Procerus, Risorius, Platysma – câţiva dintre duşmanii mei nevăzuţi

Sunt muşchii faciali. Spun despre ei că sunt duşmanii mei nevăzuţi, dar toată lumea poate să vadă rezultatul acţiunii lor. Habar n-am de ce, dar nu pot să-i controlez aproape deloc. Mă enervează ceva? Pac, un muşchi de-ăsta cu nume complicat intră în acţiune şi mă schimbă la faţă. Absolut toate emoţiile pe care le trăiesc mi se reflectă pe faţă: veselie, supărare, nervi, toate devin zâmbet, încruntare, sprânceană ridicată, rânjet şi aşa mai departe.

Treaba e cu atât mai nasoală cu cât nu mă pot preface că totul e OK atunci când pe faţă mi se citeşte foarte clar nemulţumirea. Nu-i pot spune lui Sebi că n-am nimic când îmi vede colţurile gurii coborâte şi buzele adunate într-un anumit fel. Sau, mă rog, eu îi pot spune, dar el nu mă crede. Nici eu nu m-aş crede.

Şi vă daţi seama cât mi-e de greu să mint, să zâmbesc când nu-mi vine, să mă prefac, în general? Foarte greu! Aproape imposibil.

Despre unii oameni se spune că pot fi citiţi precum nişte cărţi deschise. Eu pot fi „citită” chiar dacă tu ai învăţat alfabetul chirilic!

Mă uit la unii oameni, la actori, şi văd cât de bine-şi stăpânesc emoţiile şi îşi controlează muşchii feţei. Îi invidiez şi mi-ar plăcea să pot fi şi eu „ca o stană de piatră” atunci când n-am chef să mi se citească tot pe faţă.
Dar nu pot. :(
Cred că de-aia îmi plac atât de mult şi emoticoanele, că în scris e mai greu să zâmbeşti, aşa că tragi un două-puncte-paranteză şi gata.

Sursa foto: corpul-uman.com

8 thoughts on “Procerus, Risorius, Platysma – câţiva dintre duşmanii mei nevăzuţi”

 1. SS a fost si dragul meu si la un moment dat cand, vorbeam doar eu despre poezia eminesciana propulsata de junimistii am inceput sa tremur,se uita la mine glacial.”Ai emotii!”Io „Nu..n-am…” replica lui dupa zambetul din partea dreapta a buzelor a fost. „tie iti citesc sufletul pe fata”

  Uite inca o asemanare intre noi doua. :)

 2. Marţipan, am văzut câteva episoade. În cazul meu, nu-i nevoie de multă ştiinţă, nu trebuie să urmăreşti dilatarea pupilelor, faţa mea „spune” tot!

  Devoratoarea, da, interesant. :) Ai scris „dragul” în loc de „dirigul” şi îţi jur că am citit „dirigul” prima dată. Dragul de el…

 3. si barbatii au un muschi pe care nu il pot controla cand vad o femeie sexy :) n-ai cum sa nu observi starea de spirit :))) keep and touch :)

 4. da’ stai sa vezi, ca nici pe partea cealalta nu-i prea frumos. fata mea este atat de egala cu ea insasi incat sentimentele mele trebuie sa fie undeva la niste cote ametitoare ca sa ne vada un pic din ele pe fata. tre’ sa fiu in prag de apoplexie de nervi daca se prinda lumea ca io-s „un pic nervoasa/suparata”, in prag de lesin de rau ce mi-e pentru „da’ parca nu te simti bine azi” sau fericirea sa fie la niste cote inimaginabile pentru „azi zambesti”. iar la stari normale, zilnice si absolut neutre primesc „de ce esti suparata?”. bleaah.
  zau ca nici asa nu e bine. pe cuvant.

 5. Asa sunt si eu. Parca ma inegresc la fata dintr-o data cand sunt suparata, pentru ca mi se schimba privirea instant. Cam greu sa nu observi asta.
  De multe ori imi doresc sa ma controlez cand nu vreau sa par surprinsa. Dar dau chix. Mi se ridica sprancenele si mi se fac ochii cat casa fara sa imi dau seama.
  Iar atunci cand sunt fericita, poti citi de la o posta. Ranjet stupid incontrolabil :))
  Iti inteleg frustrarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.