Mihai Barbu – Vând kilometri

De o săptămână şi ceva citesc cartea Vând kilometri, scrisă de Mihai Barbu. Prima dată am citit despre aventura lui pe site-ul Mongolia.ro. Atunci n-am avut răbdare să parcurg toate poveştile despre aventura pe două roţi a lui Mihai. După o vreme, i-am citit – pe scurt – povestea şi într-un ziar local, ca la scurt timp să văd că a apărut şi pe Discovery.

Mihai Barbu este vânzătorul de kilometri. În 2009, a plecat singur timp de patru luni spre Mongolia, călare pe motocicleta lui, Doyle. Deşi îşi planificase călătoria cu doi ani înainte, Mihai şi-a dat seama înainte să plece că nu i-ar strica nişte bani în plus: 2.000 de euro, sumă care i-ar fi asigurat benzina pentru cei 26.000 de kilometri.

Aşa se face că Mihai şi-a împărţit drumul în parcele de câte 500 de kilometri şi, în schimbul a 50 de euro pentru fiecare parcelă vândută, le-a oferit cumpărătorilor povestea şi fotografiile realizate pe bucata respectivă de drum, numele fiecăruia scris pe un abţibild şi lipit pe parbrizul lui Doyle. Bonus: o pietricică de pe fiecare parcelă. În mai puţin de două săptămâni, toţi kilometrii au fost vânduţi şi, odată demarată călătoria, scrisorile personalizate pentru cei 43 de cumpărători au început să curgă pe Mongolia.ro.

Vând kilometri deschide a cititorilor români pentru literatura de călătorie. Jurnal de drum şi album de fotografie, acest volum înseamnă întâlnirea unuia dintre cei mai valoroşi fotoreporteri români nu doar cu un public înclinat spre aventură, ci şi cu o lume care aşteaptă să fie descoperită.

Ori de câte ori am o jumătate de oră liberă, profit de ocazie ca să mai parcurg câteva pagini din cartea asta. Şi abia am trecut de jumătate… Nu mi s-a mai întâmplat de mult să las cu atâta greutate o carte din mână. Şi asta nu e doar din cauză că are poze fotografii multe şi faine, ci [şi] pentru că:

  • e bine scrisă, eu una mă simt de parcă aş călători alături de Mihai prin ţările prin care-a trecut
  • ideea lui [creaţă] e foarte neobişnuită; am răsfoit deja cartea şi ştiu că Mihai a ajuns întreg acasă, după patru luni pe două roţi, dar tot vreau să ştiu pe unde şi mai ales prin ce a trecut ca să-şi ducă la bun sfârşit călătoria
  • Mihai este hunedorean din Petrila şi a „plantat” în Mongolia o plăcuţă care indică direcţia către Petrila, jud. Hunedoara, şi distanţa de peste 6.000 de kilometri dintre Ulan Bator şi Petrila.

E o carte pe care, deşi n-am reuşit s-o termin încă [săptămâna trecută am avut „program” de Bucureşti via CFR, cu Scorpions şi toate cele], v-o recomand din toată inima. Costă 59 de lei [dacă o comandaţi zilele astea de la eMag, e doar 47,92 lei plus 8 lei transportul], dar face fiecare bănuţ!

1 thought on “Mihai Barbu – Vând kilometri”

  1. Pingback: Denisa Bârgău [nevastă de Coşmar] » Primii 100 de kilometri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.