Olio di sansa di oliva

…adică ulei din resturi de măsline. „Sansa di oliva”, aşa cum ni se explică pe larg aici, reprezintă şrotul sau „materialul furajer provenit din resturile de seminţe rămase după extragerea uleiului”. Uleiul de măsline pe care scrie „di sansa” este făcut din acea pastă rezultată după extragerea uleiului. Cum nu ştiam ce-i „sansa” [eu şi limba italiană nu ne prea înţelegem], am căutat, atunci când am găsit prima dată ulei din ăsta, traducerea de pe etichetă, pentru că ştiu că nici un produs importat nu poate fi vândut în România dacă nu are pe etichetă traducerea ingredientelor, a numelui producătorului şi/sau importatorului etc. Şi nu mică mi-a fost mirarea când am văzut scris, pe unele etichete, „ulei de măsline sansa” sau „ulei din sansa de măsline”.

Va să zică, italienii o pot spune pe a’ dreaptă, noi suntem mai simţitori şi nu ne plac cuvintele grele. Am în dulăpioru’ cu mirodenii o sticlă de ulei din resturi de măsline pe care scrie „RIVANO – Ulei de măsline pomace*” . Ăştia au fost extra-careful să nu traducă termenul „sansa”, aşa că i-au zis „şrot”, da’ pe englezeşte, în ideea că românii e mulţi şi inculţi. Mai exact, „poamce” înseamnă „tescovinã de mere” sau „turtă de oleaginoase” – tot un drac, cum ar veni. Avem, totuşi, şi o explicaţie:

Uleiul de măsline este alcătuit [parol!] exclusiv din uleiuri obţinute din procesarea pastei de măsline şi uleiuri obţinute direct din măsline.

Exclusiv, da? Conform DEX, exclusiv = „care se referă, se limitează la un singur lucru”; „cu excluderea oricăror altor posibilităţi”.

Şi mai am o sticlă de ulei din resturi de măsline, pe a cărei etichetă şade scris „Ulei din pastă de măsline”. Povestea este aceeaşi ca şi la anteriorul:

Ulei cuprinzând în exclusivitate [iuhu!] uleiuri obţinute prin prelucrarea uleiului din pastă de măsline şi a celor obţinute direct din măsline. Ingrediente: ulei din pastă de măsline rafinat şi ulei de măsline virgin.

N-ar scrie unu’ pe etichetă „ulei din resturi / şrot / pastă de măsline”, de teamă că, aşa cum spuneam, noi, românii, suntem simţitori şi facem urât la auzul unor cuvinte atât de urâte cum este „resturi”. Pff!

* pomace se pare că-i tot în italiană, my bad. Numai că uleiul din „pomace” e şi mai jos decât cel din „sansa”, într-un grafic în care este explicată producţia de uleiuri de măsline.

14 thoughts on “Olio di sansa di oliva”

 1. Un litru de ulei „di sansa” costă vreo 10 lei. Un litru de ulei extravirgin costă chiar şi 30 de lei. Românul nu prea ştie care este cauza diferenţei de preţ, dar pentru că nu prea îşi permite îl cumpără pe ăla mai ieftin, că dacă ar şti ce înseamnă olio di sansa di oliva, n-ar mai cumpăra. Ori ar face un efort şi ar lua ulei extra, ori şi-ar băga picioarele şi ar cumpăra de floarea soarelui. Cel puţin eu aşa fac.

 2. @Alice Margot ba chiar si 100 Ron .. o sticla de ulei de claitate. Chestiile alea ambalate frumos, in sticle atragatoare nu reprezinta chiar o calitate ridicata.

 3. Imi amintesc ca noi gateam cu ulei de masline la canistra. Erau de 5 kg… aspectul era infricosator! :)) Insa era de o calitate superiora si in timp am invatat ca uleiul de masline nu trebuie sa fie neaparat „curat ca lacrima”. Uleiul varsat, cumparat de la micii producatori locali este o adevarata sursa de sanatate. Si cum regiunea Puglia este pincipala sursa… este usor sa cumperi ulei de calitate exact de la producator.
  @Bogdan, intradevar. 100 de ron „arde”,

 4. Asta e un lucru bine de stiut.
  Oricum mie imi pareau dubioase sticlele astea din „sansa di oliva”. Erau cele mai ieftine, si nu gaseam scris „extra virgin” pe ele, care e musai sa scrie daca vrei ulei de calitate.

 5. pentru cei ce folosesc eu zic ca era un lucru stiut acest aspect. Pana la urma si pretul iti spune ca e ceva in neregula.

  Eu nu inteleg diferenta dintre virgin si extravirgin.

 6. eu am ulei de masline extravirgin. avand in vedere ca picuri un pic peste salata si nu frigi cartofi cu el, o fi el mai scump dar tine mult.

 7. Intreb si eu ca omul prost: poate ceva fi putin virgin, mai virgin, virgin si extravirgin? :) Asta-i ca aia cu „sunt putin insarcinata” :D
  Ce nu face lumea de dragul marketing-ului … Si partea mai trista e ca ne pacalim singuri cu exprimari din astea, foarte ambigue. Si daca e si-un cuvant cosmopolit pe acolo, cu atat mai bine! :)

 8. Eu am gasit o sursa buna de informatie despre uleiurile astea aici.

  Poate mai foloseste si altcuiva. Si despre uleiuri alimentare si utilizarea lor in bucatarie am mai gasit niste explicatii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.