Nu înţeleg ideea de a ţine post

Înțeleg că suntem în postul Paștelui, pentru că am văzut în mai multe locuri mâncare de post, sandwich-uri vegetariene, pate vegetal, covrigi de post ș.a.m.d.. În familia mea nu se ține post, așa că nu știu când începe și când se termină flagelul ăsta, dar am rude și cunoștințe care se abțin de la mâncarea de proveniență animală – carne, ouă, lactate.

Din punct de vedere medical / al nutriției, cred că postul este binevenit, pentru că ajută la detoxifierea organismului. Presupun că ăsta e și motivul pentru care a fost inventat, în vremea în care celor care luau decizii pentru pulime încă le mai păsa de cei mulți. Acum, ne îndopăm cu chimicale, facem un cancer mic și ne curățăm repede, pentru că suntem necesari doar în perioada în care suntem apți de muncă și contribuim [cu o mână de lucru plus taxe]. Dacă în creștinism suntem încurajați să mâncăm buruieni și să bem apă, Islamul cere ca, timp de o lună [Ramadan], musulmanii să nu mănânce și să nu bea nimic de la răsărit până la apus. Și ți-e mai mare dragul când Ramadanul „cade” într-o lună de vară!

Ca să nu ne stea gândul la mâncare, religia ne cere să ne rugăm – post și rugăciune, umilință, spovedanie, știți povestea. Ei bine, eu nu-i pot înțelege pe oamenii care țin post. Bravo lor că pot să se abțină de la mâncăruri grele, dar…

…dar eu mă uit cu milă la oamenii pe care îi știu normali și care, când începe postul, se transformă în semi-fanatici. Își fac cumpărăturile de alimente verificând cu strictețe compoziția produselor, nu se apropie de lapte, ouăle sunt Diavolul iar carnea – mama lui! Și ajunși acasă, se chinuie de mama focului, pentru că niciun carnivor convins nu va mânca „grătare” din soia ori salate cu plăcere. O lună întreagă trag de ei și le stă gândul numai la drobul de miel pe care-l vor da gata „cu ocazia învierii domnului”, când lumina sfântă se va coborî în cuptorul și frigiderul lor și vor avea parte de un ospăț ca-n basme!

Mai sunt și credincioșii care țin post – în sensul că se abțin de la mâncare și băutură -, dar se poartă urât cu cei din jurul lor și înjură de l-ar face și pe un preot să roșească! Ori alții care mănâncă de post, dar beau de sting.

Bineînțeles, după o lună de post, vine destrăbălarea! Tot ce n-au mâncat în post se află pe masă în ziua de Paște. Și cine să mai aștepte până la o oră potrivită pentru a prânzi? Nu, românul nostru se pune pe mâncat de când vine de la biserică. Restul e istorie și vedem în fiecare an, la televizor, cum „își revin” românii după post.

18 thoughts on “Nu înţeleg ideea de a ţine post”

  1. Eu știam că a ține post înseamnă un soi de penitență; postul în ziua de azi înseamnă doar să schimbi mâncarea gustoasă cu… altă mâncare gustoasă. Bine, nu la fel de gustoasă. Am aberat aici pe tema asta :D

  2. toata ideea postului e sa te abtii de la ceva, nu sa inlocuiesti, asa cum a zis Ionut. nu mananc pizza capriciosa, mananc pizza vegetala, sau nu mananc pate de ficat, mananc de soia, care are gust aproape la fel. e ca si cum ai trisa.
    eu nu tin post pentru ca nu sunt o persoana religioasa dar am mai auzit pe altii care tineau post dar injurau, barfeau, etc.

  3. Romanii sunt in post de la revolutie incoace, adica de 21 de ani!
    Unii, ca altii abia in ’89 au scapat de post si de atunci nu se mai opresc sa se revanseze.
    Parerea mea, referitor la postul de hrana, este ca un om normal stie sa-si dozeze felurile si tipurile de alimente fara sa fie nevoit sa-i zica popa cand si ce sa manance.
    Referitor la partea cu comportamentul, eu zic ca tine de educatie si cultura.
    Asta imi aduce aminte de bancul cu tiganul care merge sa se spovedeasca si popa ii da tema de casa sa nu injure macar o zi. Trecand pe sub un balcon de la care o gospodina ii scutura fata de masa in cap, tiganul se uita in sus si zice: doamna draga, azi nu, dar maine iti fut dumnezeii ma-tii! (scuze de limbaj dar fara nu avea farmec bancul)

  4. cred ca postul e un exercitiu pentru autocontrol…recent am vazut insa niste oameni care tineau postul Craciunului si al Pastelui dar nu stiau care e diferenta intre Craciun si Paste..este un filmulet pe youtube facut de cei de la TV Prahova

  5. Ideea e ca in post nu trebuie sa pacatuiesti cu gandul si cu fapta, cel putin asa stiu eu de la mama. Cel mai mult pe mina ma distreaza un coleg de munca care tine post insa toata ziua e cu ochii in decolteiele colegelor. In alta ordine de idei pentru cei care au probleme de sanatate din cauza grasimilor postul este binevenit

  6. Postul trebuie privit si ca o renuntare de bunavoie la o bucatica de paine pentru a o da celui ce n-are. Pentru cei care doresc si aleg sa duca o viata crestineasca postul isi are rolul lui de disciplina a trupului. Chiar si mantuitorul Hristos a tinut post 40 de zile. Parintele Arsenie Boca defineste foarte frumos: „Firea trupului fiind surda, oarba si muta, nu te poti intelege cu el decat prin osteneala si foame, acestea insa trebuie conduse dupa dreapta socoteala, ca sa nu dauneze sanatatii. Acestea il imblanzesc, incat nu se mai tine vrajmas lui Dumnezeu. Rugaciunea si postul scot dracii poftei si ai maniei din trup. Foamea imblanzeste fiarele. Postul adica sa fie masurat dupa varsta, dupa sanatatea ramasa – desi postul pe multi i-a facut sanatosi – si dupa taria si felul ispitelor. Asa cere dreapta socoteala. Cei ce s-au grabit fara sfatul dreptei socoteli, toti au intarziat si au pierdut. De aceea au zis Parintii, gandindu-se la cei grabiti sa stinga patimile, ca mai multi s-au pagubit din post, decat din prea multa mancare, si preamareau dreapta socoteala, ca virtutea cea mai mare.”

    Postul la fel ca multe altele in aceasta viata e o chestiune de alegere. Daca vrem il tinem, daca nu, nu. Biserica nu obliga pe nimeni sa tina post, dar recomanda pentru sanatatea trupului si a sufletului. Sa tinem minte sfatul cel mai important: „nu ce intra in gura spurca pe om, ci ce iese din gura, aceea spurca pe om”.

  7. Eu am prins Ramadan acum 2 ani in Maroc. O luna a fost groaznic! Nu erau magazine deschise, tot timpul muream de sete etc. Omanii desi tineau post erau tot timpul nervosi si irascibili, conduceau ca nebunii, cei ce fumeaza asteptau cu tigara in mana chemarea la rugaciune ca sa poata fuma, toti faceau provizii pe cand venea noaptea de zici ca venea sfarsitul lumii! E interesant de vazut, dar o luna sa traiesti asa nu e deloc funny

  8. Ideea este urmatoarea. Postul inseamna mult mai mult decat infranarea de la anumite alimente si bauturi, mult mai mult. Alta chestie este ca daca tu nu impartasesti acest lucru, nu trebuie neaparat sa ii intelegi sau sa ii blamezi pe cei care o fac, nu ai nici de pierdut, nici de castigat nimic de pe urma lor. Totul tine de liberul arbitru proclamat mai de toate confesiunile. Prin urmare, daca nu exista acea chemare fata de aspectul religios chiar nu trebuie sa intelegi ideea de post, nimeni nu trebuie sa te oblige sa postesti, nici tu nu trebuie sa obligi pe cineva sa nu posteasca.

    Peace!

  9. Daca postul ar fi folosit strict pentru detoxifiere, fara sa se dea unii si altii mari credinciosi, ar fi ok. Da’ cum multi tin post sa se bata cu pumnu-n piept in duminica Pastelui, e fix pix degeaba ca nu e deloc ceea ce promoveaza ei – curatarea de pacate.

  10. Stii care e diferenta intre musulmani si noi ? Toti cred in religia pe care o au…. cand e post negru la ei cu mic cu mare tin post si se roaga…. Romanii si-au pierdut credinta , parerea mea

  11. Post inseamna sa te abtii de la niste alimente, sa mananci mai putin, sa dai o pauza ficatului ca saracu de el e cam obosit dupa o iarna grea :)
    De cativa ani incoace toata lumea spune ca tine post, dar baga in ei ca spartii.. mancare de post. Si niciunu nu se simte mai usor si mai detoxifiat dupa asa perioada. Oare de ce? :D

  12. hehe! da, bullshit. e ok pt detoxifiere, dar ce soc e pe organism cand nu mananci nimic greu si la paste dai direct cu care de miel (bleah) si tot felul de maioneze si prajituri. nu, nu, Dumnezeu nu de astea vrea de la noi. Numai biserica vrea :)

  13. Pingback: Denisuca – nevastă de Coşmar » “Îți condimentează postul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.