„O” de la Obiceiuri sănătoase

Sunt deja şapte luni de când am început să adopt, încetul cu încetul, unul câte unul, diverse obiceiuri sănătoase. Mă apropii vertiginos de vârsta „critică” de 30 de ani şi am început deja să îmi pun ordine în viaţă, în gânduri şi în casă.

  • Am început cu o vizită la medicul endocrinolog, ocazie cu care am aflat că „sufăr” de hipotiroidism [ca şi în cazul diabetului, problemele glandei tiroide nu se prea văd, în schimb efectele sunt pe termen lung şi începi să le „simţi” doar de la o vârstă încolo] şi am început tratamentul. Campania Obiceiuri sănătoase s-a terminat, dar eu abia luna viitoare merg la control la endocrinolog, pentru că nu am adoptat obiceiurile sănătoase doar pe durata campaniei; asta mi-a plăcut cel mai mult în cele şase luni de #obiceiurisanatoase: că am putut să îmi aleg orice activitate, cât timp făceam ceva sănătos pentru mine, pentru trupul sau sufletul meu.
  • Am continuat cu mersul la sală şi Zumba, dintre care doar cea din urmă a rămas pe lista mea de priorităţi. În afara bandei de alergare, nu am găsit nimic la sală care să mă facă să vreau să revin; bicicletă statică am şi acasă şi îmi ocupă degeaba spaţiul, pentru că-i incomodă, şi nici o altă maşinărie de la gym nu mă solicită aşa cum o face o oră de Zumba. Ce-i drept, am cam tras chiulul în ultima vreme, dar aproximativ motivat şi mi-am promis că o să mă întorc luna asta.
  • Între timp, am prins „gustul” vizitelor la doctori şi mi-am luat inima în dinţii parţial cariaţi şi-am mers la dentist. Dentista mea intrase în concediu de maternitate, dar eu am găsit un alt dentist şi în curând n-o să mai am nici o carie. Ce-i drept, nu stăteam chiar rău cu dantura, dar am câteva carii mici [dentistul actual mi-a zis: „Serios? Ai venit pentru atâta lucru?”. Văzuse omul multe carii „adevărate” la viaţa lui şi nu i-a venit să creadă că vreau să previn mai degrabă decât să tratez] pe care vreau să le tai de pe lista imaginară de „lucruri de rezolvat”.
  • Tot în ideea adoptării de obiceiuri sănătoase, am căutat apa minerală cea mai sănătoasă şi am ajuns la concluzia că Poiana Negri cumpătată este cea mai bună pentru mine.
  • Am adunat 227 de pliculeţe de zahăr în primul an de când nu mai beau cafeaua îndulcită. Dacă nu le adunam într-o cutie, le „adunam” pe sub piele.
  • Am descoperit că şi mersul la cumpărături poate fi un obicei sănătos, dacă faci cumpărături pentru nişte persoane necăjite.
  • Am trecut pe aceeaşi listă imaginară cu lucruri de rezolvat o vizită la ortoped. Încă n-am ajuns, v-am zis că-s ardeleancă şi mă pornesc mai greu, dar anul ăsta vreau să ştiu cum „stau” cu genunchii.
  • În final, i-am ridicat pe colegii din presă de la calculatoare şi i-am „omenit” cu iaurturi Activia. Unii au vrut să le mănânce în faţa calculatorului, eu nu i-am lăsat şi i-am sfătuit să se ridice de la calculator măcar o dată la două ore, dacă nu 10 minute în fiecare oră, cum ne sfătuiesc oamenii mai pricepuţi decât noi.

Şi dacă nu aţi „prins” obiceiurile sănătoase despre care am scris pe blog, le găsiţi pe toate adunate sub tag-ul dedicat.

Acum, Danone continuă să însănătoşeasă blogosfera cu Programul Activia. Alături de mine sunt Ruxandra Predescu,  Andreea Ursu, Oltea Zambori, Raluca Popa, Nina Costea, Mihaela Anghel şi Oana Olaru-Zăinescu. Suntem aici împreună cu ultimele postări despre program.

Programul Activia îi are ca susţinători Emilia Popescu, cea care este şi vocea programului şi trei specialişti: antrenorul de fitness Marius Nedelcu, medicul gastroenterolog Şerban Gologan şi stilista Ailin Ibraim.

Eu, cea mai ardeleancă dintre toate, am început programul, am frigiderul încărcat cu iaurturi Activia [apropo, la Kaufland-ul din Deva nu găsesc Activia cu căpşuni şi, deşi mie nu mi-au plăcut niciodată chestiile cu căpşuni, iaurtul ăsta e preferatul meu], dar nu am apucat să şi scriu pe blog despre asta. Voi remedia problema, că nu mai vreau să fiu codaşa grupului, deci în viitorul apropiat veţi citi mai multe despre cum mă „înţeleg” eu cu programul Activia.

Vă aştept şi pe voi să vă înscrieţi în program. Nu trebuie decât să vă faceţi un cont, să consumaţi iaurturile Activia [asta pentru binele vostru, nu vă obligă nimeni să le cumpăraţi ca să puteţi lua parte la programul gratuit de 14 zile], să urmaţi sfaturile date de specialişti şi, de ce nu?, să câştigaţi premiile puse în joc.

Vă spun un secret: în ultima zi de program, sfatul pe care îl veţi primi oglindeşte exact filozofia campaniei „Obiceiuri sănătoase” începute în luna noiembrie a anului trecut: „[…] Trebuie să înţelegi că este doar începutul. Noi ţi-am dat doar un impuls. Ţi-am demonstrat că poţi să te simţi mai bine. Trebuie doar să vrei!”.

Exact asta am simţit şi eu: că am fost parte dintr-o campanie foarte frumoasă, în care sănătatea mea a fost pusă, după mulţi ani, pe primul loc. Mi-am făcut timp, cu tot programul încărcat, să merg la doctor, să-mi fac programări, să „dau” sânge pentru analize, să umblu după rezultate, să iau tratamentul. A fost primul tratament de care m-am ţinut cu adevărat, deja sunt mai bine de patru luni de când iau medicamentele pentru hipotiroidism şi sunt foarte mândră de mine.

Şi toate astea datorită unei companii care îşi încurajează consumatoarele să  ducă o viaţă mai sănătoasă, să facă mişcare, să aibă grijă de ele.

5 thoughts on “„O” de la Obiceiuri sănătoase”

  1. Da, intr-adevar astea da obiceiuri sanatoase, mananci sanatos, ai grija de sanatatea t, te duci la medic, faci sala…deci esti pe calea cea buna…de-ar fi mai multi ca tine…:P

  2. de-ar fi un tratament pentru proprie-determinare. ai nevoie de motivare puternica in cazul in care esti o persoana mai comoda. uneori, analizele sunt un imbold pentru a incepe o curatenie in viata ta..:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.