„R” de la Rămâne cum am stabilit…

Expresia asta era, dacă-mi aduc eu bine aminte, folosită ca slogan de o firmă care şi-a făcut reclamă la teve imediat după revoluţie. Şi dacă memoria mă înşeală, înseamnă că fie era doar o expresie folosită de umoriştii Nae Lăzărescu şi Vasile Murariu, fie am uitat complet unde a apărut prima dată expresia asta. [în paranteză fie spus şi fără nici o legătură cu nimic, am scris de trei ori „experia” în loc de „expresia”]

O să vă plictisesc un picuţ cu alegerile locale; sper să nu mă scoată Raluxa din reader, dar sunt un cetăţean al acestei ţări, locuiesc într-un oraş care-şi alege noul primar şi dacă până acum n-am mai prea scris despre politică şi politicieni a fost pentru că nu vreau să îmi transform blogul într-o „poiană a lui Iocan” în care toţi neaveniţii să-şi spună părerile despre politicieni. Asta nu înseamnă că nu îmi pasă sau că nu am părerile mele despre cei care au condus judeţul Hunedoara şi oraşul Hunedoara până acum şi despre cei care vor să le [mai] conducă începând de săptămâna viitoare.

Am făcut aceste menţiuni şi pentru a-i răspunde Raluxei la întrebarea din titlul articolului ei: „De ce trebuie să votezi cu blogul?”. Blogul meu este unul [extrem de] personal şi incredibil de subiectiv, cum ar zice o altă bloggeriţă dragă mie, Tomata cu scufiţă. Este locşorul meu pe Internet, iar dacă în ultimele săptămâni am urmărit cu interes ce s-a întâmplat în campania electorală, nu pot să nu am o părere despre ceea ce am văzut şi aflat. Mai ales că după data de 10 iunie, cel care va fi primar o să îmi asfalteze sau nu străzile din cartier, o să mă scape sau nu de câinii vagabonzi, o să transforme sau nu Hunedoara într-un oraş interesant pentru turişti, o să facă SAU NU să fie bine pentru hunedoreni.

Înainte de începerea campaniei, îmi era foarte clar cu cine votez: candidatul PDL la Primăria Hunedoara şi candidatul UNPR la Consiliul Judeţean. Ambii aflaţi sub „umbrela verde ex-portocalie”, căci n-am ascuns niciodată faptul că am votat cu Băsescu. Numai că… [dacă nu vă interesează, nu-i musai să citiţi mai departe; zău, click-ul pe „read the rest of this entry” e opţional]

Să-i luăm pe rând. Candidaţi la Primăria Hunedoara:

 • Ovidiu Hada, primar în perioada 2008-2012. Nu a făcut absolut nimic pentru oraşul ăsta. A venit din America, ne-a vrăjit cu un slogan idiot [„HaDa onorează Hunedoara” – no shit!?], dar a beneficiat de susţinerea PNL şi hunedorenii au crezut în promisiunea lui Mircia Muntean, primarul Devei – care pe atunci era în PNL şi prieten cu preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ – că Hunedoara va înflori aşa cum s-a întâmplat cu Deva. Ce-i drept, în cei 16 ani în care a fost primar la Deva, Mircia Muntean a transformat oraşul ăla într-o bijuterie. Că Deva e municipiu reşedinţă de judeţ şi are buget mai mare şi nu-ştiu-ce… nu contează, l-a făcut frumos şi pentru mine asta-i tot ce contează. Aşa că hunedorenii l-au crezut pe Hada că vrea şi poate să facă din Hunedoara un oraş mai frumos, l-au votat şi, patru ani mai târziu, îşi toarnă cenuşă în cap.
  Omul are, la modul cel mai serios,  probleme la mansardă. Soţul meu s-a dus la el cu o problemă serioasă, voia să îi propună să utileze o şcoală cu calculatoare asamblate din piesele pe care le-ar fi oferit cititorii blogului său. Hada l-a ascultat timp de trei sau patru secunde, după care a început să se uite pe pereţi. Nu cred că era beat; era fie drogat, fie cu mintea în altă parte.
  Între timp, au început să-l caute diverse instituţii cu nume de Bau-Bau, cum ar fi, de exemplu, D.N.A., aşa că Moloţ i-a explicat, duios, că nu-l mai susţine. Hada candidează acum ca independent şi şi-a lansat candidatura înconjurat de „măşti”. Acum candidează „fără mască”, ăsta ar fi mesajul lui, dar la fel cum Cosmo Kramer a pus o găleată pe capul unei păpuşi-poştaş şi spunea că e simbolul persecutării oamenilor de către serviciul american de poştă, aşa şi Hada şi-a mascat consilierii şi a anunţat că el nu mai candidează „ascuns” sub masca partidelor politice, ci independent.
  După patru ani în care Hunedoara a tot aşteptat să fie onorată de Hada, cu o lună şi-un pic înainte de alegeri, Hada şi-a amintit de „Hunedoara noastră” şi a început „marea asfaltare”. Unii zic că deputatul Viorel Arion i-ar fi pus beţe în roate şi că din cauza lui au fost blocate fondurile europene alocate pentru repararea drumurilor. Eu zic că în patru ani de halit salariu de la Primărie, Ovidiu Marius Hada putea să facă mai mult decât să se plângă că i se pun beţe în roate. Putea să facă orice altceva pentru oraşul pe care l-a condus, dar a ales să nu facă nimic. NIMIC. Nu îl votez pentru că nu mai vreau ca oraşul meu să fie condus de o persoană care suferă de ADHD.
 • Nicolae Schiau, independent. Schiau a fost primar între anii 2004-2008 şi este un om cu mult bun simţ. Despre realizările lui ce să vă spun? Nu a făcut nimic notabil, iar dacă a făcut, nu am reţinut eu nimic. Nu îl votez.
 • Viorel Arion, PDL/USP. A fost alegerea mea până când am aflat unele chestii urâte despre el. Nu-i vorbă, că despre faptul că le-a trimis felicitări de ziua de naştere unor persoane decedate a tot scris presa, sau că tot auzeam de bietu’ Hada că el ar fi început asfaltarea mai repede, dar i-a pus Arion beţe în roate. Dar de când mi s-a povestit că Arion e în stare să calce pe cadavre ca să obţină „fotoliul” de primar, am început să caut un alt candidat căruia să-i dau votul meu. Şi poate că tot pe Arion l-aş fi votat dacă nu s-ar fi gândit să-şi cheltuie banii ca să organizeze la Hunedoara un concert de manele susţinut de GUŢĂ, frate, regele manelelor!!!
  Foarte „simpatic”, ditamai deputatul mi-a răspuns, la articolul în care îi arătam „votul”, cu nişte versuri din Paraziţii, plus: „Principiul reciprocitatii spune ca prima data trebuie sa dai si apoi sa iei..”. O muie de la domnu’ deputat, cum ar veni, pentru că am îndrăznit să nu fiu de acord cu ţiganizarea campaniei electorale şi implicit a Hunedoarei. Nu, nu îl votez. Nu sunt masochistă.
 • Bende Barna, independent susţinut de USL şi UDMR. Transformaţi peste noapte în mici Gâzi [un Gâdea, doi Gâzi], „jurnaliştii” de la televiziunea lui Arion au încercat, în fiecare seară de când a început campania electorală şi până s-a terminat, să le arate hunedorenilor cât de ungur este Bende Barna şi cât de rău le va fi dacă-l vor vota. Într-o democraţie curată, nu astea ar fi trebuit să fie argumentele lor, ci cât de bun este Arion şi cât de bine le va fi hunedorenilor dacă-l vor vota. Dar ce să le spui hunedorenilor despre Arion? Votaţi-l, că-i PDL-ist? Votaţi-l, că are mustaţa neagră? Votaţi-l, că aşa zicem noi? Nu, ei au preluat metoda anteniştilor de denigrare a contracandidatului şi au difuzat pe post minciună după minciună, seară de seară, probabil pe bani grei.
  Treaba stă în felul următor: Bende Barna are naţionalitatea maghiară, adică este ungur aşa cum sunt mulţi români din România. E născut în Arad şi – atenţie! – a învăţat limba maghiară după ce s-a mutat în Hunedoara, pentru că era înconjurat de unguri şi voia să-i înţeleagă. Pe asta o ştiu de la un prieten din presă care ştie multe; nu bag mâna în foc că-i adevărată, pentru că de la o vârstă înveţi să nu mai bagi mâna în foc decât pentru tine.
  Micii antenişti de Hunedoara au profitat de faptul că Bende Barna a fost invitat la un eveniment organizat de UDMR-işti şi l-au filmat atunci când acesta a fost invitat pe scenă şi rugat să le adreseze câteva cuvinte celor din sală. Omul nu putea să nu le spună nimic, pentru că în sală erau oamenii care făcuseră donaţii substanţiale către spitalul municipal pe care Bende îl conduce de mai mulţi ani [şi care, în ciuda unor lipsuri, arată şi funcţionează de zeci de ori mai bine decât multe spitale mari din România]. Ce au făcut „jurnaliştii”? Au insistat că asta a fost lansarea candidaturii sale la Primăria Hunedoara, că uite, bozgoru’, cât e de nesimţit, nici măcar nu a vorbit româneşte! şi câte şi mai câte.
  Eu îl votez, pentru că dacă în patru ani Hunedoara va fi măcar pe jumătate din ceea ce este azi spitalul municipal, mă voi declara mulţumită.
 • Alţi candidaţi notabili nu ştiu şi nu mă interesează.

Revenind la Bende Barna: nu îmi place DELOC faptul că este susţinut de USL. Urăsc USL-ul din tot sufletul meu, iar pe Mircea Moloţ nu-l suport. Este un bătrân pervers, antipatic, arogant, care s-a îmbogăţit de când e preşedinte al Consiliului Judeţean, a colaborat cu Securitatea etc. Barna a ales să candideze independent dar susţinut de USL din motive numai de el ştiute; poate că fără sprijinul USL nu şi-ar fi permis promovarea de care a beneficiat în ultima lună. Ce nu a văzut medicul Bende Barna este că USL-ul a venit la el şi nu el s-a dus la USL – USL nu avea nici un candidat viabil pentru Primăria Hunedoara.

Pentru şefia Consiliului Judeţean Hunedoara se „bat” Mircea Moloţ şi Mircia Muntean. Interesant este că Mircia Muntean este candidatul USP, adică apare într-o veselie pe afişe împreună cu Arion, iar Mircea Moloţ îl susţine pe Bende Barna. Mie nu-mi place să fiu luată de fraieră: deci ce fac dacă vreau să-l văd pe Muntean preşedinte la CJ şi pe Bende primar la Hunedoara? Exact, îi votez chiar dacă nu sunt de la acelaşi partid.

Votul meu merge, deci, către Mircia Muntean la Consiliul Judeţean, Bende Barna la Primărie şi Dan Bera consilier local. Rămâne, deci, cum am stabilit: fiecare votează cu cine-i place, campania s-a terminat, tricourile, şepcile, găleţile şi muile s-au dat, iar de luni încolo culegem ce-am semănat.

3 thoughts on “„R” de la Rămâne cum am stabilit…”

 1. Mereu am crezut ca trebuie sa iei cea mai buna decizie dupa ce ai analizat fiecare optiune. ( cum este prezentate si mai sus, fiecare candidat). Ce va fi va fi… acum ei promit, noi ii credem si votam asa cum consideram ca este mai bine. Dar este important sa votam pe cel pe care il credem cel mai potrivit pentru un astfel de post.

 2. Îmi place modul în care ai analizat candidații și știu că la fel ar trebui să facem toți, dar din păcate nu se întâmplă așa.
  Ce voiam să spun e că nu știu de unde vine expresia din titlu, însă mi-a amintit de dirigul meu din liceu :D O folosea de fiecare dată când noi încercam să amânăm vreun test sau când îi spuneam că nu-nțelegem ceva (preda mate) și îl rugam să ne mai explice o dată. Ne privea, respira adânc și zicea ”Mdaaa…rămâne cum am stabilit!”, deși modul de calcul al integralei îl stabilise singur, nu cu noi :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.