Să fii bolnav în România e un lux

Să zicem că mă îmbolnăvesc. Nu acum, prin septembrie, aşa, cam după ce va introdusă aşa-numita co-plată.

  • Trebuie să merg la medicul de familie, care îmi va da o trimitere la medicul specialist, pentru un consult de specialitate. Adică va scrie pe un bilet de trimitere secţia la care se face trimiterea, numele şi prenumele meu, vârsta şi diagnosticul presupus. Cinci lei. Eventual şi o mică atenţie, că are atâtea pe cap şi l-ai deranjat.
  • La specialist, consultul mă costă încă 10 lei. Nu poţi merge la doctor fără un ceva, acolo, dacă vrei să fii băgat în seamă.
  • Trebuie să mă internez în spital? 100 de lei pentru şapte zile. În spital sunt mulţi medici de gardă în cele şapte zile, multe asistente care fac injecţii dureroase sau nu, depinde de tine, dacă te simţi sau nu să le dai ceva.

Bun. Sunt angajată cu carte de muncă, contribui lunar la Casa de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că, după introducerea co-plăţii, oficial, fiecare pacient va fi obligat să plătească de două ori pentru a beneficia de servicii medicale în România. Spitalele româneşti sunt aşa cum le ştim [fericiţi cei ce nu ştiu!], medicii aşteaptă o mică atenţie, altfel te însănătoşeşti brusc – din punctul lor de vedere – şi nu mai ai nevoie de nici un tratament. Asistentele aşteaptă şi ele mici atenţii, o ciocolată, o măslină, o palmă după cap. Şi ele-s oameni, şi ele au familii, salariile sunt mizerabile etc.

Şi de ce trebuia introdusă „co-plata”? „Co-” mă face să cred că mai plăteşte cineva alături de mine. Da, tot eu, odată prin contribuţia lunară la CAS, şi apoi „la faţa locului”, dacă chiar am nevoie de consult, tratament sau internare. Ne explică directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Celea, care spune că scopul co-plăţii nu este doar acela de a aduce venituri suplimentare în sistem, reprezentând şi o modalitate de control.

Dacă oamenii vor şti că au de plătit bani la medic, atunci se vor gândi de două ori dacă mai merg sau nu atunci când nu au nevoie stringentă de un consult. Societatea trebuie să decidă dacă este pregătită pentru acest proces. Oamenii trebuie să ştie că medicina nu este gratuită, ea costă, şi încă foarte mult”.

Într-adevăr, domnule Celea, medicina costă, dar pacientul este cel care trebuie să plătească de trei ori pentru nişte servicii de căcat.

17 thoughts on “Să fii bolnav în România e un lux”

  1. Am avut niste mici probleme semiipohindrice acum vreo trei luni. Cand am vazut cum ma trateaza pe la spital , am preferat o clinica care nu luceaza cu cjas, unde e 110 ron consultatia de specialitate, (analizele pot fi o parte decontate) si unde m-am dus de doua ori. odata am luat tratamentul, a doua oara mi-au zis ziua buna esti bine-merci. Daca as palti DOAR 10 lei si sa ma trateze mai frumos in spital, eu as fi de acord. Dar daca…

  2. Pingback: Guvernul ne crede proști iar noi credem că au dreptate (i-am votat, nu?) | Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul
  3. Cristian Celea asta e putin dus cu pluta… cred ca el nu stie ce servicii de cacat avem in tara asta, unde mori la intrarea in spital, cu toti banii tai dati la CASS. Eu mi-am facut PFA si sunt in situatia de a ma duce sa ma inscriu la CASS, obligatoriu, insa jur ca NU VREAU. Nu vreau pentru ca nu vad cum acesti bani pe care eu ii dau, lunar, ma ajuta sa nu mor la intrarea in spital, asa cum am scris mai sus. Insa o sa-i dau si este groaznic sa stii ca in tara in care traiesti si dai bani la stat poti sa mori dintr-o complicatie la gripa, daca n-ai la tine si bani de spaga. A, si poate domnia sa nu stie ca multi oameni NU se duc la medic asa cum li se pune pata, pentru ca-i doare capul; multi romani nu se duc nici daca au o tumoare in frunte, pentru ca stiu cati bani au de dat, oficial si mai ales neoficial.

  4. ai dreptate.cum adica sa ne faca co-platitori,cand noi deja suntem tri-platitori:))sau si mai mult poate.Tootul trebuie platit:doctorul ce ne emite biletul de trimitere,internarea,doctorul,asistentele…o sa ajungem sa platim si bucataresele pentru a pune sare in mancarea de la spital,care oricum eu personal nu as putea sa o dau nici la un amarat de caine.Cred ca si el s-ar imbolnavi de la acea mancare…mijto blogul tau:)

  5. Ca la noi la nimenea!Sistemul sanitar e varza, de spitale, nici nu mai vorbesc.Si vor bani.Multi,cit de multi!Nu e normal.

  6. Din pacate pentru spital nu este doar 100 lei.
    Am fost internata in februarie. De la doctor la femeia de serviciu- daca nu sari cu 10 lei pe serviciu nu se uita la tine.
    Uneori nici cu bani nu se uita.
    Asa ca Doamne fereste de vreo boala!
    Sa fii bolnav in Romania nu este un lux, ci un mare necaz…

  7. Imediat dupa ’89 mi-am exprimat parerea ca nu ar mai trebui sa mai platim la CASS. Fiecare sa avem abonament la un medic, o clinica. Asa toti banii nostrii nu s-ar mai duce intr-o „galeata” fara fund. Si medicul pentru banul pe care l-ar incasa lunat ar umbla dupa noi ca un catelus, ca altfel plecam la altul. Dar asa… Probabil toti vom ajunge o data si o data la un medic si numai sa stai pe coridoarele spitalului sau ale policlinicii si te imbolnavesti. Este un sistem mai bolnav decat multi dintre noi. Si nu vad nici un „medic” sa-l vindece.

  8. Dacă ai nevoie de o operaţie sau ceva, mai bine te duci la un spital particular; măcar aşa ştii că ăia-s plătiţi şi astfel n-o să se poarte cu tine ca şi cu unu care a venit să le fure din buzunar. Cred…cred… că la aceeaşi bani ajungi, în final.

    Privind consultaţiile minore, n-ai ce să faci, birocraţia asta nu prea o poţi evita.

  9. am cam vazut ce e in spitalele din romania…din pacate am pierdut pe cineva drag…intr’un spital judetean care nu avea nici macar curent…mergea pe genereatoare…zilnic 10 ron la asistente….sa nu vb de medic…sincer…e mai ieftin sa mori acasa decat in spital :)
    pacat

  10. wow, nu-mi vine sa cred ca in unele domenii lucrurile merg spre prost da rau de tot decat spre bine. zilele trecute povesteam cu un prieten din anglia care-mi spunea ca la ei e totul gratuit inclusiv dentistul, dermatologul si orice fel de doctor ai nevoie si la noi se gandesc sa mai platim o data, frumos, multumesc „domnilor” din guvern

  11. Pe mine m-a socat doctorita de familie acum 2 ani cand mi-a spus ca pentru a-mi face analizele gratuit, trebuie sa astept inceputul lunii. Daca as fi asteptat, cine stie in ce stare as fi ajuns la spital. Asa ca le-am platit. Desi cotizez de 5 ani la sistemul de sanatate national. La farmacie, tanti farmacista m-a intrebat daca sunt studenta sau angajat. I-am spus ca lucrez si medicamentele m-au costat jumatate din pretul lor, daca spuneam ca sunt studenta le luam gratuit.
    Asa ca, eu n-as mai da nici un ban la stat pentru sistemul medical. Oricum beneficiez de el doar cand au chef muschii medicului de familie, pentru ca nu imi da retete compensate sau bilete de trimitere la specialisti decat daca e in toane bune. Sa cotizez doar pentru cei care se inghesuie, luna de luna, la cabinetul doctorului pentru medicamente gratuite, pentru a-si face stocul in casa? Stiu persoane care la fiecare inceput de luna mergeau la doctorul de familie sa prinda retetele compensate pentru a nu ramane fara medicamente in casa.
    De ce sa platesc la stat daca oricum cand am nevoie de ajutor, statul nu ma ajuta?

  12. din pacate Romania preia functionarea din Occident, numai ca realitatile nu corespund. In Franta e la fel, trebuie sa te trimita medicul de familie la un specialist. Ideea e ca sunt multe probleme de sanatate care nu sunt grave si care pot fi f bine rezolvate de medicul curant. Dar in Franta nu te duci cu atentii la medic, consultatia e rambursata in orice moment al lunii pt ca platesti asigurarea de sanatate n’est-ce pas si medicul de familie face o consultatie adevarata, nu doar scrie o bucata de hartie. Mi se pare un mod de functionare f bun care te poate scuti de cheltuieli suplimentare si mai castigi si timp. Dar sunt de acord, nu intr-o tara ca Romania. Este un dezastru. Confruntata recent cu o problema foarte grava de sanatate a mamei mele, am constatat pe propria piele si sanatate (a mamei), nenorocirea sistemului romanesc. Acum am o ura de nedescris impotriva acestui sistem, a medicilor, asistentelor etc.

  13. Mare dreptate! Ma bucur ca medicina costa, dar nu ar trebui sa ma coste non-stop daca Doamne-fereste ma imbolnavesc! Cum ai zis si tu.. medic de familie si apoi zilnic spaga prin spital la asistente ca sa nu te ucida cu acele injectii sau perfuzii. Decat sa mai ajung la spital mai bine sufar acasa in patul propriu unde nu ma termina nici caldura si nici vreo asistenta retarda.

  14. Presupun ca in loc sa platesti de 3 ori (cu 30 de lei) aceleasi servicii de… de ce? oh, madam… ti-ar conveni sa te platesti cateva mii de euro, cat face real orice serviciu de calitate, intr-o tara de calitate, in care serviciile medicale chiar se platesc, nu?

    1. @gogu: oh, sir, de 30 de lei am beneficiat de servicii de doi lei. dacă aş fi plătit 30 de euro, cât e o consultaţie la o clinică sau un cabinet mai spălăţel, aş fi beneficiat de servicii mai bune.
      da, mi-ar conveni să plătesc mai mult şi să beneficiez de mai mult. dar pentru asta ar trebui să câştig mai mult, right?, şi să nu mai contribui cu sume URIAŞE la sistemul medical.
      da’ ce fac eu aici, vorbesc cu un anonim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.