Marketing fail

O firmă mare, cu mulți angajați, îi informează pe aceștia că pot beneficia de un control oftalmologic gratuit, în ziua Z, între orele H și Hpteșpe. Pe baza unor programări, angajații se prezintă la cabinetul improvizat din sediul firmei la care lucrează și un optician [nu un medic oftalmolog] îi pune, pe rând, la aparatul care măsoară dioptriile.

Pe masa din mijlocul încăperii sunt întinse aproximativ 150-200 de rame de ochelari, unele mai ieftine, altele mai scumpe. Cele mai ieftine costă în jur de 60-85 de lei, iar cele mai scumpe [Escada, Police etc] ajung și la 1.300 de lei. În cabinetul improvizat, opticianul – o tânără de cel mult 30 de ani – îi consultă, pe rând, pe cei veniți să-și controleze gratis vederea. După ce li se comunică dioptriile, hârtiuțele tipărite de aparat sunt așezate una peste alta, într-o grămăjoară deja destul de mare. Angajații firmei care au venit să-și controleze vederea nu le primesc decât în cazul în care vor să-și cumpere ochelari de la firma care i-a consultat.

Și aici vine partea amuzantă: majoritatea angajaților sunt oameni simpli, cu venituri modeste. Mi se pare ridicol să te prezinți în fața lor cu rame scumpe de ochelari, unele cu prețuri care le depășesc venitul lunar. Cei interesați de ochelari primeau următoarea veste bună: contra sumei de 200 de lei, pot deveni abonați ai firmei pentru o perioadă de doi ani, urmând să cumpere lentilele la prețuri mult reduse [în speță, 80 de lei pentru două lentile anti-reflex, față de peste 300 de lei, cât costă în mod obișnuit], iar ramele, aproape la jumătate din prețul „de raft”.

Un astfel de abonament îi este util unei persoane care își schimbă ochelarii în fiecare sezon, în funcție de ceea ce dictează trenurile.

Toamna asta se poartă violet [iarăși?!]? Atunci ia să-mi schimb eu ramele verzi de astă-vară cu unele violet, iar în loc de 1.300 de lei, plătesc doar 650!

Da, pentru astfel de fițe e bine să ai un abonament la un cabinet o firmă de optică medicală. 200 de lei sunt o nimica toată pe lângă reducerile de care beneficiezi atunci când îți cumperi niște rame Escada care costă cât un salariu mediu, la fel cum nici reducerea de 73 la sută la prețul lentilelor nu-i chiar de neglijat. Dar nu veni cu astfel de oferte la niște bieți oameni care poate că nu dau pe mâncare cât oferiți voi reducere la prețul unor lentile.

Mizerabil mi s-a părut faptul că hârtiuțele pe care erau trecute dioptriile și distanța focală au fost păstrate de optician. Adică, dacă nu vrei să-ți faci ochelari la noi, n-ai decât să mai plătești o consultație, la alt cabinet.

Întâmplător, firma care a făcut consultația e cea despre care a scris Sebi aici.

17 thoughts on “Marketing fail”

 1. Mă, acu nu știu cum e la voi în sat, dar la noi în sat costă vreo 5 lei o consultație (și e gratuit dacă îți faci bicicletele la ei). Oricât de mic ai avea salariul, cred că pentru ochii proprietate personală ai putea renunța la o bere pe an… :|

 2. Faza cu hartiutele cu dioptriile mi se pare nesimtire crasa. Pai ce consultatie gratuita ii asa?
  Scarbos!

  P.S. Se poate stii in ce firma mare se intampla astfel de treburi? :D

 3. si la sibiu se practica faza asta
  chiar saptamana trecuta o prietena ce lucreaza la o firma germana de componente de masini mi-a povestit de chestia asta
  e asa cum zici tu

 4. Denisa & Miha: sunt cabinete mai scumpe (gen 50 lei consultația), dar am dat un exemplu. Eu am fost mai demult la un astfel de cabinet și mi-a prescris lentile foarte potrivite, astfel încât nu au crescut în timp. Doi ani mai târziu am fost la alt cabinet: consultația vreo 30 lei, ochelarii vreo 300 lei. După o săptămână mă durea capul îngrozitor. Am pus ochelarii vechi iar durerea de cap a dispărut. :)

 5. anul trecut a venit si la noi la lucru o firma cu un oftalmolog (optician?) care ne`a masurat dioptriile si aveau si ochelari de vanzare dar fiecare persoana si`a primit hartiuta cu masuratorile.
  cativa colegi si`au schimbat ochelarii, altii nu, dar totul a fost foarte OK.
  ma intreb de ce nu a cerut nici un angajat hartia cu masuratorile? daca ar fi intrebat care ar fi fost raspunsul?

 6. @maddy: Au încercat, dar răspunsul a fost: „Astea rămân la noi. Dacă doriți să vă faceți ochelari, mergeți cu hârtiuța la colega”, care colegă era în aceeași încăpere.

 7. Pingback: Bune de citit: 1-7 noiembrie 2010 | Dojo Blog
 8. Cine stie, poate unul din angajatii aia isi facea credit de nevoi personale sa-si ia rame din alea de 1300 de lei. Stii tu vorba aia, „sunt prea sarac sa imi permit lucruri de proasta calitate” :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.