Premiile inovaţiei româneşti

Despre hunedoreanul Corneliu Birtok-Băneasă v-am mai povestit: este un inventator premiat la numeroase saloane internaţionale de inventică, care a creat filtrul de aer supraaspirant Air by Corneliu.

Întâmplarea face să-i cunosc familia – nu suntem prieteni apropiaţi, dar vă pot spune că în familia lui Corneliu mai există un tânăr [vărul său primar] care a ajuns departe datorită minţii sale excepţionale. Şi când spun „departe”, gândiţi-vă că englezii l-au angajat încă din facultate şi nu mai vor să ni-l dea înapoi, este un inginer chimist excepţional.

Dacă ne putem lăuda cu ceva în lume, inventatorii şi sportivii – gimnastele, în special – sunt primii care-mi vin în minte. Nu există olimpiadă de la care să ne întoarcem fără premii şi cred că nu există vreun domeniu în care să nu fi avut măcar un inventator. Vă dau doar câteva nume, dacă nu sunteţi convinşi: Ana Aslan, Traian Vuia, Henri Coandă, Nicolae Paulescu.

Îmi creşte inima de fiecare dată când văd câte o companie care îi susţine pe românii cu idei, la fel cum mă bucur de fiecare dată când văd ştiri pozitive despre românii care au realizat ceva folosindu-se de mintea lor. Prin urmare, pe când mă pregăteam să scriu încă un articol de bine despre Corneliu, m-am bucurat să aflu despre Premiile inovaţiei româneşti, un eveniment organizat de compania americană 3M.

Dacă-mi permiteţi o paranteză… 3M, am aflat, vine de la Minnesota Mining and Manufacturing Company. Întotdeauna m-am întrebat de la ce sunt cei trei de „M”, dar abia astăzi am aflat. Şi am mai aflat că  în anul 1925, Richard G. Drew, un asistent de laborator angajat al 3M, a inventat banda de mascare Scotch, substantiv propriu devenit comun – cel puţin în România, scotch-ul este cuvântul pe care îl folosim atunci când ne referim la banda adezivă transparentă. Tot Scotch se numea şi celofanul inventat de 3M în 1930. În 1939 a fost montat, în Minneapolis, primul semn de circulaţie pe folie reflectorizantă Scotchlite.Pe 20 iulie 1969, podusele 3M au fost folosite în prima expediţie pe lună: astronautul Neil Armstrong a făcut primul pas pe lună purtând cizme realizate din cauciucul sintetic 3M Fluorel. 1980 este anul în care 3M a lansat bileţelele Post-It. Alte invenţii ale căror nume este legat de compania 3M: banda magnetică de înregistrare a sunetului [1945], panglica pentru cadouri – primul produs cu fibră neţesută [1948],  banda chirurgicala Micropore [1960], banda transparentă Scotch Magic [1961], produsul de izolare termică Thinsulate [1979], benzile repoziţionabile pentru scutece [1985].

Compania 3M, care împlineşte 15 ani de prezenţă în România, îşi propune să depună un efort constant pentru a promova inovaţia. Am vrut să scriu toate lucrurile astea aici pentru cei care, la fel ca mine, cred că 3M înseamnă doar produse de papetărie. Iar acum închid paranteza imaginară

premiile inovatiei romanesti

Revenind la premiile inovaţiei: anual, sute de inventatori şi oameni de ştiinţă români, din toate domeniile, se înscriu în concursurile de inventică de pe întreg globul, pentru a demonstra lumii valoarea „minţii” româneşti. Anual, milioane de oameni asistă revoltaţi la indiferenţa şi nepăsarea celor care ar trebui să promoveze aceste adevărate valori ale României: autorităţi, societatea civila şi alţii. Anual, ne dăm seama că pentru ei facem prea puţin. Este motivul pentru care 3M, una dintre cele mai mari companii din lume, o firmă care datorează de peste 100 de ani succesul său inovaţiei şi dorinţei oamenilor de a depăşi limitele, a decis să promoveze şi să premieze inventica românească.

3M a creat PR3MIAZĂ INOVAŢIA pentru ca diplomele şi medaliile acestor români deştepţi să se transforme în adevărate afaceri de succes sau poveşti pentru viitor. Să se audă peste tot de ei. PR3MIAZĂ INOVAŢIA este un demers unic de mediatizare, promovare şi sprijin acordat inventicii româneşti.

Luna aceasta au loc două evenimente locale, la Cluj şi la Iaşi [pe 22, respectiv 23 mai], urmând ca în toamnă să mai aibă loc alte trei:

  • CLUJ: Universitatea Tehnică – Facultatea de Construcții, 22 mai
  • IAŞI: Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi – Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, 23 mai
  • TIMIŞOARA: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”  Facultatea de Medicină Dentară, 12 octombrie
  • BRAŞOV: Universitatea Transilvania, 16 octombrie
  • BUCUREŞTI: Universitatea Politehnică, în perioada 21 – 25 octombrie

La aceste evenimente, organizatorii îşi propun să catalizeze participarea şi dialogul între inventatori, studenţi, curioşi, pasionaţi, mediul academic, odată cu prezentarea susţinută de amfitrionul campanei alături de un inventator din regiunea respectivă. Esenţa evenimentelor va fi reprezentată de discursul susţinut de un inventator local şi de discuţia pe care acesta o va purta cu studenţii.

Un alt moment este prezentarea proiectului PR3MIAZĂ INOVAŢIA şi modul în care studenţii se pot implica în desfăşurarea sa. Studentii pot participa la un concurs cu premii , iar la finalul seminarului, pot discuta mai multe cu inventatorul în foaierul sălii, unde va fi amenajat un mic stand 3M şi unde va fi prezent şi HR Managerul 3M, pentru eventuale discuţii referitoare la angajare. La finalul campaniei, cei mai importanţi inventatori ai anului în curs vor fi premiaţi în cadrul Galei premiilor inovaţiei româneşti.

Aşadar, dacă aţi inventat ceva, faceţi bine şi înscrieţi-vă în campanie. Cine ştie, poate în viitor vom vedea mai multe ştiri despre românii care sunt apreciaţi în ţara loc şi mai puţine despre „exportul de creiere”.

3 thoughts on “Premiile inovaţiei româneşti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.