Un editorial valabil în fiecare an…

…scris de tatăl meu acum vreo trei ani, textul ăsta poate fi recitit în fiecare an, rămâne de actualitate.
Nu mai aştept până la vară, când se întâmplă „Serbările / Zilele Cetăţii”, ca să-l public. Enjoy!

În virtutea unor tradiţii deja formate după revolutia din 1989, românii au învăţat să se distreze după modelul occidental (sau poate medieval?), prin inventarea unor serbări de genul „Serbările cetăţii”, la care participă o serie de artişti, artiste, formaţii cu tot felul de muzici, pseudo-artizani care vin să-şi vândă marfa, se mai combină şi un festival cu bere, şi un mic raliu şi, uite-aşa, Deva se poate numi cel mai… „bâlci” din România pentru 2 săptămâni. Rezultatul? O nebunie! „Ce frumos a fost?”; „ce m-am distrat,
ce maşini am văzut!”, „Ce mi-au furat portmoneul cu toţi banii!!!”.
Ce greu am putut să mă înţeleg cu familia din cauza zgomotului de afară? Ce frumos a cântat Bocşa! Oare s-a apucat de manele? Nuuu, astea veneau de la standul de casete! Da, da, mă gândeam eu că şi dansurile populare erau pe ritm de rap şi dansatoarele parcă se aplaudau singure cu niste beţe!? Sau o fi fost vreo demonstraţie de arte marţiale? Cine ştie?
La nebunia de acolo? Oricum, a fost frumooos! Multă lume, domnule! Nu au venit ăştia degeaba din Micro 15!
A, şi mirosul de mititei acompaniat de fumul de rigoare.. Şi terasele pline şi mese suplimentare? Toţi beau bere ca să câştige o maşină de pe eticheta ei, tombole căştigătoare cu tot felul de argintării ieftine, săbii Ninja umplute cu aer, seminţe gustoase şi de floare, şi de dovleac  – orice, dar să rămână ceva mizerie şi niste amintiri „plăcute”. Am
avut nişte serbări ale cetăţii de nu s-au mai văzut prin nici o cetate! Ce Braşov, Sibiu, Sighişoara? dacă ştia nea Agathon ce le avem noi cu astea, cred că aici făcea Dracula Park-ul? că doar parc avem şi Eminescu oricum stă degeaba pe acolo. Poate are treabă şi noi il ţinem de „statuie” ?şi filigoria-i goală, că fără bani nu mai cântă nici o fanfară.
O, biet municipiu? cum rabdă Dumnezeu să se petreacă aşa ceva chiar în teritoriul sfânt între impunătoarele statui ale celor mai importanti bărbaţi ai acestui neam?
P.S. Pentru a nu rămâne o ruşine a oraşului, sper că nu s-a filmat nimic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.