O zi istorică: de azi, 16 martie, 2016, nu se mai fumează în spațiile publice din România!

Un mare WOW și un și mai mare BRAVO pentru minunații parlamentari care au făcut legea asta, într-un târziu. Sunt cât se poate de conștientă că dacă încă mai fumam, m-ar fi enervat la culme legea 15 și m-aș fi gândit să mă duc în munți sau să mă mut în Republica Moldova sau în Serbia – ori în alte țări pe care reglementările Uniunii Europene nu le-au „otrăvit” încă. 

Deci să nu avem discuții: sunt bucuroasă pentru legea asta doar pentru că nu mai fumez de peste un an. Când eram fumătoare, mi se părea că e dreptul meu să îmi distrug sănătatea, fără să-mi pese de cei in jur. Efectiv nu credeam că fumul meu de țigară îi poate deranja atât de tare pe alții.

Acum, că sunt nefumătoare, îmi vine să sparg chestii prin casă când se fumează în bucătărie și fumul intră în camera mea. Am ajuns atât de sensibilă, încât nu mai suport fumul de țigară. Dacă ar fi după mine și aș putea alege între a închide toate fabricile de țigări din România și a asfalta toate drumurile din România, probabil că aș alege să amân asfaltarea, că și-așa în fiecare primăvară apar gropi noi…

Deci da, mă bucur foarte mult că nu se mai fumează în spații închise. Încă e bine (pentru fumători), că deja încep să se deschidă terasele și o să pută toate orașele a fum de țigară, vor fi pline trotuarele de angajați ai firmelor private și instituțiilor publice care vor trage grăbiți din câte-o țigară; adevărata tragedie va începe din toamnă, când se închid terasele și nu se mai poate fuma decât afară.

Sper să se aplice legea. Sper să nu mai văd baruri care nu au scrumiere, dar îți dau farfuriuțe în care să scrumezi „pe riscul tău” (la Auchan-ul din Deva era așa, înainte de a se extinde, la barul de lângă WC-uri fumatul era strict interzis, dar puțea a fum de țigară exact ca-n orice alt birt).

Eu nu o să mai calc niciodată în baruri în care voi da peste fum de țigară, începând de astăzi.

La Sara Bar scrumierele au fost inlocuite cu bomboniere. Alt aer, alta viata.

Posted by Sebastian Dragoş Bârgău on Tuesday, March 15, 2016

7 thoughts on “O zi istorică: de azi, 16 martie, 2016, nu se mai fumează în spațiile publice din România!”

 1. Nu te grabi! Ok, legea exista, insa mai trebuie si aplicata. E doar prima zi, de fapt nici nu este inca, pentru ca seara se va da socoteala.

  Spre exemplu, jocurile de noroc online neautorizate sunt interzise de prin 2011, insa doar acum cateva luni a inceput sa se aplice legea – pentru ca nu a existat organism de control.

  Sigur, vorbim de o cu totul alta treaba aici, a fost primul exemplu ce mi`a venit in minte. Insa varianta cu farfuriuta nu pare deloc imposibila, ba chiar as zice ca e probabila spre posibila :)

 2. Asta-mi aduce aminte cumva de prohibitia (alcoolului) din America – oameni inventivi au reusit sa vanda licoare in diverse stabilimente folosind diferite tertipuri (si sa faca si o avere intre timp).
  Si in plus sunt multe interpretari ale legii – terasa unui restaurant e spatiu public inchis sau deschis? Ce constituie inchis? Patru pereti (sau garduri) din plasa foarte rara e spatiu inchis sau deschis?
  E o lege nescrisa a comertului – interzicerea unui anumit produs sau serviciu are un efect cresterea popularitatii acelui produs.

  1. Nu s-a interzis vreun produs, doar consumul lui în interior. Pe trotuare și terase e liber la fumat și la afumat. Deci nu o să prospere nimeni mai mult decât a făcut-o până acum.

   Numai un fost fumător poate să aprecieze cât de disperați sunt fumătorii acum și cât de încătușați sunt de viciul lor care nu le aduce absolut nimic bun. Mă bucur enorm că sunt o fostă fumătoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.