Virșlii de Hunedoara

Aşa cum sarmalele tradiţionale româneşti le-am „împrumutat”, de fapt, de la turci, aşa cum pita se numeşte pită de pe la greci, cum zacusca e – oh well, se pare că zacusca e chiar a noastră!* -, nici virşlii de Brad sau de Sălaş nu sunt neapărat cele mai româneşti produse alimentare cu putinţă. Din fericire pentru zona asta şi din păcate pentru cei care i-au gustat o dată şi-ar mai vrea o dată şi încă o dată, virşlii nu se găsesc – sau se găsesc foarte greu – în afara graniţelor judeţului Hunedoara.

Virşlii sunt făcuţi din carne de capră în amestec cu carne de oaie. Şi nişte condimente, desigur, principalul fiind boiaua de ardei dulce sau iute. Sunt afumaţi atunci când îi cumperi. De mâncat se mănâncă fierţi, cu muştar şi boia de ardei iute. Denumirea asta ciudată vine de la Frankfurter Würstel sau Würstl**. 

Virşlii de Sălaş au mai mult seu de oaie, ceea ce-i face mai graşi, mai „grei”, mai greţoşi, cum vreţi să le spuneţi. Mie ăştia-mi plac mai mult, pentru că au gustul specific de virşli, un pic înţepător, şi sunt coloraţi, din nou o caracteristică a virşlilor: culoarea roşiatică.

Virşlii de Brad sunt făcuţi cu mai puţin seu de oaie. Ultima dată când i-am mâncat, nu aveau nici culoarea roşie, nici foarte picanţi nu erau şi lipsea gustul cu care sunt eu obişnuită. Dar tot virşli sunt.

virsli-2-compressor

Oricum, nu ai de unde să ştii care-ţi plac mai mult până nu ai încercat toate reţetele. Şi dacă v-am făcut poftă, în weekend-ul 6-9 iunie are loc Festivalul Virşlilor, atât la Deva, cât şi la Hunedoara. Dacă aveţi drum pe aici, puteţi mânca virşli direct de la sursă, afumaţi pe loc, la preţuri de producător. La Deva, festivalul se-ntâmplă în Piaţa Unirii, iar la Hunedoara, în curtea Castelului Corvinilor.

Cum se scrie corect „virșli” sau „virșlii”?

Am mâncat niște virșli, doi virșli, o pereche de virșli. Îmi plac virșlii foarte mult. Vreau să cumpăr niște virșli. Mi-e dor să mănânc virșli. Mi-e dor de virșlii ăia buni, de Sălaș.

* Zacusca pe Wikipedia
** Frankfurter Würstel 

2 thoughts on “Virșlii de Hunedoara”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.