Tutunul dăunează şi bugetului…

Cu toate că fumez de mulţi ani şi-mi place să fumez [bine, e discutabilă afirmaţia asta…], mă gândesc tot mai des, în ultima vreme, să renunţ – de data asta definitiv – la fumat. La urma urmei, ce poate fi mai stupid decât să-ţi autofinanţezi sosirea mai devreme a morţii?

E la modă acum să vorbim despre alimentaţia raţională şi sănătoasă şi parcă-i văd pe unii cum se laudă: „Vai, dar eu mănânc foarte sănătos, numai produse ecologice, beau doar apă plată, fac cură cu fructe etc”. Aceiaşi oameni care încearcă să se hrănească sănătos „trag”, în schimb, două pachete de ţigări pe zi!

Mărturisesc că nu-mi pică prea bine scârboşeniile de pe pachetele de ţigări. Cum pot să arate plămânii ăia! Cât de mult îi dăunează unui nou născut să fumezi în preajma lui, ce crimă să fumezi în timpul sarcinii, cum se transformă vasele de sânge, ajungând să-şi piarda tot mai mult din elasticitate… Bătăile inimii sunt mai dese şi implicit efortul pe aceasta îl depune e mai mare. Inima bate cel puţin de 4.000 de ori pe oră. Cât de multe bătăi îi furăm inimii noastre printr-o singură ţigară? Dar, mai ales, câţi ani de viaţă irosiţi înseamnă acele bătăi în plus?

Un prieten care a trecut printr-o operaţie pe cord, în urma unui infarct provocat tocmai de fumat, mi-a mărturisit că sperietura provocată de acel infarct l-a facut pur şi simplu să uite de ţigări. Brusc, nu a mai simţit nici o atracţie când a conştientizat că de acolo i se trage. De ce lăsăm, oare, să se ajungă până acolo? De ce avem nevoie de un asemenea şoc ca să ne trezim la realitate?

Vedem la cei din jurul nostru cazuri concrete de îmbolnăviri care-i privează pentru tot restul vieţii de cele mai alese bucate şi băuturi, nu pot sta la plajă, nu pot face baie în ape termale şi multe, multe altele. Nu e tocmai plăcut să-ţi care soţia bagajele, să nu poţi depune efort şi implicit să nu-ţi poţi asigura existenţa, să-ţi iei pastilele la ore fixe…

…şi totusi nu vrem noi să renunţăm la a da bani pe ţigări! Un an de fumat ne costă între 2.500 şi 4.500 de lei! Asta doar pentru ţigări. „Repararea” sănătăţii pe care ne-o distrugem fumând e altă treabă…

Hmm… mă duc să-mi aprind o ţigară şi să mai meditez asupra acestui subiect.

– publicat în Iaşi Plus

5 thoughts on “Tutunul dăunează şi bugetului…”

  1. Nu am atractie asupra tutunului, si multi din grupul meu de prieteni fumeaza … aproape toti, si ma rugau si pe mine … insa nu simnt placerea sa fumez. Decat sa imi distrug viata mai bine o traiesc.

  2. pe mine ma deranjeaza doar ca nu mai pot merge la o prajitura sau la o pizza cu copiii fara sa fim nevoiti sa facem baie pe urma…. mirosim a tutungerie cand ajungem acasa. nu stiu care lege ce zice despre fumatul in locurile publice, dar ce stiu este ca noi nu mai putem merge nicaieri ca in spatiile pt nefumatori … fumeaza chelnerii! asa ca cerem pizza prin telefon pentru acasa. :)

  3. de 2000 de ani si mai bine lumea fumeaza :pipa, narghilea , tigara, mariujana, frunze de nuc, hashis, papusoi etc…… si o sa mai fumeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.