Avem „Prima Casă”, „Prima Mașină”, de ce nu am avea și programul „Ultima Factură”?

Serios, primim prea multe hârtii inutile prin poștă, când mai toate facturile le plătim oricum online! Ar trebui să introducă guvernul un program de tip „Ultima Factură”, prin care furnizorii de servicii cu plata lunară (telefonie, televiziune, Internet, gaze, energie electrică, apă, canal, gunoi ș.a.m.d.) să fie obligați să renunțe la tipărirea facturilor pe hârtie, iar clienții să se învețe cu Internetul, că suntem în Anul Domnului 2015! Măcar clienții până în 50-60 de ani ar putea face această trecere.

Mai țineți minte când v-am arătat cum să faceți să vă plătiți toate facturile online, fără să mai stați la cozi, fără să vă mai bateți capul cu funcționari plictisiți și angajați fără chef? Articolului i-am zis: Denisa te învață cum să-ți plătești facturile online și deși are doi ani și jumătate, încă e foarte actual, pentru că încă mai sunt furnizori de servicii care nu acceptă decât plata la ghișeu. Nu mulți, dar sunt.

Facturile vin, evident, în cutia poștală, pe care eu o verific atunci când plec de acasă, iar asta înseamnă că de fiecare dată când primesc chestii prin poștă, le pun fie în geantă, fie în buzunarul din ușa mașinii. De multe ori, acolo rămân toate, timp de câteva zile.

În multe filme și seriale, lângă ușa de la intrare, familiile au un loc pentru corespondență, acolo unde stau, de obicei, și facturile. În familia mea, am organizat facturile și chitanțele pe căprării, dar tot mi se mai întâmplă să le rătăcesc pe cele tipărite și să recurg de fiecare dată la facturile în variantă online (de obicei, PDF).

Pentru că sunt cam uitucă, recunosc că mi-ar plăcea să am un fel de aplicație pe smartphone căreia să îi dau acces la toate conturile mele – de la gaz, curent, telefonie mobilă – și să mă atenționeze când se apropie scadența facturii, să pot plăti direct din aplicație și să nu îmi mai bat capul cu facturi tipărite inutile și pierdute prin mașină.

Din fericire, majoritatea furnizorilor de servicii cu care am eu contracte au intrat în secolul XXI. Eu sunt toată ziua călare pe smartphone-ul meu, deschid laptopul doar când am de lucru sau de scris pentru blog, în rest, cam toate problemele le rezolv de pe telefon și e grozav să poți face banking cu o aplicație, să poți achita facturi cu câteva atingeri de ecran, să poți vira bani și înregistra citiri de contoare la fel de ușor, din câteva mișcări.

Cu toată această tehnologie, din păcate, încă mai sunt mulți furnizori de servicii care emit facturi stufoase pe hârtie și cheltuie o grămadă de bani pentru a le trimite clienților prin poștă. Mărturisesc că pe lângă factura de apă, până azi mai primeam una: factura de telefonie de la Telekom, pentru cele două abonamente de pe numele meu. Pur și simplu, mereu uitam să intru în cont și să văd unde anume pot selecta opțiunea de a primi doar factura electronică.

Azi am primit-o pe ultima, Ultima Factură de la Telekom, frumos transformată într-o cutie-cadou în care am găsit alte două obiecte făcute din hârtia facturilor: un coșuleț și o pasăre. Mi se pare o idee foarte frumoasă, mai bine folosim hârtia pentru orice altceva, decât ca să primim o factură pe care o putem consulta și online, în format PDF sau direct în contul personal de pe site-ul Telekom sau din aplicația MyAccount.

Eu folosesc aplicația pentru a vedea cât am de plată și pentru a achita facturile și de fiecare dată zâmbesc când o văd cum se încarcă, atunci când o deschid. V-aș arăta și vouă, dar cu ce să filmez, când aplicația e pe telefon? Mai bine v-o instalați și voi (Google Play / iTunes / Microsoft Store), dacă sunteți clienți Telekom, și vedeți. E ca și cum ecranul s-ar umple cu un lichid Magenta și dacă înclinați telefonul, se înclină și „lichidul”. Te ține ocupat, cum ar veni :)

Telekom Romania promovează reducerea numărului de facturi emise pe suport de hârtie către clienți cu scopul de a stimula utilizarea canalului online în ceea ce privește posibilitatea de a plăti online, de a vizualiza online factura, costurile și traficul serviciilor fixe și mobile.

Așadar, dacă vreți să nu mai primiți hârtie inutilă, dar și să participați la un concurs, optați pentru factura electronică de la Telekom și contribuiți la popularizarea „programului” Ultima Factură, ca să știe și prietenii voștri să nu se mai îngroape în hârtii.

telekom programul ultima factura 2 copy

Detalii despre concurs găsiți aici: www.telekom.ro/campanie-factura-electronica. Dacă sunteți clienți Telekom și selectați opțiunea e-Bill, veți câștiga garantat un voucher de 100 de lei și, prin tragere la sorți, aveți șansa să câștigați una dintre cele 6 tablete iPad Mini și 2 smartphone-uri iPhone 6.

e-Bill este o opțiune oferită de Telekom clienților de servicii fixe și mobile, cu ajutorul căreia aceștia pot vizualiza factura prin intermediul contului My Account și primesc factura pe adresa de email, renunțând la factura tipărită. Astfel, odată cu activarea contului My Account și e-Bill, clienții pot vizualiza factura Telekom în format electronic.

Cum vi se pare ideea? Voi câte facturi tipărite mai primiți?

4 thoughts on “Avem „Prima Casă”, „Prima Mașină”, de ce nu am avea și programul „Ultima Factură”?”

  1. Nu am mai primit o factura fizica de vreun an si ceva si sunt mandra de treaba asta! E adevarat, inca mai platesc cheltuielile comune la asociatie, dar am un administrator foarte flexibil, care a inteles ca nu il incurc cu nimic daca aleg sa ii virez banii direct intr-un cont bancar pe care ni l-a comunicat tuturor in prealabil.
    Asa ca nici eu nu mai irosesc hartie!

  2. Foarte buna initiativa asta de a-i oferi omului ceva garantat daca isi activeaza factura electronica. O alta campanie de activarea facturii electronice am primit-o pe email de la rds numai ca ei te inscriu intr-o tombola cu premii. Sunt deja site-uri celebre care au renuntat sa mai trimita factura si garantia cand cumperi un produs, si le regasesti in contul online unde le poti descarca sau lista oricand ai nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.