Cum a fost la Ziua Burgerilor, la Oro Toro din Deva 🍔

I-am cunoscut pe Chef Iosif Ștefănescu și pe Giorgios Malideros. Amândoi sunt oameni modești, nu știu la ce mă așteptam, de fapt…

Când auzi că pe un bucătar îl prezintă cineva cu prefixul chef, te aștepți (sau eu mă așteptam) să întâlnești un om prețios, pretențios, plin de el, oarecum superior. Nu știu exact de ce am imaginea asta, poate de pe la TV, pentru că pe omul care a creat meniurile de la restaurantele OSHO și Oro Toro nu l-am văzut deloc așa. Ba din contră, este un tip foarte prietenos, cu picioarele pe pământ, dornic să își prezinte creațiile, bucuros să poată vorbi despre mâncare, deschis la feedback, fie el și negativ.

N-am ce să îi reproșez, poate doar că a stat prea puțin la Deva, dar și aici a avut o scuză interesantă: la restaurantul din București erau multe rezervări pentru seara de sâmbătă și a vrut să fie acolo, să se poată ocupa personal de toate treburile.

Am avut ocazia să văd un chef în acțiune, și când zic „acțiune”, mă refer la mișcare rapidă, greu de imortalizat în fotografii. Și în video, de altfel: „We detected your video may be shaky. Would you like us to stabilize it?”, zice YouTube. Păi da, e shaky, pentru că de-abia am reușit să filmez ce făcea el, când la grill, când la masa de lucru, când în spate, la cartofi etc. Omului i-a luat cinci minute să prepare trei feluri de mâncare (piept de curcan, wrap cu carne de vită și porchetta) pe care eu aș fi întors cu susul în jos toată bucătăria și probabil că rezultatul ar fi fost dezastruos (grătare, lipii, curcan, vită… pfff!). Nici gătitul ăsta nu e pentru toată lumea.

Despre carnea de la Oro Toro vă pot spune că este livrată în vid de către furnizor (Oro Toro este franciză, deci toate ingredientele sunt cumpărate din anumite locuri, selectate de proprietarul mărcii), refrigerate. Adică nu se lucrează cu carne congelată. Ea se prăjește pe un grătar foarte șmecher, care funcționează cu cărbuni. Da, da, carnea de la Oro Toro se gătește pe jar, iar jarul este făcut din cărbuni adevărați. E ditamai grill-ul și costă cât o mașină bună.

Cele trei feluri de mâncare încercate de noi sâmbătă vor intra în curând în meniurile restaurantelor Oro Toro din toată țara. Pe scurt, vă spun că am mâncat primul meu wrap cu carne de vită și mi s-a părut foarte bun. Asta, în condițiile în care eu nu mâncam vită decât dacă trebuia (adică nu era altceva). Pieptul de curcan, dacă nu ne-ar fi spus chef Ștefănescu că e piept de curcan, aș fi putut jura că e altceva. Piept de porc foarte fraged, maybe. Carnea este gătită încet înainte de a fi pusă în farfurie. Apoi, vedeta: porchetta. Este una dintre concesiile făcute celor care merg cu prietenii la Oro Toro, dar nu vor să mănânce carne de vită sau de pui. Și ce concesie, mamă, mamă! Cu un șoric crunchy, o carne moale, care ți se topește în gură, cu un picuț de grăsime… mmm! Dacă sunteți de părere că nu-i legumă mai bună decât porcul, vă recomand să încercați, peste câteva zile, când va fi în meniu, această porchetta.

În continuare, vă arăt două video-uri pe care am avut privilegiul să le filmez dincolo de pultul de la Oro Toro, ocazie pentru care le mulțumesc celor doi simpatici proprietari.

P.S.: Prima noastră vizită la Oro Toro a fost un fiasco și asta s-a văzut în articolul pe care l-am scris atunci. În continuare sunt de părere că jalapenos-ii în brânză nu au gust(ul pe care mă așteptam eu să îl aibă), iar despre carnea de vită am discutat destul de mult cu oamenii care au deschis acest restaurant și am decis să îi mai acord o șansă… motiv pentru care voi încerca mai mulți burgeri din meniul Oro Toro.

4 thoughts on “Cum a fost la Ziua Burgerilor, la Oro Toro din Deva 🍔”

  1. Problema mea cu Oro Toro e fix gratarul pe care fac burgerii. Carnea devine cancerigena cand este atinsa direct de flacara. Si ia un gust amar, de arsura.
    Prefer burgerii facuti pe plita, sau daca-s pe gratar, facuti la caldura gratarului, nu flambati si arsi.

    1. @Andrei: Intr-adevar, carnea prajita pe gratar nu e foarte sanatoasa, dar pentru un piept de pui fiert poti sa mananci in alta parte sau sa iti gatesti acasa. Cand mergi la un burger pe gratar mananci un burger facut pe gratar… Cat de sanatoase or fi gratarele pe care le face romanul la iarba verde, in fiecare vara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.