt tu si ma bucur.

 13. Superpermouse, in privinta familiilor cu venituri mici, noi vorbeam strict despre ajutoarele primite de mame pentru copii. Ceea ce spui tu, este real, insa e vorba de cu totul altfel de ajutoare sociale. Sunt constienta de tot ceea ce ai mentionat, lucrand in domeniul ajutoarelor sociale. Poate ca ma leg eu prea mult de detalii – deformare profesionala, zic eu.

 14. @laurentiucat:
  si de undestii tu daca m-au ajutat parintii sau mi-au luat casa si masina ?
  Tatal meu a abandonat-o pe mama cand eu aveam doar 2 ani, timp de 23 de ani nu l-a interesat ce si cum
  Deci gresesti cand spui ca parintii mi-au luat casa si masina
  NU !
  Mi-am luat casa din banii stransi din salariu ( ce ramanea dupa plata chiriei pe jumatate ) , mi-am platit avansul pentru apartament si acum mai am inca 8 ani in care voi plati pentru casa.
  Mama nu m-a putut ajuta fiindca ea inca locuieste cu chirie.
  Deci nu mai spune lucruri pe care nu ai de unde sa le cunosti !!!

 15. @anatati: mi se rupe fix …baschetii, de ceea ce are de comentat una ca tine despre valorile mele morale.Atata vreme cat aprobi pe blogul asta o idiotenie de postare ca cea pe seama careia comentam revoltate o sumedenie de mame, in timp ce pe blogu-ti pertsonal scrii ” Nu ştiu, oare am avut vreodată idioţi mai mari la cârma ţării? Nu, serios acuma …. am avut?” , ce-as putea sa cred?Ca labilitatea unei soacre mari e la fel de mare ca si ea , in consecinta o mama care sta de 2 ani acasa “miloaga pe banii statului” si a uitat tot ce-a invatat inainte de perioada asta, nu are altceva mai bun sa-ti transmita decat faptul ca ar trebui sa te hotarasti de partea cui esti desi culoarea blogului ne-o arata clar si raspicat!
  cat espre faptul ca esti mama…muma padurii poate, ca altfel de mama, probabil viitoare bunica padurii, nu poate gandi in felul asta.
  Esti jenanta mamaie si mai si comentezi!

 16. Oh, Doamne Dumnezeule!!!!!
  Dezamăgitor câte reacţii la limita bunului-simţ (da, ayandari, mă refer la tine). Mă gândesc cu groază la educaţia dată copiilor de către aceste mame. Pentru că dacă te exprimi aşa pe un blog public nu vreau să ştiu care sunt valorile pe care i le imprimi copilului tău.
  Tot ce trebuie, doamnelor, este să recunoaşteţi că toate motivele invocate (educaţie, socializare, nevoia de mamă a copilului) sunt de fapt măştile pe care le folosiţi pentru a justifica decizia de a benefica de indemnizaţie. Altfel, nu prea pot pricepe de ce contracaraţi argumentele când vine vorba de sistemele din celelalte ţări cu afirmaţii de genul “acolo salariile sunt aşa şi pe dincolo, aici te costă nu ştiu cât scutecele, creşa la privat etc” (adică da, tot la bani se rezumă totul; se vede treaba că copiii celorlalte ţări nu au atâta nevoie de mame cât au copiii români).
  Mai spuneţi că “aţi cotizat la stat” etc. Vreau să-mi spuneţi cum se numeşte fondul la care-aţi cotizat pentru indemnizaţia de creştere a copilului (că eu una ştiu că n-am cotizat la niciun fond). Că sigur nu e cel de asigurări sociale, sănătate, pensii sau şomaj. Alea-s pentru altceva. Deci nu, n-aţi cotizat.
  Şi, în final, copiii generaţiilor născute PÂNĂ în 85-87 încă mai sunt ok. Încă te mai poţi baza pe educaţia primită de acei copii (da, copii crescuţi de creşe şi bunici pentru că Ceauşescu a trimis mamele la muncă). Copiii ăia, culmea, n-au nici probleme de socializare ca cei de-acuma. Încă te mai poţi baza pe cunoştinţele acumulate pe ei prin şcolile pe care le-au făcut. Voi aţi mai fost aşa prin şcoli în ultima vreme să vedeţi ce se-ntâmplă? Că sunt pline liceele şi şcolile generale de copii “binecrescuţi”, comunicativi. Mai mare dragul să-i priveşti. O “faună” realmente plăcută. Voi v-aţi gândit vreodată de ce există atâţia absolvenţi de facultate care lucrează ca şoferi, vânzătoare etc? Că, deşi sunt meserii absolut onorabile, nu e nevoie taman de studii superioare şi master pentru ele.
  Revenind la comparaţiile cu statele dezvoltate: păi tocmai de aia sunt dezvoltate, pentru că nu au acordat ajutoare sociale la nivelul ăsta. Ca să te dezvolţi ai nevoie de sacrificii enorme şi de multă, foarte multă muncă. Este că toate-aţi votat cu iliescu şi cu psd? Şi aţi prefera oricând un stat social la schimb? Că fie el cât de mic, tot e mai călduţ şi mai sigur un ajutor social (sub orice formă ar fi el)…
  Ete, de aia tragem acuma cu toţii: ca să plătim 20 de ani de votanţi imbecili şi guvernări cretine.
  (Ca să nu vă obosiţi: da, sunt mamă şi vorbesc în cunoştinţă de cauză.)

  1. Pentru ca, nu-i asa, tot ce stie un om la maturitate, tot bunul lui simt si tot ce il fac OM responsabil este batut in cuie in aia 2 ani in care sta cu mama acasa.

   Eu zic sa iti arunci un pic ochii la sistemul scolar, in ce hal a ajuns. La faptul ca mama si tata vin acasa la 9 seara, nu la 4 sau, si mai “bine” sunt plecati la munca deci nimeni nu are control asupra copiilor.

   Dar asta e deja alt subiect

 17. @cati:
  Sa stii ca scutecele de bumbac sunt muuult mai sanatoase decat pampers ( poti sa studiezi pe eticheta ce scrie si ai sa te convingi ca din comoditate, ii faci mai rau copilului). Dar ai dreptate…poate ca nu ar ramane timp pentru telenovele sau solitare daca alegi sa iti cresti copilul sanatos si fara sa-l expui “beneficiilor” zilelor noastre.

 18. esti prietena cu doamna Udrea?Are perfecta dreptate ANATATi.E strigator la cer cum poti debita asemenea prostii.se vede ca nu ai copii,iar daca i-ai avea probabil nu ai mai gandi la fel.Citeste ce a scris Bogdana si mediteaza mai mult.

 19. @anatati: am sa ti-l trimit tie pachet la Timisoara dna. prefesoara sa-l inveti, asa cum iti educi tu copilul ” ca e cel mai ” miez dintre toti,Mai inainte insa vreau sa-l invat ce inseamna simtul umorului , expresii folosite in argo,etc.Eu nu am capsor, capsor are fi-miu, de care tot esti tu preocupata puternic ce valori morale va avea, iar ala mai chel dintre capsoare ti-l daruim cu mult drag!
  Tu esti din randul duduilor care emit judecati de valoare si detin mereu adevarul absolut.Obosito, suntem satui de invatate ca si tine.Bucura tu statul roman daruindu-i o progenitura crescuta la pansion de una bucata mamica ce intreaba stupid :”unde am contribuit?”.In Albania si vrem indemnizatie de crestere a copilului din Romania, vrem sa traim 2,4 ,6 ani ( depinde de caz) pe spinarea si pe munca ta de traducatoare.Probleme?Vezi daca te-ai facut profa si traducatoare…mai bine te faceai doar mama.
  Cat despre putut…la tine-i problema de lipsa de…( te las pe tine sa faci rima, ca esti profesoara de limbi )

 20. @anatati: nu mai poti sa-mi dai nicio replica , te-ai intristat ca a fost totul virtual doar.Deja nu mai esti amuzanta ca ai bagat tristeti.dar oricum m-ai binedispus soacro si pentru asta meriti un zamicios d-asta :-).Mi-a parut bine!

 21. @anatati: crezi ca ai putea sa iei niste lectii de umor?Deja devii violenta, naspa!Pai ce valori morale ii dai lu’ fi-tu daca scrii ca mi-ai fi tras 2?Banuiesc ca 2 limbi ( ca la alea te pricepi cel mai bine, asa-i?)si atunci chiar ca nu ma mai trezeam ever la realitatea asta cruda.Eu sunt viitorul tarii? hahahhaha Pai eu sunt batrana fatuco, viitorul sunt astea asa ca tine: necolorate si oranjate.
  Hai ca incepe telenovela mea preferata , pe care o vad pe banii tai si ma cheama canapeaua.
  Sa nu ma uiti cu alea 2, chiar si virtuale sunt dementiale!

 22. @ayandari: atâta poţi, ştiu :) nici nu mă supăr.
  Dar, atenţie mare, când vine vorba de educaţie, mai bine laşi copilul cu o bonă sau la o creşă, să-l înveţe că subiectul se acordă cu predicatul în gen, număr şi caz.

  PS: aia cu idioţii de la cârma ţării e evident mult prea complexă pentru căpşorul tău :)

 23. in afara unui umor foarte bun, ayandari te-a facut sa spui ceea ce trebuia precizat de la inceput.”si da, sunt dictatoare”
  Denisuca, pentru trafic, oare cati cacati de la oameni poti accepta?
  Despre ceea ce ai scris…si tu si cititoarele tale fidele sunteti jalnice.Si v-au spus-o toti cei care au comentat mai sus intr-o forma mai mult sau mai putin diplomata.
  Cea care v-a zis-o pe sleau a fost blocata ca fiind “troll”.In Romania, toti cei care-s mai misto sunt blocati de sistem si acolitii lui.Pacat ca o fata tanara, ca si tine, gandeste atat de mucegait!

 24. de fapt m-am întristat şi mai tare, da’ n-ai cum să pricepi. ţi-aş da replică, dar mai bine te las cu preocupările tale.

 25. băi, fii bucuroasă că a fost virtual dacă erai în faţa mea îţi lipeam 2 să te trezeşti la realitate. mie nu mi-a părut bine să ştiu că există persoane ca tine şi care reprezintă “viitorul ţării”. mă dezamăgeşte şi mai tare.

 26. @ayandari: your trolling ends here.

  Te-am lăsat în pace, dar destul cu jignirile. Anatati este o vizitatoare fidelă pe blogul ăsta, tu ţi-ai pierdut acest drept. Cel puţin, de comentat nu mai ai ce comenta. Jignirile nu sunt tolerate. Şi da, sunt dictatoare pe blogul meu. Go troll somewhere else.

 27. @ Silvia Nicoleta -imi cer scuze cele afirmate.
  dupa cele spuse de tine,nu pricep de unde ai convingerile astea..ptr o persoana care a dus-o greu, manifesti o intransigenta gresita.as fi apreciat compasiune si intelegere.
  de ce nu manifesti spirit civic in a cere socoteala guvernului si presedintelui, care practic te fura si te mint in mod sustinut.
  nu pricep, de ce nu iei aceeasi atitudine in privinta modului cum a fost luata masura.adica fara nicio pregatire si fara un calcul efectiv ..?
  fara solidaritate sociala,fara legi si fara respectarea lor..ne putem intoarce in comuna primitiva si acolo care are bata mai lunga si mai tare, e jupan.
  adica te ia pe tine cu japca,dupa care te arunca intr-un colt de pestera si daca traiesti ,bine.daca nu, ia pe alta..

 28. @andreea
  toate chestiile astea se aduna si familiile care au facut copii pentru a-si micsora veniturile o sa sufere cel mai mult. Masura aia cu rotatia celor din council housing tot pe ei ii va afecta.

  Nu cred ca e cineva in Marea Britanie care sa creada ca guvernul Cameron vrea sa ajute pe altcineva decat pe cei foarte bogati. Ei taie in carne vie din tot ce se paote ca sa evite sa se mareasca taxele.

 29. Nu pot sa spun decat: RUSINE! Sa iti fie rusine pentru ca gandesti asa. Faptul ca nici nu ti-ai sters casul de la gura si habar nu ai despre ce vorbesti de fapt nu este o scuza. Sunt mama si tot ceea ce spui acolo sunt fix aberatiile unei “generatii” de femei care-si iau barbat ca sa aiba cine sa le intretina si care fac, la un moment dat, copii pentru ca TREBUIE. Sunt mama si am stat cu fata mea doi ani acasa, pe 8 milioane, desi aveam un salariu imens si un post de conducere. Am stat acasa ca sa-i vad zambetul, ca sa o vad cum invata sa mearga, cum creste, cum vorbeste, ca sa ma bucur de fiecare clipa cu ea. Acum, copilul meu are 3 ani si jumatate si m-am mutat la Bruxelles. O duc “extrem de rau”, sunt plafonata, sunt vai de mama mea si nu vad in fata ochilor decat scutece si rahat de copil.Si mai vad ceva, zambetul unui copil fericit ca a crescut cu o mama, nu intr-o cresa mizera din Romania de unde sa vina numai bolnav si cu capul spart. Sa-ti fie rusine…esti atat de frustrata incat o emani prin toti porii.

 30. Cata isterie frate… ce spume la gura fac dansele cand aud de responsabilitate personala … ca doar li se contesta dreptul de a se fute si pui pe banii altora.
  Nici una nu se gandeste din ce vor trai copiii aia. Nu le pasa de viitorul lor. Nu le pasa decat de ce cred ca e dreptul lor, acum. Si creaturile astea fac copii…

 31. Esti o persoana de cea mai joasa speta,care cred ca n-o primit destula atente si afectiune de la parinti(mama) si acum arunci cu noroi( in necunostiinta de cauza).
  Sper sa nu ajungi sa fii mama,pentru ca nu esti in stare sa cresti un copil si sa ai o cariera ! Habar n-ai ce inseamna sa cresti si sa educi un copil,dar te-ai apucat sa tii predici pe tema asta….RU-SI-NE!

 32. am observat razboiul lumilor p-aci..ptr chestii de “ba p’a ma-tii”.
  acum un an si o luna ma contram cu portocaliii pe acest blog si promovam seriozitatea si rigoarea germana in schimbul “impresiilor artistice” de tip dambovitean.
  anul asta a aratat cu prisosinta ca dambovita curge prin brasov, cluj,deva si alte sate si orase orange la par.
  am impresia de deja vu,citesc si ma minunez cata necunoastere si cata dorinta de a-si spune parerea de dragul de a te auzi(vedea) ca poti scrie si ca te citeste cineva.
  daca dupa un an de minciuni,hotii,prostie crasa si incompetenta flagranta,mai aveti macar doi neuroni cenusii pintre toti aia portocalii si nu puneti botu la idiotenii venite de la cotroceni sau palatul victoria,ar trebui sa luati atitudine si sa iesiti in strada.
  acu cateva luni bune comentam la articolele de pe hotnews si eram uneori singurul nepupator de basesti si boci de pe acolo.eram injurat,de multe ori nu-mi apareau postarile,aveam zeci de minusuri,pana intr-o zi cand m-am trezit ca apar si altii care comentau avand aceleasi principii si idei ca si mine.atunci m-am gandit prima data dupa decembrie 2009, ca lumea incepe sa se trezeasca,sa-si ceara drepturile si poate avem o sansa sa se schimbe ceva in tara asta pe baze noi,morale,sociale si cu speranta in viitor.

 33. @ayandari: esti f tare. amuzanta, cinica si acida. bravo tie. Cat despre voi , restu, imi vine sa rad cu lacrimi cand vad ce aberatii consumati pe aici : puiati copii pe banii statului si nu va ganditi la viitorul lor. HAHAHAHAHA!!!! Se imbogatesc mamele pe 600 de lei. Inconstientilor ca sa cresti un copil decent iti trebuie cel putin de 3 ori pe atata asa ca orice mama se gandeste de 100 de ori inainte sa faca unul. Sunteti penibili. Si apropo, nu sunt mama.

 34. Ha, ha, ha, ce am mai ras! Draguto, inainte de a face un copil, mi-ar placea sa te gandesti la urmatoarele:

  1. daca nu cumva acreala asta vine din faptul ca mama s-a intors rapid la munca dupa nasterea ta pentru ca a. nu-si dorea (si nici nu primea) “mocangeala” de la stat si b. nu facuse din maritis un contract de sponsorizare, asa cum se pare ca ai facut tu.

  2. daca esti cu burta la gura sau tocmai ai livrat cadoul si partenerul contractul de sponsorizare da faliment? Sau mai rau, da de alta doamna? Sau si mai rau, da coltul? Ce (te) faci? La “mocangeala” cui mai esti?

 35. Denisa, afirmatia asta m-a dezamagit pe mine: “Si sa nu-mi spuneti ca ati turnat doi copii, unul dupa celalalt, pentru ca maternitatea e un lucru sublim si inaltator. Refuz sa cred ca exista femei a caror aspiratie suprema este schimbatul scutecelor.” Eu am stat fara plata trei ani acasa pentru privilegiul asta, pana mi-a mers micuta la gradinita. Acum ca m-am dcumentat din artcolul lui Sebi la ce se refera articolul tau, iti inteleg enervarea. Am vrut sa imi ingrijesc si ajut eu copilasul la acea varsta. Trecusem prin doua pierderi de sarcina si sincer nu speram sa pot duce o sarcina la termen si ma atasesem enorm de fetita. Mi-era friica de asemenea sa o las in grija unor persoane necunoscute. Si ne-am permis. Nu ne dadeau banii afara din casa, dar pentru mine familia e mai importanta decat un concediu peste hotare. Fiecare cu prioritatile lui. Acum, la al doilea copil, am norocul sa ma pot intoarce la un job part-time dupa terminarea concediului de maternitate, la 9 luni. Ma voi intoarce de fapt la 3 luni, voluntar, fiindca situatia este dificila peste tot si tin la slujba mea. Nu m-as intoarce cu timp full-time decat daca ar fi neaparata nevoie. Planuiesc sa lucrez-full-time peste 4 ani, cand va merge al doilea si ultimul meu copil la scoala full-time. Ma uit la diverse posibilitati, prin care sa am cat mai mult timp cu fetele. Cu primul copil, nu am primit nimic, fiindca nu cotizasem inca suficient la bugetul asigurarilor sociale, ceea ce mi se pare firesc. Acum, primesc pentru 9 luni. Dupa experienta cu primul copil, consider ca este “fair”. Ai nevoie de aceasta perioada pentru a te re-pune pe picioare dupa sarcina si nastere, si a-ti ajuta bebelul sa se dezvolte suficient incat sa se obisnuiasca cu o alta persoana care sa il ingrijeasca.Dupa asta, nu m-as astepta la ajutor financiar din partea statului. In acelasi timp, inteleg disperarea mamelor care nu gasesc crese adecvate etc. Am fost si eu ingrijita de o tanti, ca si copil, care ne-a pus calmante in bautura s.a.m.d..Insa, la urma urmei, e datoria ta sa te uiti la conjunctura economica in care te afli si sa determini daca iti permiti sa faci si cresti un copil.

 36. Eu nu inteleg de ce va bateti capul cu facut copii, voi nu vedeti ca lucrurile stau tot mai rau, si indieni sunt tot mai multi. Daca te bazezi pe banii aia de la stat, vai de viitorul copilului tau. Dupa aia 2 ani ce faci il vinzi? Ca o sa trebuiasca sa-i dai mai departe de mancare, de imbracat si asa mai departe.

 37. Denisa, sunt intru totul de acord cu tine.
  Sunt pentru existenta concediului de maternitate, de maxim 5 luni, pentru ca cinci luni sunt necesare ca sa te refaci din punct de vedere fizic, sa alaptezi si intarci copilul etc.
  Nu sunt pentru niciun fel de forma de concediu de crestere a copilului cu durata de 2 ani, nici macar in forma ‘concediu fara plata’.
  Dupa cum spui si tu, atunci cand faci un copil iti faci in prealabil niste calcule. Vezi ca nu poti face copil, din punct de vedere financiar, desi te consideri excelent in domeniul tau si sub-evaluat din punct de vedere al salariului? Nicio problema, iti cauti un job mai bine platit. Castigi prost? Invata in continuare, dezvolta-te, pana cand vei castiga mai bine. Salariile sunt si de 200-300 de euro, dar sunt si de 1500-2000 de euro si mai mult. Din acestea din urma iti poti permite si bone super-responsabile, care nu drogheaza si maltrateaza copiii, si gradinite particulare, si educatie impecabila a copilului.
  Imi amintesc de mama. O vedeam seara, doua ore maxim, inainte de ora de culcare. In aceste doua ore, trei zile din cinci avea dosare in brate si doua zile din cinci pe mine. Ghici ce? Am fost muuuult mai fericita, mai mandra de ea, mai motivata in viata de fiecare data cand am vazut-o ca era promovata, de fiecare data cand am inteles, desi nu mi-a spus-o niciodata, ca acele trei seri din cinci muncite sunt si pentru mine, pentru a-mi putea cumpara culegeri, pentru a-mi plati meditator sa invat inca o limba straina pe care nu o faceam la scoala, pentru a ma intretine in facultate, pentru a ma ajuta sa imi gasesc un drum.
  Stiu ca era fericita muncind, la fel de fericita cum era crescandu-ma pe mine pentru ca pentru ea munca nu era “pentru ca trebuia” ci “pentru ca voia”. Stiu ca avand acest comportament m-a motivat sa imi doresc si eu sa reusesc, sa ma bucur ca “fac ce vreau”, ca “am banii mei”, ca am cel putin acelasi succes pe care il are barbatul familiei si, mai mult ca nu am nevoie de acesta. Si el e langa minte tot “pentru ca vreau”, nu “pentru ca trebuie”.
  De la ea stiu ca ‘esecul’ de a nu fi acolo cand am spus primele cuvinte sau cand am avut prima serbare a fost compensat de bucuria ei atunci cand am intrat la o facultate, cand am castigat o bursa, cand am gasit un job bine platit, la care sunt buna si care imi place.
  Cu alte cuvinte, cred ca ceea ce iti doresti pentru tine, mama de copil, este ceea ce e foarte posibil ca fiica sau fiul tau sa isi doreasca pentru ea/el. Daca pentru tine iti doresti sa te implinesti profesional, sa ai bani, sa te educi continuu, copilul tau va vedea aceste lucruri ca pe comportamentul normal.
  Daca pentru tine iti doresti sa iei bani de la stat ca stergi cacuta de la fundul copilului, e foarte posibil sa isi doreasca si fata ta acelasi lucru. Asta vrei pentru ea?

 38. Am spus urmatoarele la altcineva pe blog, in alt context, dar se potriveste si aci: Eu zic sa ne taiem beregata de pe acu`. Ce sa ne mai chinuim.
  Puteai sa zici mai scurt, Denisa, puteai sa spui asa: Nu meritati bah nimic, sclavilor. Auzi la ei/ele ce pretentii au: vor copii.Chiar si un stat corect, legi corecte si echitabile, infrastuctura, economie, legi sociale in schimbul “contributiilor la stat”.Unde va treziti? Trebuie doar sa dati, atat. De primit, primiti mue, asta daca e statul in toane bune. Daca e in toane rele, stati capra, ca oricum va place. //Suarec, cred ca asta ai vrut si tu sa spui de fapt, nu?
  PS. Multumesc pt acest articol, nu eram sigur pana nu am citit aici. In nici un caz nu o sa am un copil. Nu vreau sa creasca intr-o lume in care exista oameni cu asemenea gandire.

 39. Pe vremea mămicii tale nu erau CONTRIBUŢIILE de astăzi. Vezi tu, subvenţia de la stat e dreptul tău ca mamă.
  Dacă ai fi fost curioasă, te-ai fi interesat cât de mult contează primii 2 ani de viaţă a unui copil şi de ce trebuie să fie mama aproape. No offence, dar de aici trag concluzia că ori tu, ori Sebi, dar cel mai probabil tu, eşti sterilă.

 40. Foarte de actualitate subiectul si foarte bine spus Denisa, chiar daca este mai dur comentat poate aud MACAR unele din doamnele “tutele” care fac copii doar de dragul de a face sa stea acasa cu vecinele de palier la taclale sau sa vada ce a mai facut Jose Armando cu Sarmana Maria.Eu locuiesc in Uk si am muncit pana la 8 luni si jumatate fiind insarcinata.Nu am primit decat 2 luni salariu integral si dupa aia frate ti-l cresti ca doar nu o sa iau eu in carca copilul pe care tu l-ai vrut si pe care nu te-a obligat nimeni sa il faci desi aici societatea este foarte protectoare cu memele si copii au limite foarte bine stabilite.Desi mi-a fost greu m-am intors la munca dupa 3 luni pentru ca am vazut ca sotul meu nu se descurca sa ne intretina singur asa cum eram obisnuiti si am avut ajutor de la mama 2 luni apoi am platit 1000 de lire sterline cresa copilului fara sa ne ajute nimeni.Aici daca lipsesti de la munca mai mult de 3 luni deja te trimit la training inapoi pentru ca ei considera ca ai pierdut contactul cu realitatea jobului…3 luni nu 2 ani. Eu zic asa inainte sa faci copi scoate capul pe geam sa vezi realitatea ce te inconjoara, fa o lista de preturi de prin magazine cam cat costa toate cele necesare ( nu lux) pentru un copil si verifica bugetul pentru ca e usor sa faci copii mai greu este sa ii cresti si sa ii educi.A si pt idioatele care vor sa nasca prematur sa mai ia niste bani ar trebui sa va uitati pe net ce se intampla in decursul vietii cu un copil care se naste inainte de termen POATE ASA VA MAI DESTEPTATI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.