Lecţia de botanică: pomelo

pomelo Anul trecut, Valentina m-a hrănit cu pomelo. A fost pentru prima dată când am mâncat din ciudatul fruct şi mi-a plăcut mult. Peste vară însă, nu l-am mai găsit prin supermarket-uri şi am presupus că nu s-a vândut prea bine în România, aşa că n-o să mai văd pomelo în grabă.

De cum a dat frigul, fructul minune a reapărut în Kaufland. Am fost curioasă cum arată pomul care face acest fruct şi iată ce-am mai aflat:

Pomelo este fructul citric cel mai mare (Citrus maxima sau Citrus grandis), de forma unei pere uriaşe de până la 20 cm lungime, de culoare galbenă-verzuie, cu coaja groasă de 1,5 cm, cu pulpa gălbuie, acidulată şi uşor amară. Este adesea considerat o varietate de grapefruit, în fapt diversele varietăţi de grapefruit fiind hibrizi dintre pomelo şi diferite soiuri de portocal. Tadaa!

Pomelo mai poartă în engleză şi denumirea de „shaddock”, după numele căpitanului englez de marină Shaddock. Acesta este cel care a adus pentru prima dată seminţele de pomelo în Indiile de Vest, în secolul al XVII-lea. Planta arată ca un mic copăcel, cu frunze lucioase, care poate atinge înalţimea de 7 metri (în condiţiile în care are spaţiu suficient şi condiţii climaterice adecvate).

[sursa]

5 thoughts on “Lecţia de botanică: pomelo”

  1. Pomelo e bun in draci si am observat si eu ca toata vara a disparut din market-uri si acuma a reaparut. Poate acuma incepe sezonul, mai stii?

  2. Pingback: Clementine « Denisa Bârgău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.