O plimbare prin Phenian

Un inconştient/norocos [nu mă pot hotărî] a obţinut aprobarea guvernului nord-coreean de a filma cu o cameră GoPro turul făcut cu un fel de autobuz turistic prin capitala Coreei de Nord, Phenian.

Eu am văzut un fel de Bucureşti vechi şi aproape pustiit, cam aşa îmi imaginez că ar fi arătat şi capitala noastră dacă mai trăia Ceauşescu: întinsă, cu multe autobuze băşinoase, cu oameni ca nişte furnicuţe grăbite să ajungă undeva şi fără maşini. Nu am stat să număr maşinile, dar la ce sărăcie-i acolo, mă mir că circulă, totuşi, atâtea! 

Ei, cum vi s-a părut? Aţi merge în vizită pe-acolo? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Eu nu aş merge. Am văzut destul, iar dacă vreau să mă întorc în timp – şi cam vreau – pot merge mai aproape, în Republica Moldova, îmi închipui că nu-i mare diferenţa.

UPDATE: Și un flow motion / time lapse…

9 thoughts on “O plimbare prin Phenian”

 1. Ahahahahahahahahah, hah, ha, hah.
  Nu e mare diferenta? Niste multe mercedesuri, lexus-uri si porche pe toate strazile, fix ca in coreea de nord. Fix)))

 2. Parca e un oras fantoma… centrul (pe unde a filmat omul) e aproape gol… strazile si trotuarele sunt aproape goale. Dar parca e mai curatd ecat orasele romanesti (cine sa faca mizerie, totusi?) :))

 3. Ce-i mai place banda 2 :-). Nici la treceeile de pietoni nu e prea breaz.
  Editarea audio lasa de dorit, pe video mergea un FF la 3.2x macar.
  Ochiometric asa, o arde cu 60, ceea ce nu cred sa fie o problema.

  Laudabil e ca a reusit sa filemeze ceva in intr-un lagar ( ca nu se poate numi tara) in care GPS-ul e interzis. Plus alte 1001 probleme.

  1. Nu tipul care a filmat conduce. Dacă te uiţi la început, o să vezi – scurt – că e un microbuz turistic pe care a fost montat GoPro-ul, deci coreeanul e şofer şi el ştie pe unde şi cum să meargă. Nu cred că te lasă nimeni de capul tău, să conduci şi să filmezi ce-ţi vine. Deh, comunism.

 4. Foarte interesant, nu este deloc ceea ce ma asteptam sincer. Desi este saracie, ma asteptam sa fie blocuri si cladiri mai frumoase, sau mai marete macar.
  Am fost totodata surprins si de politistii din mijlocul intersectiilor. Nici macar nu era atata trafic :)

 5. Exceptand masinile militare de provenienta ruseasca si troleibuzele Ikarus, plus limuzina veche Mercedes, restul parcului auto nu pare mai vechi de 1995-2000. Autobuzele si camioanele, ca si marea majoritate a microbuzelor si autoturismelor sunt de provenienta China, dupa anul 2000.

  Impresionanta curatenia si cantitatea mare de verdeata.

  Ar fi un loc interesant de vizitat, doar asa ca sa bifez o destinatie „exotica”. Comparatia cu Bucurestiul nu-si are rostul, Capitala fiind mult mai inghesuita si mai murdara din pacate, dar si mai dezvoltata. Dac-ar mai fi trait „Ceasca” nu cred ca Romania ar fi luat-o pe drumul Coreei de Nord, as zice ca mai degraba ar fi urmat modelul chinezesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.