Ziua mondială fără mașini

La ora la care scriu aceste rânduri, în lumea întreagă sunt milioane de mașini care se mișcă dintr-o parte în alta, ducându-i pe oamenii muncii acasă de la serviciu, ori, în funcție de fusul orar, de acasă la serviciu. Și da, toate acele mașini poluează… 

Primele mașini au apărut pe drumuri (că nu erau chiar străzile pe care le știm azi) în urmă cu 130 și ceva de ani. Astăzi, pe drumurile din toată lumea circulă peste un miliard de vehicule motorizate. Iar ieri, 22 septembrie, a fost ziua în care trebuia să le lăsăm acasă și să ne deplasăm pe biciclete sau pe jos… doar că dacă nu aș fi început proiectul ăsta cu Zilele internaționale…, nu aș fi aflat că 22 septembrie ar fi ziua fără mașină.

În cinstea acestei zile, orașe mari precum Bogota și Jakarta își închid arterele principale și le transformă în locuri de desfășurare a unor evenimente pentru pietoni și bicicliști. La noi… sunt lucruri mai importante de dezbătut, ca-ntotdeauna. Și, recunosc, sunt și eu vinovată: am mers cu mașina la serviciu.

De asemenea, 22 septembrie mai este:

 • Ziua „Dragă jurnalule”
 • Ziua aprecierii elefanților
 • Ziua ciocolatei albe
 • Ziua femeilor de afaceri
 • Ziua hobbiților
 • Ziua cornetului de înghețată

^Astea-s bune pentru la anul, când vom sărbători ziua ciocolatei albe, ca să ne prefacem că am uitat că e ziua fără mașini… și vom polua aerul cu diesel-urile noastre și ne vom polua și organismele cu dulciuri pline de zahăr. Csf n-ai csf.

Foto: Young people on a road trip, de la Shutterstock

6 thoughts on “Ziua mondială fără mașini”

 1. Ei, uite de-aia imi doresc sa imi permit o Tesla, poate peste vreo 10 ani asa :)))) Fie ea si SH.
  Intre timp, merg cu masina.. pe benzina. Am o mare antipatie fata de diesel, din cauza ca ma enerveaza la maxim cum se aude. Imi place ca masina sa fie silentioasa. Dar asta e buba personala.
  Habar nu aveam ca e ziua fara masina. Azi n-am iesit cu masina oricum, asa ca… sa zicem ca am participat. Involuntar :D

  1. @Georgi: Dieselurile moderne sunt foarte silentioase. Eu am unul vechi si am condus o masina diesel recenta, de prin 2013. Am crezut ca e pe benzina, n-avea zgomotul ala specific, dar se aude mai puternic decat un motor pe benzina, cam ca un benzinar cu defect :)

   Chiar si masinile electrice fac zgomot, dar se aude foarte slab la turatii mici. Cand cresti turatia, se aude.

   Eu n-am tinut ziua asta fara masini, chiar am fost la volan zilele astea. Fac naveta ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.