Noutăți despre sustenabilitate (1) ♻️🌱🚮

Sustenabilitatea este noua mea pasiune. Bine, nu e chiar nouă, pentru că sunt deja mai mulți ani de când am început să fac pași către o viață mai sustenabilă. Ce înseamnă asta? Reciclez, reduc sau chiar elimin „consumul” de plastic de unică folosință, cumpăr preponderent lucruri deja folosite (fie că vorbim despre haine sau alte obiecte), aleg mâncarea care „stă să expire” în supermarket pentru că e la fel de bună, doar că are un preț mai mic, iar dacă nu s-ar cumpăra, ar fi aruncată. De asemenea, călătoresc cu mijloace de transport în comun ori de câte ori este posibil, merg foarte mult pe jos, am o dietă pe bază de plante. Nu fac totul sustenabil, dar fac tot ce pot ca să am un impact cât mai mic asupra planetei și așa sufocate de acțiunile omului din ultimele decenii.

Nu am pretenția că sunt vreo sfântă sau că sunt perfectă, nu vreau să dau lecții nimănui, dar dacă sunt alții care, la fel ca mine, vor să consume mai puțin și să facă mai mult, propun să ne adunăm aici și ori de câte ori voi găsi noutăți din această „sferă” a sustenabilității, le voi publica pe blog. Cu timpul, sper să inspir cât mai mulți oameni să trăiască mai conștient, cu un pic mai multă grijă pentru planetă și resurse.

♻️🌱🚮

Începem cu un „secret”: poți să cumperi 🍅 legume și fructe 🍌 fără să le pui în pungile alea odioase, dar măcar biodegradabile, de la supermarket Mai ales dacă iei doar câteva, așa cum fac eu adesea.

Pentru celelalte situații, am mereu în ghiozdan 🛍 „plasa cu plase și pungi”, pentru că prefer să am o pungă refolosită și să nu plătesc nimic decât să dau 10 bani pe o pungă de unică folosință.

Acolo unde nu se poate, duc și eu plasticul acasă, că oameni suntem și e vina producătorilor că ni le bagă pe gât, nu a noastră că nu prea avem alternative!

Să știți că acum se taxează cu 20 de bani și „caserolele” pentru măsline, deci pe viitor voi merge cu propria mea caserolă la Kaufland! Stați numa’ să vedeți.

♻️🌱🚮

Penny are (din nou) o campanie de reciclare a ambalajelor TetraPak, împreună cu Danone. Astfel, dacă duci la reciclat cinci cutii goale de suc, lapte sau whatever pe care scrie TetraPak, vei primi în schimb un iaurt Danone cu fructe. E o „afacere” bună, chiar dacă eu nu consum iaurt, îl pot da cuiva și am sentimentul că fac o faptă bună reciclând cutiile de lapte vegetal de la Lidl, de exemplu.

Deocamdată nu sunt informații pe site-ul sustenabilitate.penny.ro, dar e devreme, campania a început pe 1 martie… Este timp pentru actualizat informațiile astea „obligatorii”, despre sustenabilitate și alte lucruri pe care trebuie să le scoatem la înaintare.

♻️🌱🚮

De la Kaufland: SMARTFIBER lansează SEACELL, o alternativă organică, o fibră realizată din resurse regenerabile. Fibra SEACELL este realizată exclusiv din celuloză și alge, în cadrul unui proces de producție cu un consum redus de energie și resurse. Produsele se găsesc EXCLUSIV în Kaufland, iar mai multe detalii poți găsi pe www.smartfiber.de/en.

Mă rog, la Smartfiber pe site e logo-ul LIDL, dar astea-s detalii, că LIDL și Kaufland sunt frați. Important e că se mai mișcă ceva în direcția asta, într-o eră în care textilele sunt printre cele mai „toxice” deșeuri pentru planetă. Pentru că sunt foarte multe și nu se reciclează – principalul motiv pentru care ar trebui cu toții să ne îndreptăm atenția către magazinele de haine second-hand!

♻️🌱🚮

Papucii pe care nu vrei să-i uiți în ploaie: un start-up israelian a lansat o linie de încălțăminte unisex complet biodegradabilă. După utilizare, materialul revoluționar se transformă în compost pentru plante, contribuind la bunăstarea ecosistemului. (Urban.ro)

1 thought on “Noutăți despre sustenabilitate (1) ♻️🌱🚮”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.