Care sunt riscurile infertilităţii?

infertilitateAcesta este cel de-al treilea articol din seria despre infertilitate. Pe primul îl găsiţi aici: Este infertilitatea o problemă rezolvabilă? şi pe cel de-al doilea, aici: Despre naşterea prematură. Astăzi vorbim despre riscurile infertilităţii.

Dintre factorii de risc de infertilitate ce nu pot fi controlaţi, cel mai important este îmbătrânirea. Logic, riscul de infertilitate creşte odată cu vârsta, începând chiar de la 20 de ani, când este de şapte procente. După 30 de ani, riscul se dublează, ajungând la 15 la sută. Credeţi că părinţii, bunicii şi rudele care ne tot întreabă când o să le facem un nepot sau strănepot o fac doar de dragul de a ne tachina? Ştiu ei ce ştiu: cu cât amâni momentul, cu atât îţi scad şansele de a deveni părinte. Şi eu ştiu asta, că am trecut deja de 30 de ani…

Alţi factori de risc care nu pot fi controlaţi, conform sfatulmedicului.ro, sunt:

 • probleme ale sistemului reproducător prezente încă de la naştere
 • endometrioza (creşterea celulelor de mucoasă uterină – endometru – în cavitatea abdominală, de exemplu la nivelul trompelor uterine, ovare, suprafaţa externa a uterului, vezica urinară sau alte organe abdominale)
 • expunerea în trecut la niveluri crescute de substanţe toxice, anumite medicamente sau radiaţii (inclusiv chimioterapia şi radioterapia din tratamentul cancerelor)
 • infecţii cu transmitere sexuală (precum gonoreea sau chlamydia)
 • expunerea la DES înainte de naştere

DES este Diesthylstilbestrol, un estrogen sintetic nesteroidal care a fost sintetizat pentru prima oară în 1938 şi le era administrat gravidelor până în 1970, crezându-se că reduce riscul de complicaţii în sarcină şi chiar ajută la scăderea numărului de sarcini pierdute. Tot ca medicament a fost folosit şi pentru tratarea cancerului la sân şi prostată. Femeile care au fost expuse la Diesthylstilbestrol – de exemplu, copiii ai căror părinţi au consumat această substanţă – sunt acum sfătuite să îşi facă analize regulate, pentru că riscurile sunt mari. Citiţi mai multe pe Wikipedia, de unde am aflat şi eu ce este misteriosul DES.

Factorii de risc pentru infertilitate pe care îi putem controla:

 • sindromul ovarului polichistic
 • consumul de tutun reduce numărul de spermatozoizi la bărbaţi şi scade fertilitatea la femei
 • consumul a 2 – 4 pahare de alcool, zilnic, timp de mai multe luni, scade calitatea spermei şi fertilitatea masculină. Plus că nimeni nu vrea un copil despre care să spună toată lumea că a fost făcut la beţie, nu? :)
 • ejacularea frecventă [zilnic] sau rară [la 10 – 14 zile] poate reduce numărul de spermatozoizi. Deci, dragi bărbaţi, nu orbiţi dacă… ejaculaţi prea des, dar nici bine nu-i!
 • exerciţiile fizice intense pe o perioadă lungă de timp afectează calitatea spermei şi ovulaţia

Ce-i de făcut? Consultul de specialitate este recomandat dacă un cuplu care îşi doreşte un copil nu a fost capabil să-l conceapă într-un an de raporturi sexuale regulate, fără folosirea metodelor contraceptive. De asemenea, vă puteţi îngrijora dacă femeia are peste 35 ani şi nu a fost capabilă să conceapă după şase luni de raporturi sexuale regulate, fără folosirea metodelor contraceptive, dacă există trei sau mai multe avorturi spontane în antecedente.

În calitate de femeie în vârstă de 30 de ani care nu a născut până acum, dar nici nu s-a chinuit prea tare să rămână însărcinată după o sarcină pierdută fără explicaţii, ştiu că nu sunt cea mai în măsură să vă dau sfaturi. Dar vă pot spune ceea ce le spun tuturor apropiaţilor mei atunci când se plâng de câte-o problemă de sănătate: nu mai amânaţi „vizita” la medic!

Nu puteţi face copii? Amânarea unei probleme nu va duce la rezolvarea ei de la sine. Cu siguranţă un medic specialist, bine ales [nu toţi specialiştii sunt „cei mai buni” doar pentru că au o diplomă care să ateste asta; ţin minte că Jerry Seinfeld se întreba unde sunt medicii care termină Medicina pe ultimele locuri, cu cele mai mici note, că prea se spune despre toţi că sunt cei mai buni], vă poate îndruma, vă poate indica analizele pe care trebuie să le faceţi, vă poate ajuta.

Cât despre naşterea prematură, experţii în medicina perinatală recomandă progesteronul micronizat administrat vaginal in prevenirea acestui risc. Progesteronul natural are proprietăţi dovedite de a inhiba contracţiile uterine, efect util atunci când există risc de declanşare prematură a contracţiilor uterine şi naştere prematură. În plus, progesteronul natural are un profil de siguranţă bine documentat pentru primul trimestru al sarcinii, susţinut şi de utilizarea continuă de mai mult de 11 ani în infertilitate ca suplimentare zilnică în ciclurile de fertilizare in vitro.

Infertilitatea este o problemă a zilelor noastre; haideţi să nu mai îngroşăm rândurile celor care amână momentul procreării din diverse motive, de cele mai multe ori neîntemeiate.

sursa foto

2 thoughts on “Care sunt riscurile infertilităţii?”

 1. Anul asta o sa implinesc 30 de ani si o sa fiu si mama, pana sa se intample nimeni nu-mi daduse nici o sansa,dar nici una. Si totusi minunile exista chiar daca ti se spune ca exista posibilitatea sa fi infertil.
  Iti doresc o astfel de minune pt ca stiu cat iti doresti si tu un copilas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.