Cum ar fi dacă aeroporturile nu ar arăta, toate, la fel?

Am fost în câteva aeroporturi în viața mea: două românești, unul austriac, unul belgian, două italiene și unul spaniol. Sunt de 100 de ori mai puține decât a văzut un călător profesionist, așa cum sunt Cezar sau Adrian, dar tot pot spune că am văzut câteva aeroporturi. Plus că m-am uitat fascinată la Ultimate Airport Dubai de pe National Geographic, povestea extinderii unuia dintre cele mai mari aeroporturi din lume. 

Și am ajuns la o concluzie: mie mi-ar plăcea ca fiecare aeroprot să fie decorat într-un fel specific țării în care este situat. De exemplu, sunt de părere că un aeroport românesc ar trebui să aibă peste tot motive populare, să fie decorat în culorile steagului nostru – albastru, galben, roșu, să existe (mai mutle) magazine duty free cu produse tradiționale românești. Să ne lăudăm încă din aeroport cu ia, portul popular, să existe standuri de prezentare a tuturor zonelor turistice importante din țară.

De exemplu, mi-ar plăcea ca în aeroportul Henri Coandă, din București, să existe un stand al Castelului Corvinilor, unde o persoană să promoveze în permanență acest obiectiv turistic din orașul Hunedoara, județul Hunedoara. Să existe acolo o machetă mare (de măcar 2 metri) a castelului, cu care turiștii să se poată fotografia. OK, poate nu vin în Hunedoara de data asta, dar și-au făcut o poză cu castelul pe care o pot pune pe Facebook sau au filmat un vlog și-l vor urca pe YouTube, iar prietenii și urmăritorii săi pot vedea minunatul castel. Unuia tot îi vine ideea de a vizita castelul în mărime naturală!

Apoi, sunt turiști/călători care ajung în marile aeroporturi ale lumii doar pentru câteva ore (sau chiar mai puțin), având zboruri de legătură. Acei turiști nu părăsesc deloc aeroportul cu pricina, fie pentru că nu au timp, aeroportul fiind departe de oraș, fie pentru că preferă să moțăie pe un scaun decât să se trambaleze cu bagaje prin oraș. Sunt turiștii pe care aeroporturile îi preferă, pentru că se plimbă prin magazine și fac vânzare. Și nu ar fi frumos dacă ar exista și niște zone amenajate special pentru ei, în care să se poată poza cu backgrounduri tematice, cu replici în miniatură ale obiectivelor turistice din orașul sau țara respectivă?

Sincer, eu aș face promovare gratuită pe acest blog (și pe toate rețelele de socializare pe care sunt activă) unui aeroport care se îmbracă în culorile și motivele tradiționale ale țării în care este situat.

voronet_shutterstock_315819380

Foto: Voroneț, de la Shutterstock
Foto featured: Aeroport, tot de la Shutterstock

1 thought on “Cum ar fi dacă aeroporturile nu ar arăta, toate, la fel?”

  1. Teoretic ar fi frumos, si nu ne-ar costa mai nimic. Dar stii vorba aia, practica ne omoara….
    Am batut America in lung si-n lat, nu cred ca mi-a scapat vreun aeroport major, si foarte putine au decoratiuni specifice. Cred ca Denver e cam singurul…Acoperisul terminalului central arata ca muntii, Denver, Colorado fiind oras de munte. In interior au multe lucrari de arta, unele chiar foarte controversate (cauta pe google e interesant). In rest nimic specific. Da, peste tot au ori postere cu obiective turistice locale (NASA in Houston, Graceland in Memphis, cascada Niagara in Buffalo, etc.), ori exponate „locale” gen artizanale amerindiene (Phoenix) dar nimic in abundenta. Adica le pun acolo, sa fie. Am fost in 2010 in Vancouver, cu vreo 2 luni inainte de olimpiada de iarna si peste tot erau cercurile olimpice..A, si sa nu uit, in Las Vegas au jocuri de noroc (slot machines) prin tot aeroportul… In rest nimic, ori ca te afli pe JFK in New York, sau in Los Angeles, Atlanta, Chicago, San Francisco sau Indianapolis, totul arata la fel.
    Vacanta placuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.