Viteji doar în teorie

Suntem viteji atunci când vine vorba despre medicii care iau șpagă. „Nu-i mai satură dumniezo [cu accent pe o], ar fi în stare să ia și pielea de pe tine”; „Medici ca în «Grey’s Anatomy» nu există decât în filme, ăștia din România s-au făcut doctori pentru că le iese banu’, nu din pasiune”; „Io nu dau șpagă, dă-i în mă-sa, după ce că de atâția ani contribui, măcar o dată la 10 ani, când am nevoie, să primesc servicii medicale fără să dau bani în plus”.

Așa-i că ați făcut una dintre afirmațiile de mai sus măcar o dată-n viață? Și eu. Dar știți cât ține bravada asta? Până la primul contact cu un medic român, care profesează într-un spital românesc. Când vezi ce meserie excepțională practică, când te întâmpină cu zâmbetul pe buze, chiar dacă i s-a tăiat din salariu, când se poartă frumos cu tine deși mai are 10-20-30 de pacienți de vizitat, te simți obligat să îi dai. Dai șpagă, chiar dacă-i spui „o mică atenție pentru dumneavoastră” sau „un mic cadou, e o nimica toată”, tot șpagă se numește.

Și-o dai nu pentru că ai avea tu salariul prea mare și n-ai ce face cu banii, ci pentru că vrei să fii sigur că vei fi tratat. Te împrumuți, vinzi ceva, faci tot ce poți ca să te poți prezenta la doctor cu o sumă rezonabilă. Sunt unii medici care nu primesc niciodată nimic – dar ei reprezintă excepțiile, poate că au cabinete particulare sau pur și simplu nu pot să ia șpagă. Nu e burtologie, în Hunedoara există cel puțin un medic care nu ia șpagă și se poartă incredibil de frumos cu pacienții.

Pe cei care primesc „mica atenție” nu ar trebui să-i judecăm, pentru că și dacă o facem, ne înghițim limba în momentul în care avem o rudă apropiată în spital. Atunci uiți că tu de fapt ai contribuit la fondul de sănătate timp de 10 ani, uiți tot ce ai spus vreodată de medicii care „primesc”, tot ce vrei este să-ți vezi neamul sănătos. Și ai da oricât pentru asta.

De-aia zic că suntem viteji doar până la proba contrarie. Cu excepțiile de rigoare, bineînțeles. Tatăl meu n-a dat niciodată șpagă pentru că nu știe s-o facă și nu îi place. A fost internat de câteva ori, dar de partea administrativă s-a ocupat mama. Mama, în schimb, s-a „lovit” de mult mai mulți doctori, așa că știe prea bine cum funcționează instituția șpăgii. Chiar în seara asta mi-a explicat că limba plicului alb în care se află banii trebuie să fie în interiorul plicului. „Așa se dă șpaga!”

Mă puteți contrazice?

Foto: Kurhan

7 thoughts on “Viteji doar în teorie”

  1. Aici ai mare dreptate, toti suntem impotriva, dar toti dam. Cand am fost cu bunica mea sa se opereze la ochi, stiam dinainte ca „taxa” ar fi de 2 milioane. In sala de asteptare bunica-mea a inceput sa vorbeasca cu alte babute despre „cat sa dam la doamna doctor” si a venit foarte speriata la mine pentru ca aflase ca altii dau 4 milioane. Am intrebat si eu cine i-a spus si mi-a aratat o mamaita de la tara, pentru care sigur acei 4 milioane contau mult, dar ea a ales sa-i dea la doctor, in conditiile in care putea sa dea mai putin sau deloc.

  2. Pingback: Denisuca – nevastă de Coşmar » Tu ce ai face?
  3. Nu te pot contrazice absolut deloc…Din pacate tata este bolnav de cancer in stadiul IV si isi petrece destul timp prin spital…A suferit 3 operatii in ultimul an si normal, desi spuneam ca eu nu vreau sa dau spaga (in jur de 800 ron operatia..si inca 150 ron pt anestezist), am fost nevoita pentru ca vedeam ca nu este tratat cum trebuie..Asa ca de fiecare data trebuie sa bag bani in buzunarele tuturor cadrelor medicale cu care intra in contact…Macar asta sa-l mai aline putin, un tratament rezonabil…

  4. cinstit e ca toti pacientii sa fie tratati egal, indiferent daca au bani sau nu. daca un pacient doreste sa ofere o atentie, un cadou, unui doctor pentru ca l`a insanatosit, e liber sa o faca, n`am probleme cu asta, dar intr`un spital de stat tratamentul nu trebuie sa depinda de spaga.

  5. Eu sunt una dintre persoanele care nu au dat spaga niciodata… si tin minte cum am stat 4 ore la usa unui cabinet medical din spital ca sa intre „programarile” sa-si ia retetele lunare din acest motiv ! Asta in conditiile in care venisem cu urgenta ! Iar la aceeasi usa mai asteptau si altii cu urgente (era vorba de oftalmolog), dar pentru medic erau mai importante programarile decat oamenii ai caror ochi sangerau la propriu ! Cand in sfarsit am intrat in cabinet m-a trimis intr-o camaruta cu un aparat prin care ar fi trebuit sa se uite la ochii mei, m-a uitat jumatate de ora acolo si cand in sfarsit a aparut m-a intrebat care e problema, ca ea nu vede nimic… pana si eu imi vedeam ochiul cat e de rosu si de umflat… Si cu toate astea nu am dat spaga si nici nu o voi face vreodata ! De-atunci am evitat cat mai mult spitalele publice si am ales privatul. Stiu ca banii de spaga ii dau pe consultatie dar macar nu sunt tratata ca un nimeni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.