Transformarea unei camere dezafectate într-una locuibilă. Episodul 2

Am ajuns la cel de-al doilea episod dintr-un serial scris de tata, în care povesteşte cum şi-a amenajat o cameră într-o casă de la ţară. Veţi vedea, pe acest blog, cum poate fi transformat un grajd dezafectat într-o „garsonieră” locuibilă, izolată, zugrăvită, cu parchet, mobilată şi utilată. Primul episod poate fi citit aici.

Primul gând era să păstrez încăperea de 6 x 4 pentru un living somptuos, iar pe partea laturii de 6 metri să construiesc o baie de 2,5 x 3 metri şi o cămară la fel, despărţite de un hol de 1 metru lăţime, dar făcând nişte calcule, am constatat că banii pe care i-aş fi investit în construirea acestor încăperi mi-ar ajunge să compartimentez eficient spaţiul pe care îl am deja construit.

Astfel, am fost pus în situaţia de a gândi o împărţire cât mai eficientă a spaţiului disponibil, în aşa fel încât să beneficiez de un spaţiu de locuit, de o mică bucătărie şi, bineînţeles, de baie. În situaţia dată, mi-au rezultat baia de 2×2 m, bucătăria la fel de mare şi camera de 4×4 metri, care va urma să fie şi dormitor şi cameră de zi.
Având datele de plecare, am început curăţarea fostului grajd, în care erau adunate o grămadă de lucruri nefolositoare, cum ar fi lăzi de sticle, butoaie sparte, geamuri vechi înlocuite în timp, scune rupte, fiare şi lemne de tot felul, saltele, uşi, scaune de Dacia şi câte şi mai câte.

curatenie in grajd 1

După ce am golit grajdul, am constatat că greul de abia începea. Încăperea era podită cu nişte scânduri groase de gorun, care erau prinse în pardoseală de nişte stâlpi de asemenea foarte groşi, îngropaţi într-un ciment turnat cu simţ de răspundere. Aici am avut parte de o muncă de ocnaş şi-am constatat că uneori este mai greu să strici decât să construieşti, cu rangă, baros, ciocane şi cleşti cu multă răbdare şi un efort cu care nu eram obişnuit, am reuşit în câteva zile să curăţ podeaua.

curatenie in grajd 2

În plus, a trebuit să tai cu flexul nişte ţevi şi acelea îngropate în ciment, care au fost odată scheletul ieslelor din care mâncau vacile.

Cam aşa a ajuns să arate încăperea după curăţenia generală:

curatenie in grajd 3

Aici se poate observa că pardoseala era în două ape, pentru a asigura scurgerea dejecţiilor de la animale. Acest lucru m-a determinat să torn peste pardoseala veche o şapă de ciment care a redus considerabil înălţimea şi aşa pitică a încăperii.

Va urma.

Episodul 1 | Episodul 2 | Episodul 3 | Episodul 4 | Episodul 5 | Episodul 6 | Episodul 7

17 thoughts on “Transformarea unei camere dezafectate într-una locuibilă. Episodul 2”

  1. @Bear Grylls: toate muncile pana la faza la care a ajuns serialul sunt facute de mine singur.In episoadele urmatoare o sa vedeti si aportul meseriasilor. Mana de lucru se poate procura bineinteles dar costurile se duc mult prea sus iar satisfactia faptului ca un lucru e facut de mana ta e mai presus de orice.

  2. O sugestie , la tavan între grinzi puteți aplica vată minerală sau sticată sau bazaltică iar peste righips de minim 12-mm pe șipci aduse la nivel .
    La pardoseală – după ce se dă nivelul se ia cel mai înalt punct și se pontează 3 cm pentru șapă iar restul cât dă pentru a fi la nivel .
    Bănuiesc că ușa la intrare o schimbați , aici vă sugerez ca la montarea noii uși să puneți un strat de carton asfaltat înainte de montare la partea de jos ( prag ) .
    Sau la partea superioară se poate face izolarea deasupra în pod iar partea aparentă se poate înbrăca în lambriu și ulterior tratării , lăcuit .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.