SĂNĂTATEA LA ÎNDEMÂNĂ. Mai țineți minte siropul de tuse?

Când eram mică, nu îmi plăceau dulciurile; recuperez acum, că sunt atâtea și atâtea feluri de ciocolate și bomboane, dinți să ai și… stomac! Dar eu am o teorie: nu-mi plăceau dulciurile pentru că nu se prea găseau dulciuri. Dar țin minte că-mi plăcea siropul de tuse, probabil tocmai pentru că îl primeam strict când tușeam. Disponibile la discreție erau doar glucoza – o chestie foarte tare, mai mult amară decât dulce, pe care eu cred că au inventat-o comuniștii ca să ne determine să nu iubim dulciurile, siropul de tuse și Cavit-ul, o chestie… cu gust specific, greu de descris, dar dulce. Ciocolata era amăruie – desigur, acum știm că e mai sănătoasă cu cât are mai multă cacao, dar atunci nu ne plăcea, bomboanele erau tari de-ți rupeai dinții în ele și… ce mai era? Mai era ceva?

Copiii din zilele noastre nu cred că ar putea concepe o viață în care să nu existe, pur și simplu, toate snack-urile care sunt disponibile azi. Dar să ne întoarcem la siropul de tuse. Astăzi, când simt că gâtul meu face figuri, îl tratez cu siropul natural de tuse de la Fares. Se numește Biosept și nu știu dacă este la fel de bun sau mai bun decât cel pe care îl primeam în copilărie, dar știu că este bun. Adică are și gust bun și face și treabă bună, vindecând problemele.

Răsfățații ăștia mici au nu doar tot ce își doresc (chestii la care noi nici nu am visat), ci și un sirop de tuse special conceput pentru ei. Dar de ce vorbim noi despre tuse și siropuri acum, când afară e valul ăsta de căldură care ne topește pe picioare?

Simplu. Pentru că acum e pornit aerul condiționat peste tot și chiar dacă ne răcorește, un aparat de aer condiționat necurățat face mai mult rău decât bine. Așa că să nu vă mirați dacă auziți de oameni care „au răcit de aerul condiționat”… chiar e posibil să fi luat un microb de acolo.

Copiluții sunt mai predispuși la răceli, având sistemul imunitar mai „nou”. Tocmai de-asta pentru ei există atâtea și atâtea medicamente speciale, mai soft, cu gust mai bun, mai ușor de administrat etc. De exemplu, Bebe Biosept de la Fares, siropul de tuse recomandat la sugarii cu vârsta între o lună și 1 an și siropul Biosept clasic, recomandat la copiii cu vârsta de peste 1 an, conţin extracte de plante medicinale şi uleiuri esenţiale cu acţiune antivirală şi antiinflamatoare, fiind eficiente în infecţii respiratorii.

Administrarea siropului Bebe Biosept în cura afecţiunilor de căi respiratorii superioare a dovedit eficienţă ca unic tratament în vindecarea simptomelor clinice la două treimi dintre pacienţi şi ameliorarea simptomatologiei la aproape o treime dintre aceştia. La doar 2,38%, simptomatologia a persistat. Fitopreparatul a fost bine acceptat, tolerat şi nu a determinat apariţia de reacţii adverse la sugarii evaluaţi.

Știu părinți care dau foarte mulți bani inclusiv pe „medicamente” homeopate pentru copiii lor. Le înțeleg dorința de a-și vedea copiii vindecați, cu orice preț, doar că atâta timp cât au la îndemână leacuri ieftine, naturale, eficiente, poate că ar fi bine să le încerce pe astea înainte să-i îndoape cu tot felul de medicamente scumpe.

Siropurile Biosept nu sunt doar amestecuri din plante care miros frumos sau au gust bun. Ele conțin plante binefăcătoare, în doze calculate cu atenție de specialiști, fiecare plantă fiind aleasă pentru acțiunea ei asupra organismului. Iată-le detaliate, mai jos:

Lichenul de piatră conține două principii bioactive cu acșiune antiiflamatoare semnificativă: acidul protolichesterinic, care acţionează prin inhibarea enzimei 5-lipoxigenaza și scăderea nivelului de leucotriene pro-inflamatoare și acidul usnic, care inhibă inflamațiile comparabil cu ibuprofenul.

Studiile au demonstrat că oleuropeina şi derivatul său, acidul elenolic, din frunzele de măslin inhibă replicarea virusurilor cauzatoare de infecţii respiratorii, răceală, gripă, cum ar fi: virusul respirator sinciţial, virusul para-influenza de tip 3.

Turmericul are acţiune antiiflamatoare semnificativă prin mecanisme complexe, şi anume: inhibarea ciclooxigenazei și a 5-lipoxigenazei, creşterea nivelelor plasmatice de cortizol, inhibarea agregării și denaturării neutrofilelor, a producţiei de radicali anioni superoxid. Are avantajul că nu are potenţial ulcerogen la fel ca antiinflamatoarele convenţionale, iar în doze mici are efect gastroprotector.

Trifoiştea de baltă conţine polizaharide şi substanţe amare reprezentate de secoiridoide care au acţiune antipiretică (de reducere a febrei) şi antiinflamatoare, putându-se utiliza pentru ameliorarea febrei, durerilor de cap şi inflamaţiilor de la nivel respirator.

Echinacea este extrem de eficientă în combaterea tuturor tipurilor de infecţii. Spre deosebire de antibiotice, care atacă direct bacteria, Echinacea acţionează prin creşterea eficienţei celulelor imune din organism în combaterea bacteriilor, virusurilor (inclusiv influenza) şi celulelor anormale. Aceasta stimulează funcţia macrofagelor, producţia de citokine şi creşte numărul total de celule albe sanguine, implicate în imunitate.

Şovârvul sau oregano este activ pe un spectru larg de patogeni datorită conţinutului de timol și carvacrol. În plus, are şi proprietăţi antiinflamatoare şi acţionează prin reducerea expresiei citokinelor pro-inflamatoare, IL-1β, IL-6.

Cimbrişorul este o plantă medicinală cunoscută tradiţional pentru implicaţiile în afecţiunile inflamatorii însoţite de dureri şi febră. Cercetările au arătat că efectul antiinflamator şi antipiretic al extractului de cimbrişor (100 mg/kg) este similar cu cel al aspirinei (100 mg/kg) la şoarecii testaţi şi acesta acţionează, în prinicipal, prin inhibarea prostaglandinei PGE2.

Studiile ştiinţifice recente au arătat că ghimbirul este eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii datorită gingerolilor din rizomi care au acţiune antispastică la nivelul căilor respiratorii, prin blocarea canalelor de calciu şi antiinflamatoare în caz de alergii, prin scăderea nivelelor de interleukine (IL-4, IL-5).

Scorţişoara din compoziţia siropului este eficientă în cazul afecţiunilor respiratorii infecţioase acute datorită principiului bioactiv, aldehida cinamică, care inhibă creşterea virusului influenza A/PR/8 prin blocarea sintezei proteice virale. De asemenea, scorţişoara creşte rata de supravieţuire şi imunitatea la şoarecii infectaţi.

S-a studiat efectul antiinflamator al eugenolului din cuişoare prin influenţarea 5-LO (5-lipoxigenaza) în leucocitele polimorfonucleare umane implicate în modularea inflamaţiei şi s-a arătat că eugenolul inhibă enzima 5-LO, printr-un mecanism non-competitiv, scăzând sinteza de leucotriene C4 (LTC4) şi împiedicând procesul inflamator.

Extractul de Astragalusmembranaceus conţine polizaharide benefice în tratamentul afecţiunilor respiratorii. Acestea acţionează prin inhibarea inflamaţiei căilor aeriene (datorită scăderii nivelului de interleukine IL-8, chemokine) şi suprimarea hipersecreţiei de mucus (datorită scăderii nivelului de mucină).

Tinctura de propolis este una dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru combaterea microorganismelor patogene, în plus are efect emolient-balsamic asupra căilor respiratorii, hidratând mucoasele uscate.

Uleiurile esenţiale de lămâie, geraniu, scorţişoară şi roiniţă din compoziţia produsului contribuie la gustul plăcut, aromat al produsului, de asemenea susţin acţiunea antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare a siropului.

După cum puteți vedea, sunt numai plante cu efecte benefice asupra organismului. Iar gustul siropului este delicios (pe testate)!

2 thoughts on “SĂNĂTATEA LA ÎNDEMÂNĂ. Mai țineți minte siropul de tuse?”

  1. Mi-am adus aminte de Cavit cu ocazia asta. Doamne, ce mult imi placea :)! Apropo de raceala de aer conditionat, de vreo 2 saptamani, ma chinuie una rau de tot. Si cred ca mai are treaba cu mine…

    1. Nasol. Vezi că sunt firme care îți curăță instalația. Eu am constatat că e mai bine după ce mi-au curățat instalația de aer(isire) a mașinii. Sebi strănuta de fiecare dată când porneam aerul, după ce au curățat-o parcă venea briza mării pe acolo. Foarte faină treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.