A trecut ceva vreme de la ultimul articol din seria despre sustenabilitate; sper că sunt de interes și pentru voi. Vă rog să-mi lăsați un comentariu, dacă da, ca să știu că fac bine ceea ce fac.
♻️🌱🚮
Primăria Bacău distribuie gratuit 1.800 de unități de compostare pentru gospodăriile individuale. Cei care doresc să aibă o astfel de pubelă în gospodărie trebuie să se înscrie telefonic pe o listă, la primărie. Compostorii vor fi livrați gratuit de către angajații Primăriei și ai Serviciului de utilități publice, care vor preda echipamentul pe baza unui proces-verbal.
Fiecare compostor are o capacitate de aproximativ 200 de litri și este destinat transformării deșeurilor organice în compost – un îngrășământ natural, bogat în nutrienți, util în grădini, sere sau pentru îngrijirea florilor. Procesul de compostare este unul biologic, bazat pe activitatea microorganismelor, râmelor și insectelor, în prezența oxigenului. Rezultatul este un humus cu miros de pământ, benefic pentru sol și plante. În compostor se pot arunca resturi de legume și fructe, coji de ouă, zaț de cafea, fructe uscate, iarbă tăiată, crengi mărunțite, carton și hârtie tocate.
„Prin utilizarea acestor compostori, cetățenii nu doar că își reduc cantitatea de deșeuri săptămânale, dar obțin și un fertilizator ecologic pe care îl pot folosi în propria gospodărie”.
– Daniel Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău
Programul face parte din eforturile administrației locale de a promova colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor biodegradabile, contribuind astfel la protejarea mediului și la reducerea costurilor de salubritate. (sursa)
OK, în paranteză fie spus, parcă la Bacău nu prea aveau apă curentă și primeau cu porția de la cisterne, deci menționarea acestei acțiuni nu e neapărat o laudă pentru primar/administrație. Dar e o acțiune pe care mi-ar plăcea să o văd multiplicată în toată țara!
♻️🌱🚮
Let’s Do It, Romania a lansat Doers School: rețeaua școlilor care aleg să schimbe educația prin acțiune.

Doers School este un program pilot destinat școlilor din România care vor să treacă de la teorie la acțiune, de la ore clasice la proiecte cu impact real. Programul se adresează elevilor din clasele 0–VIII și se desfășoară într-un format flexibil, ușor de integrat în: Săptămâna Verde, Școala Altfel, Școlile de Vară sau ori de câte ori profesorul dorește să facă activități cu copiii.
Pentru cine este acest program? Pentru cadrele didactice și directorii care simt că educația înseamnă mai mult decât materie predată. Pentru cei care vor să transforme școala într-un spațiu viu, în care copiii învață despre responsabilitate, colaborare și comunitate, prin implicare directă.
Proiectul combină educația teoretică cu implicarea practică și creativă. Elevii învață despre mediu, se implică în comunitate și creează cu sens. Activitățile includ:
- Prezentări educaționale
- Activity Book cu propuneri de activități recreative
- Trash Art – creații artistice din materiale reciclabile
- Masterclass-uri cu specialiști pentru elevi și profesori
- Acțiuni de curățenie cu reguli clare de siguranță
- Handbook pentru profesori – ghid complet de implementare
♻️🌱🚮

Suntem la aproape un an și jumătate de când în România a fost implementat SISTEMUL GARANȚIE-RETURNARE. Numai în primele patru luni ale anului 2025, au fost returnate 1,06 miliarde de ambalaje. Toate astea ar fi ajuns în gropile de gunoi sau pe râurile din țară! Am avut și eu partea mea de contribuție la aceste cifre. 😉
De la începutul anului și până la finalul lunii aprilie, 1,06 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori, iar RetuRO a predat către reciclatori o cantitate de 83.000 de tone de ambalaje.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul non-profit, creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, Statul Român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
♻️🌱🚮
Primăria Turda face curat și-i spune festival de mediu, dar nu contează, important e că au loc activități care implică și copiii. Poate, dacă învață de mici că nu-i OK să își arunce gunoaiele peste tot, nu mai fac asta când devin adulți.