De-abia aștept să ajungă încălțămintea „barefoot” la modă!

Vă plac Crocșii, am auzit. După ce ani la rândul ați făcut mișto de ei, acum sunt trendy, e cool să-i încalți cu o pereche de șosete până la jumătatea gambei. OK, OK, dar mai știți când făceați mișto de noi, cei care eram fani Crocs de mici?

Apropo, fun fact: Crocșii nu există „dintotdeauna”, aparent au fost creați în 2002. Cam în perioada în care a fost lansat filmul „Idiocracy”, zic unele teorii apărute de curând pe net:

Everyone in the 2006 movie „Idiocracy” wears Crocs because they were cheap and the film’s producers thought they were too horrible-looking to ever become popular. (Toți cei din filmul „Idiocracy” din 2006 poartă Crocs pentru că erau ieftini, iar producătorii filmului au considerat că arătau prea oribil pentru a deveni vreodată populari.)

(sursa)

„Femeia de garderobă avea un buget limitat. […] Așa că am filmat-o în 2004. Ea îmi spune: uite, există un startup. Se referea la Crocs. Dar nu apăruseră încă peste tot. Și ea zice: uită-te la aceste încălțări oribile de plastic, cu găuri. Ea a spus că am putea economisi o mulțime de bani. Să-i încălțăm pe toți cu chestiile astea. Am spus: bine, dar dacă până la apariția filmului încălțările devin populare și oamenii le poartă? Ea a spus: acestea nu vor deveni niciodată populare, chestiile astea sunt oribile. Apoi a durat doi ani până a ieșit filmul (în 2006).”

Singura pereche de Crocs pe care am plătit prețul întreg. Restul sunt luați din SH cu prețuri derizorii (între 5 și 20 lei)

Deci i-au încălțat pe cei din Idiocracy, „ironic”, cu Crocși, iar azi Crocs are colaborări cu toți influencerii posibili, toată lumea poartă Crocs și gata, acum e cool să te încalți cu „oribilitățile alea”.

Știți de ce îmi plac mie Crocșii? Pentru că sunt făcuți dintr-o spumă ușoară, sunt super comozi, nu transpiri în ei ca în alte „șcarfe”.

Și știți ce-mi mai place mie? Încălțămintea barefoot. Barefoot shoes se referă la încălțările care te protejează de mizeria de pe asfalt, dar îți lasă în același timp piciorul să se simtă de parcă ar fi desculț.

De ce e important să umbli desculț? Pentru că piciorul nostru nu a fost creat ca să se odihnească pe pernuțe moi de spumă, ci ca să se forțeze, să apuce, să simtă, să se muleze pe pământul pe care calcă. Avem monturi dureroase (sau hallux valgus) pentru că ne înghesuim forțat degetele de la picioare în încălțăminte care nu respectă forma anatomică a piciorului.

Eu mă uit de mulți ani la Vibram Five Fingers, încălțămintea aia „oribilă” cu degete, cu talpă atât de subțire încât parcă ai umbla desculț. Mă uit și trec mai departe, că mi se par foarte scumpi. Norocul a dat peste mine în 2022, când am găsit o pereche mărimea mea, într-un second hand (bineînțeles că Humana) cu 15 lei! Au un pic călcâiul rașchetat, semn că cine i-a cumpărat a tras o sperietură și era să facă o „eczemă de asfalt”, după care i-a aruncat. Norocul i-a adus fix în magazinul din orașul meu și i-am purtat două veri cu mare încântare.

Sigur, replicile pe care le-am auzit au fost: dar o să te doară spatele de la ele, trebuie să porți încălțăminte cu talpa moale, nu te mai chinui, că de-aia te dor picioarele etc. Oamenii care mi-au spus asta sunt bine intenționați și îmi vor binele. Eu vreau să cred că știu ce este mai bine pentru mine.

Trecerea îa încălțămintea de genul ăsta nu se face brusc. Adică nu treci de la cei mai moi Skechers la încălțăminte barefoot dintr-o dată, nu te apuci să faci mii de pași pe asfalt. Eu îi port cu preponderență pe teren moale, pământ, iarbă, dar și pe asfalt. Și nu îi port din prima zi de vară, de exemplu în Grecia am avut vreo două zile în care i-am încălțat și m-am plimbat mult, iar seara mă cam dureau picioarele. De ce? Pentru că am mers mult (peste 20 de mii de pași) și am mers pe asfalt și pe teren accidentat, cu ghiozdanul plin.

Mi-ar plăcea să am o pereche de încălțări barefoot și pentru iarnă. Cum ăsta este interesul meu în acest moment, sunt bombardată pe Instagram de reclame la waterproof barefoot shoes, adică pantofi de-ăștia impermeabili. Mă tot uit și nu știu ce să iau… ăștia cu cinci degete sunt faini, dar trebuie să iau și ciorapi cu degete pentru ei, că nu o să pot umbla cu degetele goale-n papuci toată iarna. Ceilalți par OK dar… sunt deja prea multe firme, prea multe opțiuni, de unde știu eu care-s cei mai buni?

Sper să reușesc să mă hotărăsc și să nimeresc mărimea mea, până vine frigul ăla mare. Anii trecuți am tras de o pereche de Skechers foarte ușori, care însă s-au cam dus. S-a dezlipit partea textilă de talpă și nu știu dacă mai pot fi reparați, din păcate. Nici nu aș vrea să mai dau câteva sute de lei pe niște pantofi făcuți să se strice repede, ca să-i înlocuiesc într-un an sau doi. Într-adevăr, merg mult pe jos, dar asta nu înseamnă că tocesc încălțări de fier, ca în basmele alea tâmpite românești, pe care le citeam în copilărie. Și nu înseamnă că sunt dispusă să dau mii de lei anual ca să susțin industria încălțămintei consumabile.

Vreau niște pantofi barefoot de iarnă și mi-ar plăcea să îmi spuneți, dacă purtați așa ceva, cum vă înțelegeți cu ei, ce marcă sunt, dacă au corespuns mărimile de pe site cu ceea ce purtați în mod obișnuit.

Și de-abia aștept ziua când fashionistele își vor da seama că și-au bătut joc de picioarele lor purtând pantofi cu toc și se vor îndrepta către încălțămintea barefoot, pe care o vor adopta întâi ironic, cu ciorapi lungi și urâți, apoi, încet, încet, toată lumea va purta pantofi cu talpă subțire, pentru că nimeni nu vrea să își facă singur monturi dureroase!

Cine e cu mine?

Sursa foto: https://www.vivobarefoot.com/rw/magna-forest-esc-womens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.