Cum se scrie un articol viral?

Habar n-am. Am scris până acum* trei articole care au adunat o mulțime de vizualizări și un total de 17.800 de like-uri. Da, da, șaptesprezece mii opt sute de aprecieri.

APRILIE 2015. Prima dată s-a viralizat articolul meu despre Cafeneaua Jos Pălăria din Deva, un loc curat și elegant, prietenos cu părinții și cu nefumătorii și declarat loc pentru nefumători într-o vreme în care în absolut TOATE localurile se fuma. Am fost acolo încă de la deschidere, am avut privilegiul de a face poze chiar din prima zi (sau chiar mai devreme, nu rețin exact). Am încropit un text, am prelucrat pozele și le-am pus pe blog. Mamele care nu puteau ieși cu copiii în oraș s-au entuziasmat și au distribuit articolul pe Facebook, el adunând în timp record (în doar câteva zile) peste trei mii de like-uri.

Pentru mine a fost un șoc. Nici nu știam că sunt atâția hunedoreni capabili să citească pe Facebook! :)) Și iată că nu doar că sunt pe Facebook, dar pot să aprecieze un articol despre un local frumos.

jos palaria 3.7KMAI 2013. Un articol vechi a fost descoperit de cineva și „dezgropat” readus în actualitate. Este vorba despre articolul despre unguentul pentru cai Eqvagel, pe care, am aflat, îl folosesc oamenii ca să scape de dureri musculare și articulare. Cumva, au dat de articol și cei care fabrică acest unguent și care mi-au trimis unguentul Eqvagel pentru oameni (sic!), ca să-l testez. E bun, dar parcă tot pe ăla pentru cai l-ai alege, că știi că e mai puternic.

eqvagel 6.3KIUNIE 2016. Am mers în vizită la Fares Orăștie, cei care fac ceaiurile și toate produsele minunate din plante cu care ne tratăm atunci când medicina dă greș. Fares tocmai se afla în mijlocul unui scandal provocat de un fost angajat care acum este dat în judecată pentru furt… și au încercat să le arate oamenilor că nu este mizerie în fabrica lor. Ba dimpotrivă. Eu am fost, am văzut, am pozat, filmat și scris despre asta. Trei săptămâni le-au trebuit oamenilor ca să descopere articolul meu. A strâns, în mai puțin de o săptămână, 80 de comentarii și 7.800 de like-uri. Niciodată în viața mea nu am avut atâtea like-uri la un singur articol și nici nu credeam că voi strânge atâtea.

fares 7.8KCred că articolele despre medicamente, rețete, diete vor genera mereu trafic, pentru că mai toți oamenii caută informații despre produsele farmaceutice, mănâncă bine și apoi vor să slăbească. De asta articolele mele despre Finalgon și Eqvagel încă adună o grămadă de afișări zi de zi. Deci, dacă două articole din trei viralizate sunt despre sănătate (Fares și Eqvagel), poți să îți faci o idee cu privire la subiectele care se pot viraliza. Dar nu există nici un fel de garanție.

Am articole mai bune decât astea trei, de care eu sunt foarte mândră, și care au strâns câteva like-uri, cel mult câteva zeci. Internetul nu face ce vrei tu, Internetul face ce-i place. Oamenii pot să revină pe blogul tău sau pot să nu revină – e atât de simplu. Nu ai ce face, nu ai cum să îi ții pe blog sau să îi trimiți către alte articole, dacă ei au venit aici să citească despre ceaiuri.

Există câteva linii pe care le poți urma dacă vrei să creezi un articol viral – scrii despre lucruri care sunt de actualitate, despre care oamenii caută informații pe Google, oferi o altă perspectivă sau ești primul care dă informația. A se vedea articolele lui Radu Dumitru despre Therme București.

* Înainte de a vă mira prea tare, ar trebui să știți că anul ăsta se împlinesc 10 ani de când scriu pe blog!

Foto featured: Gone viral, de la Shutterstock

7 thoughts on “Cum se scrie un articol viral?”

  1. Denisa,eu sunt bitritean si iti citesc blogu!lAdevarat ca am locuit in Hunedoara intre ani 1966-1999,cand am plecat in armata la Orastie !Si de atunci nu am mai vizitat Hunedoara !As vrea sa mai revad Castelul Huniazilor!Sanatate tie si lui Sebi!!

  2. Felicitari! Zece ani! Dupa cum spunea profesorul meu un articol bun, numit acum viral, nu este scris bine ci doar citit bine. Publicul, cititorii, creaza viralitatea! Noi nu putem decat sa stam si sa privim daca palce sau nu publicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.