Dacă ești genul care respiră, articolul ăsta o să te intereseze

„Praf de România”

Aerul pe care îl respirăm nu este cel mai curat, cred că știți cu toții asta. Dar cât de poluat este? Sunt prin toată țara acele panouri cu LED-uri verzi și roșii care ne arată cât de poluat este aerul, dar uneori nu funcționează, alteori nu înțelegem ce a vrut să spună poetul ce reprezintă acele valori de pe panouri.

Eu știu că este unul în Deva, amplasat în centrul orașului, dar nu rețin unde anume măsoară calitatea aerului (că în centru doar o arată) și nici în ce perioadă s-a făcut măsurătoarea, dacă sunt datele afișate în timp real și așa mai departe. De fiecare dată când intru sau ies din Hunedoara spre Deva, mă uit cu groază la fumul care iese de la ce a mai rămas (și este funcțional) din combinatul siderurgic care cândva polua în draci orașul.

De fiecare dată e fum. Uneori iese abur, dar de cele mai multe ori, fum negru sau roșiatic. Măsuri, întrebați dacă se iau măsuri? Păi am făcut eu o dată o sesizare la Agenția de Protecție a Mediului, că era un miros tare dubios în oraș. Am primit răspuns peste vreo două săptămâni, de la Consiliul Județean, că nu e de competența lor și că voi primi răspunsul de la APM. Răspunsul a venit după multe zile, când eu și uitasem ce miros am simțit. M-a amuzat că în răspunsul lor mă citau: „miros de balegă, de canal, ceva”. Oricum, mirosul a fost suficient de persistent, dacă am decis să fac o sesizare la Mediu.

Așa că nu mă aștept ca Garda de Mediu să mă bage în seamă pe mine, un biet cetățean. E vorba, totuși, despre un agent economic important, care asigură câteva sute de locuri de muncă în oraș. N-o să-l sperie pentru o țâră de poluare.

Prafometrul din Hunedoara este la mine!

De-asta m-am bucurat mult când am văzut în inbox mailul prin care cei de la Greenpeace mă întrebau dacă vreau să găzduiesc un prafometru. Sună ghiduș, dar prafometrele astea chiar sunt niște aparate micuțe, care măsoară nivelul de poluare în aerul pe care-l respirăm. Au fost concepute de Greenpeace, asamblate cu voluntari și împărțite prin țară. Nu sunt multe bucăți (doar 40), de-asta mă bucur că am ocazia de a găzdui unul dintre ele. De câteva zile, prafometrul cu numărul 27 transmite către serverele celor de la Greenpeace informații despre calitatea aerului din cartierul Micro 5 din municipiul Hunedoara.

Foto: Mihai Ionescu, Greenpeace

Media ultimelor raportări indică valoarea de 22.5μg/m³. Mi s-a spus că o valoare de peste 50μg/m³, raportată timp de mai mult de 24 de ore, înseamnă că este mult praf în atmosferă. Deci deocamdată stăm bine. Toate aceste valori sunt publice și pot fi consultate pe site-ul Greenpeace, dând click pe orașul care vă interesează și pe cartierul disponibil. Nu sunt multe, dar tot e ceva.

Le-am denumit «prafometre» și fac parte dintr-un proiect pilot orientat spre colectarea și analizarea datelor de către membrii publicului larg (citizen science). Aparatele pot detecta praful fin din aer (PM10 — pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri) și transmit datele înregistrate către site-ul greenpeace.ro, pe pagina dedicată acestei campanii. În cadrul unui workshop care a avut loc la atelierul Hubs din București, voluntarii Greenpeace România au asamblat 40 de prafometre, care urmează să fie distribuite în mai multe localități din țară, printre care București, Iași, Brașov, Craiova, Hunedoara, Ploiești, Sebeș și Târgu Jiu. — comunicat de presă Greenpeace

Timp de șase luni, din balconul meu se raportează datele despre praful din atmosferă.

Foto featured: Dust, de la Shutterstock

3 thoughts on “Dacă ești genul care respiră, articolul ăsta o să te intereseze”

  1. Ce misto! Sa ne arati cum functioneaza! Îmi închipui daca aveam unu aparat din asta la Ploiesti, cred ca exploda. Când eram mica îmi amintesc numai fum si miros. Ma mir ca nu am cine stie ce.

  2. Stiu ca mai demult era o gramada de praf in Hunedoara, Deva, Mintia, Calan, Orastie, de la industria socialista a epocii.
    Acu’ a disparut mare parte din industria asta, si ce-a mai ramas a fost modernizata (sau asa ar fi trebuit) la presiunile UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.