Ce-a fost mai întâi: Mercedes sau Mercedesa?

Râdem noi de ţiganii care le dau copiilor nume de maşini, de obiecte sanitare, de lucruri scumpe sau de bijuterii, dar ştiţi de la ce vine numele Mercedes din Mercedes-Benz? Ştiţi? De la o fată, o Mercedesă din Austria.

Povestea de mai jos… nu e o poveste: este istoria Mercedes, prezentată pe scurt, aşa cum am găsit-o pe site-ul Daimler. Am tradus cum m-am descurcat, sper să vă placă. Şi data viitoare când mai auziţi de vreo ţigancă botezată Mercedesa, nu râdeţi: Mercedes se numea şi fata omului care a „tras” de producătorii de automobile să le facă mai mari, mai puternice, mai rapide. 

Mai precis, Mercédès era numele fiicei născute în 1889 a omului de afaceri austriac Emil Jellinek, un gânditor progresist. Era începutul erei automobilului şi Jellinek şi-a îndreptat entuziasmul către această invenţie despre care a ştiut că va avea o importanţă deosebită pentru viitor. Încă din 1897, el a călătorit la Cannstatt, pentru a vizita fabrica Daimler şi a-şi comanda primul autoturism Daimler, un monstruleţ cu motor în doi cilindri şi şase cai putere.

Dar maşina, livrată în octombrie 1897, avea viteza maximă de 24 km/h şi în scurt timp s-a dovedit a fi prea înceată pentru Jellinek. El a cerut 40 km/h şi a comandat încă două bucăţi, care i-au fost livrate în septembrie 1898. Motoarele celor două Daimler Phoenix aveau câte opt cai putere şi au fost primele autovehicule din lume cu motoare în patru cilindri.

Emil Jellinek avea printre cunoscuţi persoane care activau în domeniul financiar şi aristocraţii lumii, aşa că s-a folosit de influenţa sa pentru a promova şi vinde bogaţilor vremii automobilele Daimler. Pentru început, DMG i-a furnizat 10 automobile, iar în 1900 avea deja un „rulaj” de 29 de automobile.

Gottlieb Daimler şi Carl Benz au fost cei care fondaseră firmele Benz & Cie şi Daimler-Motoren-Gesellschaft [DMG], în anii 1883, respectiv 1890. Pentru a se face cunoscute şi pentru a da o oarecare distincţie produselor lor, ambele companii au primit numele fondatorilor lor.

Jellinek a fost cel care a cerut maşini mai rapide şi mai puternice de la DMG. Începând cu anul 1899, el a început să participe la curse de maşini, prima fiind cea de la Nisa, unde s-a înscris şi a concurat sub pseudonimul Mercédès, numele fiicei sale în vârstă de 10 ani. În primii ani ai curselor de maşini, numele echipajului care concura era legat de echipă sau de pilot şi nu de brandul auto, aşa cum se întâmplă acum. În aprilie 1900, Jellinek a făcut o înţelegere cu DMG în privinţa vânzărilor de maşini şi motoare, stabilind ca maşinile produse de DMG să poarte numele folosit de Jellinek ca psudonim: Mercedes. În plus, au „botezat” noul motor care urma să fie produs de companie cu numele Daimler-Mercedes. Comenzile plasate de Jellinek au continuat să „curgă”.

Asta ar fi, pe scurt, istoria numelui Mercedes pe care astăzi îl asociem cu excelenţa. Dacă v-am trezit interesul şi vreţi mai mult, găsiţi povestea, pe lung, aici [în engleză].

1 thought on “Ce-a fost mai întâi: Mercedes sau Mercedesa?”

  1. Plus ca numele de Mercedes e nume de femeie in America Latina. Din pacate, conotatia proasta o dau conationalii etnici, care si-au batut joc pana si de nume, pe langa toate celelalte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.