Culoarea părului, parte din „brandul” meu

Ce poți spune despre Denisa, dacă trebuie să răspunzi rapid? Că e ochelaristă, rotunjoară (asta e, dacă-i plac dulciurile…), că zâmbește aproape tot timpul și are părul roșcat.

Ochelaristă sunt de nevoie, dacă mi-aș permite o operație Lasik, mâine aș face-o. Rotundă (grasă) sunt by choice, aș putea spune, dar și asta îmi poate „trece” odată ce reușesc din nou să mă mobilizez. Zâmbesc, e drept, cât încă mai am cu ce. Că am auzit că și dinții se cam duc, de la o vârstă. Cât privește culoarea părului… va fi mereu asta. 

Mă uitam aseară la tipa care stătea în fața mea la cinema. Era blondă, dar nu natural – știți cum zicea Kelly Bundy, tu crezi că părul blond crește singur?- un blond platinat, aproape alb. Cel puțin așa se vedea în lumina de la cinema. Și atunci m-am gândit cât de nenatural mi s-a părut dintotdeauna părul vopsit blond și m-am mai gândit că eu nu o să fiu niciodată blondă.

Știu, Andro, niciodată să nu spui „niciodată”, dar eu brunetă nu mai vreau să fiu (am pielea prea albă și arăt ca Morticia Addams), am consumat în adolescență zeci de tuburi de negru și negru albăstrui, ajunge. Când îți vopsești părul negru, nu prea poți să te răzgândești; e ca și cu ondularea permanentă, trebuie să aștepți să crească părul și să „iasă” negrul sau crețul.

E oribil. Și vă spun din experiență: am avut părul creț de trei ori în viață. În primele săptămâni e tare fain, ba chiar începi să te obișnuiești cu noul tău look, după ce treci de șocul inițial al schimbării majore. Apoi începe să crească părul și arăți ca un pudel. Și nu vrei să arăți ca un pudel, dar nici nu poți să îți reîmprospătezi permanentul, pentru că ai rămâne fără păr. Trebuie să treacă măcar vreo două luni până să-l arzi iarăși.

Negrul, la fel, nu „iese” din păr. Iese doar cu foarfeca. Altfel, dacă vrei să devii blondă și tu ești brunetă (vopsită), trebuie să îți decolorezi părul. Iar asta îl ucide, încet, dar sigur. Bineînțeles, acum sunt disponibile tot felul de tratamente pentru păr, dar o decolorare nu se tratează decât cu timp. Trebuie să îi dai părului timp să își revină.

Mă uit în oglindă și nu îmi place deloc ceea ce văd. Mi-au crescut rădăcinile, dar dacă m-aș vopsi mai des, mi-ar cădea părul într-o veselie. Acum îmi cade… normal, aș putea spune. Deși am la dispoziție tot felul de tratamente, balsamuri, soluții, de cele mai multe ori îl spăl cu șampon și poate, poaaate îl dau cu balsam sau cu o mască sau ceva care are pe etichetă cuvintele „reparator” sau „damaged” / „deteriorat”. Mai ales vara, dacă aș folosi balsam la fiecare spălare (adică aproximativ în fiecare zi), aș înnebuni.

Mai nou, folosesc spray-ul No Frizz Effect, de la Farmec. E foarte bun, așa cum sunt mai toate produsele Farmec, doar că dacă dau prea mult, logic, părul se îngrașă mai repede și trebuie spălat mai des.

Revenind. Rădăcinile. Au crescut, sunt într-o nuanță de șaten-gri cu multe fire albe, iar părul vopsit s-a decolorat și el și pare ars. Zilele astea o să mă duc prin magazine la cumpărături și mi-am trecut pe listă și vopseaua mea de păr.

De vreo doi ani (sau să fie chiar trei?), am renunțat să mai testez vopsele de păr, pentru că am găsit-o pe The One. A fost o vreme în care îmi vopseam părul roșu intens, efectiv „zero o sută o sută zero” (0-1000-100-0 e codul CMYK pentru Red), apoi am descoperit vopseaua Syoss, care promitea să nu distrugă părul. Într-adevăr, părul nu a prea căzut iar eu am avut o culoare senzațională – până la prima spălare. Nefiind încărcată cu prea multe substanțe puternice, Syoss este o vopsea bună, dar nu i-aș spune permanentă, pentru că se duce culoarea repede.

Apoi am dat peste Garnier Color Naturals, vopseaua aia la care-i face reclamă Andra. Iată cum am pomenit de două ori într-o singură postare numele unei vedete pe care doar o tolerez, nu pot spune că îmi place sau că îi ascult melodiile cu plăcere. Totuși, e măritată cu Măruță…

Garnier Color Naturals are fix nuanța care-mi place mie: 7-40, cupru pasional. Încă nu am ajuns la portocaliul de pe ambalaj și nu știu dacă o să am vreodată chiar nuanța aia, fără să îmi decolorez părul – poate când voi albi complet, deși nu cred că o să aflu vreodată, pentru că nu mi-am mai lăsat părul să crească în culoarea lui de vreo 16 ani!

Ce îmi place foarte mult la vopseaua asta este că deschide nuanța părului. Eram roșcată bine când am început și de atunci l-am tot deschis, gradual. Acum arată așa:

orange hair 1

garnier 7 40 cupru pasionalAm fost și sunt foarte consecventă de când am descoperit această vopsea de păr. La prima vopsire, rezultatul a fost departe de culoarea de pe cutie, dar am continuat să îmi vopsesc părul fix cu nuanța asta, pentru că știam că se va deschide, în cele din urmă. Nici nu știu dacă asta e cea mai deschisă nuanță cu putință, dar continui să mă vopsesc cu Garnier, chiar dacă din Kaufland a dispărut complet gama asta. Pesemne că eu eram singura lor clientă și s-au săturat să tot arunce stocul. Glumesc. Noroc că există Auchan!

Na, nu am vrut să zic mare lucru cu articolul ăsta, doar să-mi declar iubirea față de vopseaua pe care o folosesc de mai bine de doi ani (cred) și speranța că nu o să dispară de tot de pe piață. Aș fi foarte tristă.

În altă ordine de idei, știu că este o vopsea ieftină și că sunt alternative ceva mai scumpe. Pe cele foarte scumpe nu le iau în calcul, nu sunt genul de femeie care să meargă la salon pentru a-și vopsi părul cu produse profesionale foarte scumpe. Poate că aș încerca și altceva, cu condiția să nu se îndepărteze de nuanța mea. Aveți recomandări? Care e cea mai bună vopsea scumpă? L’Oreal Preference? Alta?

P.S.: Nu pot să renunț la a-mi vopsi părul, am atât de multe fire albe și o culoare naturală spălăcită, încât nu văd nici un motiv suficient de puternic (exceptând o eventuală sarcină, dar… nu în viitorul apropiat) să renunț la portocaliul meu. Părul căzut în urma vopsirii se consideră victimă colaterală.

P.P.S.: Da, mă vopsesc singură, acasă. Nu-mi iese întotdeauna, când mă grăbesc nu nimeresc chiar toate șuvițele din spate, dar credeți că se uită cineva? :D

Am o perie pentru vopsit și un recipient de la Syoss pe care îl tot refolosesc. În el amestec vopseaua cu soluția oxidantă, apoi prin „țâța” cu vârf ascuțit scot câtă am nevoie, aplic pe păr și cu ajutorul periei întind vopseaua. Merge ușor, nu îmi ia mai mult de o oră cu totul.

6 thoughts on “Culoarea părului, parte din „brandul” meu”

 1. Eu mă vopsesc cu Silky, ceva vopsea „semi-profesională” îi zic ei. Costă 15 lei tubul și dintr-un tub mă vopsesc de 3 ori (eu fiind tunsă aproape periuță). Oxidantul se cumpără separat, 9 lei la tub de 1 litru (!!).
  Rezultate foarte bune.

 2. Eu am renuntat complet la vopsea de par acum vreo 4-5 ani, după un episod cu mult par căzut :) De atunci folosesc henna (Supreme) – burgundy si deși parul nu e roșu-roșu, arată totuși roșcat. :) Dacă te interesează, îți zic exact ce folosesc pentru amestec si cum il folosesc. Mie-mi acoperă si firele albe, prietenei mele nu. Iar parul nu-mi mai cade deloc. :)

 3. Nuanța 7.4 am mai găsit-o la:
  – L’Oreal – prima mea încercare. Am testat și altele, când nu am găsit-o nicăieri pe stoc (se mai întâmplă), dar cumva tot la ea mă întorc;
  – Garnier Olia – testat o singură dată, luna trecută. După vopsire arată mai deschis decât L’Orealul, ceea ce-mi place, dar tocmai asta face să-mi pară parcă mai spălăcit după câteva săptămâni.
  – Palette – l-am folosit cam jumătate de an, culoarea se menține bine, dar cam usucă părul, așa că am lăsat-o deoparte până la urmă în favoarea L’Oreal :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.