Rolling coal: cât de țăran să fii?

În mijlocul scandalului „diesel Volkswagen și BMW”, în care cei doi producători germani de autoturisme sunt acuzați că au măsluit testele de emisii de noxe, să ne amintim – sau, după caz, să aflăm – că există termenul de rolling coal. Inventat în SUA, de americanii cu gâturile roșii de la stat în soare și făcut agricultură (adică rednecks). 

Rolling coal is the practice of intentionally disabling the Clean Burn Programming of a computer controlled diesel engine, so that the vehicle can emit an under-aspirated sooty exhaust that visibly pollutes the air. (sursa)

Scopul îndepărtării filtrelor? Să scoți fum negru pe care să-l arunci pe polițiști, Prius-uri și gagicile de pe stradă. Se practică treaba asta, în țara în care credeam că nu există cocalari mai mari decât țiganii români scăpați la bani. Cât de mult m-am înșelat!

rolling coal 2

rolling coal 3

rolling coal 4

De ce să scoți fum negru și dens? Ca să protestezi. E dreptul tău, ca american, să arzi motorină, să poluezi, să… de-astea. Vă dați seama cât de lipsiți de speranță sunt oamenii ăia, cetățeni ai celei mai libere și dezvoltate țări din lume, conform propriilor lor declarații și topuri?

Sincer, eu nu aș vrea să emigrez într-o țară în care cetățenii își clamează dreptul de a polua și o fac ostentativ, din camionete cu motoare imense, care consumă combustibil obținut cu forța de la popoarele… dar știți și voi cum se menține scăzut prețul petrolului în SUA: cu război.

Așadar, pe de o parte, avem producătorii auto care măsluiesc testele, iar pe de alta, îi avem pe țăranii de oraș care ard motorină de dragul de a o arde. Și pe idioții de la VICE, care mereu trebuie să se poziționeze vizavi de sistem, ca să îi crezi că sunt cu adevărat media alternativă, așa că zic că nu e nimic în neregulă cu practica asta de „rolling coal”. Nu, chiar și eu mă gândeam să fac asta în sufragerie, când mă plictisesc. Doar trăiesc într-o țară liberă!

Dincoace de ocean, noi plătim „timbre de mediu” în timp ce ministrul român al mediului își înmatriculează mașina pe Bulgaria, ca să nu plătească taxa de poluare.

1 thought on “Rolling coal: cât de țăran să fii?”

  1. In America gasesti chestii bune, dar si cele mai rele chestii posibile… Nu stiam de „rolling coal”, dar cred ca este una dintre cele mai tampite si lipsite de sens distractii posibile… Bine, nici nu poti sa ai prea multe pretentii de la rednecks, astia sunt aia de-i vedem prin filme care se „imperecheaza” in familie… :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.